header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.12.2011 13:34

Μεντβέντεφ και Πούτιν... ποντάρουν στα κορίτσια τους Δ. Λιάτσος Χρ.Κατσαρού ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ


Η Ενιαία Ρωσία θεωρείται σίγουρη νικήτρια, ωστόσο τα ποσοστά της αναμένονται «ψαλιδισμένα» σε σχέση με το 2007. Το ηγετικό δίδυμο ελπίζει ότι ο θηλυκός «στρατός» του κόμματος θα πείσει τους αδιάφορους νέους ψηφοφόρους να συνταχθούν στο πλευρό του

«Αληθινές θαυμάστριες» του Πούτιν και του Μεντβέντεφ δηλώνουν οι καλλίγραμμες κοπέλες που έχουν επιστρατευτεί για να δελεάσουν τους νέους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.
Στην παλιά του... πρωθυπουργική καρέκλα ετοιμάζεται να καθίσει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επικεφαλής του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ενιαία Ρωσία, το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί νικητής στις σημερινές εκλογές για τη Δούμα. Ωστόσο, το κόμμα θα βγει λαβωμένο από την αναμέτρηση, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Λεβάντα, συγκεντρώνει το 51% των ψήφων, αρκετά κάτω δηλαδή από το θριαμβευτικό 64,3% που είχε εξασφαλίσει το 2007. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα εξασφαλίσει περί τις 253 έδρες σε σύνολο 450 -από 315 έδρες που κατέχει σήμερα-, χάνοντας την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την προώθηση των όποιων συνταγματικών αλλαγών.
Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα καταφέρει πλήγμα και στον Πούτιν, τον αδιαφιλονίκητο νικητή των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου του 2012. Ο Πούτιν θα επιθυμούσε μία μεγάλη νίκη για το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το προφίλ του και να μπορέσει ανενόχλητος να εφαρμόσει την πολιτική του χωρίς να δέχεται αμφισβητήσεις έσωθεν και έξωθεν.
Ενδεικτική της σημασίας που δίνει στο σημερινό αποτέλεσμα είναι και η προειδοποίηση που απηύθυνε στους συμπατριώτες του ότι σε περίπτωση σημαντικών απωλειών στη Βουλή, η χώρα θα κινδυνεύσει με κρίση ανάλογη της Ευρωζώνης.
Ακόμα ένας «πονοκέφαλος» για την Ενιαία Ρωσία είναι και η παγερή αδιαφορία που δείχνουν οι νέοι για την πολιτική: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρωσικού Ιδρύματος για τη Κοινή Γνώμη, το 60% νέων ηλικίας 18 έως 29 χρόνων δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική.

Ο Πούτιν αφήνει τον Μεντβέντεφ να απορροφήσει τους κραδασμούς της λαϊκής δυσαρέσκειας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ψηλά τη δημοτικότητά του εν όψει των προεδρικών του Μαρτίου.
Σε μια προσπάθεια λοιπόν να τους προσελκύσει στις κάλπες, το κόμμα του Πούτιν επιχείρησε να τους δελεάσει με καλλίγραμμες καλλονές. Κορίτσια όπως ο «Στρατός του Πούτιν» και τα «Κορίτσια του Μεντβέντεφ» πέταξαν τα ρούχα τους προκειμένου να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους από... στήθους στους δύο ηγέτες. Ετσι, το καλοκαίρι διοργανώθηκαν διάφορα δρώμενα, μεταξύ των οποίων δωρεάν πλύσιμο αυτοκινήτων από τα κορίτσια του «στρατού», φορώντας καυτά σορτς.
Σέξι διαφήμιση
Μεγάλη, επίσης, αίσθηση έκανε διαφημιστικό μήνυμα του κόμματος, το οποίο μετατρέπει ένα εκλογικό κέντρο σε... κρεβάτι. Μία σέξι κοπέλα και ένας νεαρός μπαίνουν μαζί στο παραβάν και την ώρα που πέφτουν τα ρούχα τους εμφανίζεται το σλόγκαν «Ας το κάνουμε μαζί»... Η διαφήμιση δεν άρεσε καθόλου στην αντιπολίτευση, που θεώρησε ιδιαίτερα υποτιμητικό το σεξουαλικό υπονοούμενό της.

 

Ο Μεντβέντεφ πάλι το... έριξε στην τεχνολογία. Παραβρέθηκε σε συνάντηση με επιλεγμένους μπλόγκερ της χώρας, κυρίως νέους, συνάντηση την οποία και παρακολούθησαν και τα κορίτσια του, τα οποία, όπως δήλωσε η επικεφαλής τους Αλίσα Μετσεριάκοβα, «είδαν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται - να μπορέσουν δηλαδή να φιλήσουν τον πρόεδρο». Εκτός από τα φιλιά, στόχος τους, όπως εξήγησε η Μετσεριάκοβα, είναι να «υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες του Μεντβέντεφ και να πληροφορήσουν τον κόσμο και κυρίως τους νέους γι' αυτές».
Και παρότι τις κατηγορούν ότι δεν εκφράζουν πολιτική άποψη κι απλώς «ψυχαγωγούν» τους ψηφοφόρους, εκείνες δηλώνουν αληθινές θαυμάστριες των δύο ανδρών και των πολιτικών τους επιτευγμάτων.
Οι εκτιμήσεις για τη νέα Δούμα
Ιδια η σύνθεση, αλλά με διαφορετικά ποσοστά
Στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη των 450 βουλευτών της κρατικής Δούμας (Κοινοβουλίου) μετέχουν συνολικά επτά κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί. Τέσσερα από αυτά μετείχαν στην έως τώρα σύνθεση της Δούμας και απλώς εκθέτουν τις λίστες των υποψηφίων τους. Τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είναι υποχρεωμένα να μαζέψουν 150.000 υπογραφές για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Το κατάφεραν τρία, το Γιάμπλοκο, το Πράβογιε Ντέλο και οι Πατριώτες της Ρωσίας.
Στη Δούμα φαίνεται ότι θα εκπροσωπηθούν και πάλι τα ίδια κόμματα, με πρώτη την κυβερνητική Ενιαία Ρωσία, η οποία, ωστόσο, θα κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με την επίδοση του 2007. Από το 64% (312 έδρες) ίσως βρεθεί στο 52-54%, με απώλεια της απόλυτης αυτοδυναμίας.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα δείχνει σταθερή αυξητική τάση και από το περίπου 13% που είχε έως τώρα (57 έδρες), δείχνει να πλησιάζει το όριο του 20%. Οι Ρώσοι, βαθιά κρατικιστές, κυρίως στην επαρχία, στήριζαν συνήθως το κόμμα εξουσίας. Την προηγούμενη 10ετία «σάρωνε» ο Πούτιν, σήμερα όμως ένα μέρος του εκλογικού σώματος αρνείται να δεχτεί τους κατά τόπους διεφθαρμένους εκπροσώπους της Ενιαίας Ρωσίας και «επαναπατρίζεται» στο Κ.Κ.
Το φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα, που ταυτίζεται κυριολεκτικά με το όνομα του ιδρυτή του και ηγέτη του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι (40 έδρες), φαίνεται πως αντέχει στον χρόνο και με αυξητική ελαφρώς τάση κινείται γύρω στο 13%, από 11% που είχε έως τώρα.
Ανοιξαν μέτωπο
Ενα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, του έως πρόσφατα προέδρου της Ανω Βουλής, Σεργκέι Μιρόνοφ, το οποίο είχε πάρει 11% και 38 έδρες στην απελθούσα Δούμα. Τα γκάλοπ του δίνουν το ίδιο ποσοστό και τώρα, κάποιοι όμως αμφιβάλλουν αν θα το πάρει, μετά τον «πόλεμο» που άνοιξε τον περασμένο χρόνο και τις καταγγελίες που εκτόξευσε κατά στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, κατηγορώντας το για «κακέκτυπο του παλιού ΚΚΣΕ».
Το καλοκαίρι η πλειοψηφία των μελών της Ανω Βουλής, που ανήκει στην Ενιαία Ρωσία, άνοιξε μέτωπο εναντίον του. Τότε άρχισε και η αποδόμηση του κόμματος, η οποία συνοδεύτηκε από αθρόες αποχωρήσεις στελεχών. Ηταν η εποχή που αναδείχτηκε και το πολυδιαφημισμένο πολιτικό πρότζεκτ του δισεκατομμυριούχου «πλέι μπόι», Μιχαήλ Προχόροφ.
Ο ίδιος έριξε χρήμα και τον Ιούνιο ανέλαβε την προεδρία του δεξιού κόμματος Πράβοε Ντέλο. Η Μόσχα και οι γύρω περιοχές γέμισαν με αφίσες του, με τις προοπτικές εισόδου των δεξιών φιλελευθέρων να μοιάζουν ρεαλιστικές...
Ο Προχόροφ είδε το κόμμα ως τμήμα των επιχειρήσεών του, όπως στη συνέχεια τον κατήγγειλαν οι σύντροφοί του και τρεις μήνες αργότερα τον... έδιωξαν! Το αποτυχημένο αυτό εγχείρημα έκανε, πιθανόν, κάποιους να σκεφθούν πως σε μια προοπτική κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης τριών κομμάτων με υπερενισχυμένη τη δύναμη του Κ.Κ., ήταν προτιμότερο ένα Κοινοβούλιο τεσσάρων κομμάτων.
Ο Μιρόνοφ ανένηψε και η Δίκαιη Ρωσία παίρνει στις μετρήσεις προβιβάσιμο ποσοστό. Αλλά, κοντός ψαλμός, αλληλούια...
Αλλαγές στον νόμο
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα τρία εξωκοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ποσοστά πολύ χαμηλότερα από το 7%, που επιτρέπει την είσοδο στη Δούμα.
Το όριο αυτό ισχύει από το 2005 και θεωρείται «απαγορευτικό» για τα μικρά κόμματα.
Γι' αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος Μεντβέντεφ προώθησε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η είσοδος στη Δούμα, ακόμα και με μικρότερο ποσοστό.
Ετσι, αν ένα κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 5% θα πάρει μία θέση στο Κοινοβούλιο, ενώ με 6% δύο θέσεις.
Το τρικ του Πούτιν
Βάζει ασπίδα το «alter ego» του
Ας κρατήσουν τα λεφτά τους για να πληρώσουν τα δάνειά τους?». Κάπως έτσι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε από το βήμα του συνεδρίου της Ενιαίας Ρωσίας προς τα «δυτικά κέντρα» που, κατά τον ίδιο, πασχίζουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στα εκλογικά πράγματα της χώρας. Λίγο νωρίτερα οι 600 σύνεδροι τον είχαν ανακηρύξει ομόφωνα υποψήφιο για τη ρωσική προεδρία, στις εκλογές της 4ης Μαρτίου 2012.
Το συνέδριο έγινε μία μόλις εβδομάδα πριν από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Και είχε απόλυτα συγκεκριμένο στόχο: Να διαδηλώσει την αρραγή ενότητα στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής, κεντρικής και περιφερειακής ελίτ.
Να στείλει το μήνυμα στους πολίτες πως αν θέλουν ισχυρό ως πρόεδρο τον Πούτιν τα επόμενα έξι χρόνια, τότε θα πρέπει να τον ενισχύσουν και πάλι με υψηλά ποσοστά, αρχίζοντας από τις σημερινές κάλπες στις οποίες κατέρχεται η Ενιαία Ρωσία. Ως επιχειρήματα εμφανίζονται η θωράκιση της σταθερότητας και η συνέχιση της πολιτικής ενδυνάμωσης της Ρωσίας.
Εστειλε μήνυμα
«Ας δείξει κάποιος κάποια άλλη οργανωμένη δύναμη που να μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία μπροστά σήμερα, σε συνθήκες όπου όλοι τριγύρω μας υποφέρουν από την κρίση, κάποιοι αγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης» έστειλε το μήνυμα στους συμπατριώτες του ο Πούτιν.
«Οσοι, λοιπόν, από το εξωτερικό βλέπουν με στραβό μάτι τις εξελίξεις μέσα στη Ρωσία και χρηματοδοτούν τους ''τοπικούς εντολοδόχους'' τους, άδικα χαλάνε τα λεφτά τους, είναι σαν να τα σκορπάνε στον αέρα» συμπλήρωσε, ανεβάζοντας έτσι το «θερμόμετρο» ανάμεσα στους πατριωτικά διακείμενους συνέδρους. Η προεκλογική «γραμμή πλεύσης» είναι απόλυτα κατανοητή για όσους γνωρίζουν εκ των έσω την πολιτική κατάσταση των τελευταίων μηνών. Το κυβερνητικό κόμμα πάει στις εκλογές ενώ στα αφτιά του ακούγονται οι δυνατές φωνές αγανάκτησης πολλών πολιτών.
Μεγάλο μέρος των Ρώσων εξακολουθεί να στηρίζει και να επικροτεί τον ηγέτη Πούτιν, αρνείται όμως να δεχτεί τον αμοραλισμό και τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού σε κεντρική διοίκηση και περιφέρεια, «ήρωες» του οποίου, κυρίως, φαντάζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Στο Κρεμλίνο γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις διαθέσεις της κοινωνίας, αν μη τι άλλο, το δίδυμο Μεντβέντεφ-Πούτιν έχει «αλωνίσει» τη χώρα ταξιδεύοντας σε όλη την αχανή επικράτεια. Υστερα από μελέτη των δεδομένων, αποφασίστηκε να ηγηθεί της Ενιαίας Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές ο Μεντβέντεφ και όχι ο Πούτιν.
Η κορυφαία πολιτική φιγούρα της Ρωσίας την τελευταία 12ετία, στηρίζει όσο μπορεί το κόμμα του, πλην όμως αφήνει στην «κεφαλή» του ψηφοδελτίου τον Μεντβέντεφ, ο οποίος δεν είναι ούτε μέλος του κόμματος.
Για να απορροφήσει εκείνος τυχόν απώλειες αλλά και τη δυσαρέσκεια μέρους του εκλογικού σώματος, έτσι ώστε μέχρι τον Μάρτιο ο Πούτιν να διατηρήσει τη δημοτικότητά του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι οι ατομικές επιδόσεις του υποψήφιου προέδρου της Ρωσίας παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες από τη δημοτικότητα του κόμματός του.


 πηγή: sigmalive.com

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /