header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.06.2010 10:43

Κιργισία μετά τις σφαγές Ουζμπέκων, οι λεηλασίες …..Αίμα και χάος Θανάσης Αυγερινός


Τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης ήταν χθες ορατά στον Νότο της Κιργισίας, τμήματα του οποίου παρέμεναν ωστόσο εκτός ελέγχου των κυβερνητικών υπηρεσιών ασφαλείας και παραδομένα στα χέρια ένοπλων συμμοριών και πλιατσικολόγων.

 

138 νεκροί, 1.700 τραυματίες και από 45.000 έως 100.000 οι πρόσφυγες Ουζμπέκοι (φωτ. Ass. Press)Οι τετραήμερες συγκρούσεις έχουν επισήμως έως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε 138 πολίτες, στη συντριπτική πλειονότητά τους Ουζμπέκους, περισσότεροι από 1.700 τραυματίστηκαν, ενώ 45.000 - 100.000 κάτοικοι, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν αναζητώντας καταφύγιο είτε στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν είτε στις γύρω περιφέρειες. Οι δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της Κιργισίας, που αναπτύχθηκαν στις πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ και τα περίχωρά τους, έχουν συλλάβει δεκάδες υποκινητές των διεθνικών συγκρούσεων, ενώ η κυβέρνηση του Μπισκέκ επιμένει στην εκδοχή ότι οι συγκρούσεις οφείλονται σε καλοσχεδιασμένη προβοκάτσια νοσταλγών της προηγούμενης ηγεσίας της χώρας, «που προσέλαβαν και εξόπλισαν φτωχούς Τατζίκους, οι οποίοι σκότωναν αδιακρίτως εθνικότητας πυροβολώντας μέσα από αυτοκίνητα με σκούρα τζάμια».
Οι συνθήκες χάους, που συνεχίζουν εν μέρει να επικρατούν, διευκολύνουν τη διάδοση φημολογιών και υπερβολικών εκτιμήσεων, όπως εκείνη εκπροσώπων της ουζμπέκικης μειονότητας, που κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς και για συνεργασία των συμμοριών με ένστολους άνδρες των δυνάμεων της Κιργισίας.
Σποραδικά πυρά ακούγονταν έως αργά σε πολλά σημεία του Νότου, ενώ διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Κιργισίας, Μπισκέκ, αλλά και τη Μόσχα ζητούσαν να επιταχυνθεί η επέμβαση ρωσικών ή άλλων ειρηνευτικών δυνάμεων.


Μόσχα: Σκληρή απάντηση
Τις εξελίξεις στην Κιργισία εξέτασε σε σύσκεψη με επιτελείς του και ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, χαρακτηρίζοντας την παρατεινόμενη αιματοχυσία σε εθνική βάση «ανυπόφορη». Μάλιστα η συνάντηση έγινε σε μια επίδειξη επείγοντος στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, αμέσως μετά την επιστροφή του Ρώσου ηγέτη από επίσκεψη-αστραπή στην Τσετσενία. Ο κ. Μεντβιέντεφ περιέγραψε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη γι' αυτήν την περιοχή» την παράταση της υπάρχουσας κατάστασης και ζήτησε «αντιμετώπιση παρόμοιων ενεργειών σύμφωνα με τον νόμο, αλλά και με σκληρότητα». Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα και τις εισηγήσεις της έκτακτης συνάντησης των γραμματέων των Συμβουλίων Ασφαλείας του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στη Μόσχα, δηλαδή του μετασοβιετικού συστήματος ασφάλειας, που συνενώνει Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργισία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν.
Οι γραμματείς του ΟΣΣΑ χαρακτήρισαν «ανεπαρκή» τα μέτρα που έχει ώς τώρα λάβει η μεταβατική κυβέρνηση της Κιργισίας, ζητώντας «πρόσθετα μέτρα για την ταχύτερη αποκατάσταση της τάξης στη χώρα» και εισηγήθηκαν πρώτα απ' όλα ενίσχυση σε εξοπλισμό και μέσα των υπηρεσιών ασφαλείας της Κιργισίας, χωρίς να αποκλείουν «χρήση όλων των μέσων εάν η κατάσταση χειροτερεύσει». Ο ΟΣΣΑ διαθέτει μονάδες ταχείας αντίδρασης και ειρηνευτικές δυνάμεις, κορμός των οποίων είναι οι Ρώσοι καταδρομείς και υπέρ της ταχύτερης επέμβασής του τάχθηκε και ο έκπτωτος πρόεδρος της Κιργισίας Μπακίεφ με δηλώσεις του από το Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου του έχει παρασχεθεί πολιτικό άσυλο.


Οι Ελληνες ομογενείς
Την κατάσταση στην Κιργισία επρόκειτο να συζητήσει το Σ.Α. του ΟΗΕ, ενώ σχετικές συνεννοήσεις με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε. είχε ο γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι «ΗΠΑ είναι σε στενή επαφή» με την προσωρινή κυβέρνηση στην Κιργισία, με τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη Ρωσία, αναζητώντας «διεθνή συντονισμένη απάντηση» στην κατάσταση.
Μιλώντας τηλεφωνικά από το Μπισκέκ, η πρόεδρος των ομογενών Ολγα Κουπριάνοβα-Ηλιάδη διαβεβαίωσε ότι κανείς ομογενής δεν κινδύνευσε κατά τις συγκρούσεις, περιέγραψε όμως μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση λόγω της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /