header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.12.2011

Βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα Θανάσης Αυγερινός


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στη Ρωσία για τη διαμόρφωση της 6ης  σύνθεσης της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), για την είσοδο στην οποία και την απόκτηση όσο γίνεται περισσότερων από τις 450 έδρες της συναγωνίζονται πάνω από 3.000 υποψήφιοι από επτά διαφορετικά κόμματα.

 

Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν οργανωθεί περίπου 100.000 εκλογικά τμήματα, έτσι ώστε να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους τα 110 εκατομμύρια των Ρώσων ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχουν οργανωθεί  369 σημεία επιστολικής ψήφου σε 140 χώρες, στις κατά τόπους ρωσικές πρεσβείες, προξενεία και άλλες ρωσικές Αρχές, για την εξυπηρέτηση όσων πολιτών βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ήδη στις τέσσερις ανατολικότερες γεωγραφικές ζώνες της Ρωσίας ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η δημοσιοποίηση επίσημων αποτελεσμάτων και δεδομένων των δημοσκοπήσεων κάλπης (exit poll) απαγορεύεται να ξεκινήσει πριν από τις 19:00 ώρα Κύπρου (21:00 ώρα Μόσχας), όταν θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και στο δυτικότερο άκρο της χώρας, το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, οι υποψήφιοι βουλευτές θα εκλεγούν για 5ετή και όχι 4ετή θητεία, ενώ δικαίωμα πλήρους εισόδου και εκπροσώπησης στην Κρατική Δούμα έχουν τα κόμματα, που θα ξεπεράσουν το υψηλό όριο του 7 %, που ήθελε την καταπολέμηση της πολυδιάσπασης των κομμάτων και ευνοεί το κυβερνών κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας, αλλά και τα υπόλοιπα καθιερωμένα και μεγάλα κόμματα. Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης του εκλογικού συστήματος της χώρας, τα επόμενα χρόνια, τα κόμματα που θα λάβουν 5 % δικαιούνται έναν βουλευτή και εκείνα, που θα ξεπεράσουν το 6 % δύο αντιπροσώπους στη νέα Βουλή.
Οι εκλογές διεξάγονται μέχρι στιγμής ομαλά, έχοντας ξεκινήσει στις 08:00 τοπική ώρα και θα διαρκέσουν έως τις 20:00, σε κάθε μία από τις εννέα διαφορετικές χρονολογικές ζώνες της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τις διαδικασίες επιτηρούν περίπου 650 παρατηρητές από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ, υπό τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του οργανισμού, κ. Πέτρο Ευθυμίου,  το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης κλπ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών οι αρμόδιες εκλογικές Αρχές δέχθηκαν το τελευταίο 24ωρο περισσότερες από 555 διαμαρτυρίες και παράπονα για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, ενώ σε τρεις περιπτώσεις στοιχειοθετείται «εγκληματική παραβίαση». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στις συνεχείς καταγγελίες τους ότι για τη διοργάνωση των εκλογών και την επίτευξη πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος της Ενιαίας Ρωσίας, επικεφαλής των ψηφοδελτίων του οποίου έχει τεθεί ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, χρησιμοποιείται ασύστολα ο κρατικός μηχανισμός και τα υπό δημόσιο έλεγχο ΜΜΕ, ενώ δεν λείπουν και καταγγελίες ότι ρίχνονται στις κάλπες πρόσθετα ψηφοδέλτια, αν και έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί ή άλλως αποδειχθεί κάποια από τις σοβαρές αυτές καταγγελίες.
Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν ήδη ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ με τη σύζυγό του Σβετλάνα, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και οι επικεφαλής των βασικών κομμάτων της χώρας, ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, του εθνικιστικού Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο πρόεδρος της Δίκαιης Ρωσίας Σεργκέι Μιρόνοφ, καθώς και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, την κατοικία του οποίου επισκέφθηκε ένα από τα κινητά συνεργεία των τοπικών εφορευτικών επιτροπών, που χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την παραλαβή της ψήφου υπερήλικων και βαριά ασθενούντων, οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.
Η σημερινή Κρατική Δούμα, η σύνθεση της οποίας διαμορφώθηκε στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2007, απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα, με την πλειοψηφία των εδρών (315 έδρες) να ανήκει στο κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας, που αναγνωρίζει ως ηγέτη του τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, πάντως, δεν είναι μέλος του κόμματος ή εκλεγμένο στέλεχός του σε κάποιο από τα όργανά του. Η Ενιαία Ρωσία είχε συγκεντρώσει το 2007 64,30 %, ακολουθούμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έλαβε το 11,57 % και 57 έδρες, τους υπερεθνικιστές του Ζιρινόφσκι με 8,14 % και 40 έδρες, τη Δίκαιη Ρωσία με 7,74 % και 38 έδρες και πολύ πιο πίσω, χωρίς έδρες, το Αγροτικό Κόμμα της Ρωσίας με 2,3 % και το φιλελεύθερο Γιάμπλακο (Μήλο) του οικονομολόγου Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι με 1,59 %.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά των κομμάτων δεν έχουν υποστεί συντριπτικές τροποποιήσεις, γεγονός, που δεν θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της νέας Κρατικής Δούμας, με εμφανέστατη τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος της Ενιαίας Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υποστεί τη μεγαλύτερη απώλεια σε ψήφους και έδρες, αλλά είναι απίθανό να μην διατηρήσει την πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα της χώρας.

 

πηγή: KYPE

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /