23.06.2010 10:12
Η Ρωσική εταιρεία «ΓΚΑΖΠΡΟΜ» διπλασίασε τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου στη Λευκορωσια. Το μαρτύριο της... στρόφιγγας. Θανάσης Αυγερινός
Κλιμακώνεται η «κρίση του αερίου» μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, καθώς η ρωσική «Γκαζπρόμ» διπλασίασε σε 30% τη μείωση της παροχής στο λευκορωσικό δίκτυο, ενώ το Μινσκ προειδοποίησε ότι άρχισε να μειώνει αντιστοίχως την παροχή προς την Ε.Ε. Η «Γκαζπρόμ» απειλεί να συνεχίσει και σήμερα τη μείωση της παροχής, αν δεν έχει εν τω μεταξύ βρεθεί τρόπος εξόφλησης του λευκορωσικού χρέους.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης μίλησαν χθες τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας Σεργκέι Σίντορσκι και ο πρόεδρος της «Γκαζπρόμ» Αλεξέι Μίλερ, καταφέρνοντας απλώς να συμφωνήσουν ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους. Η Μόσχα διεκδικεί χρέος περίπου 200 εκατ. δολαρίων και σε σχέση με την πρώτη ημέρα, που δεν ήθελε να το παραδεχθεί, φαίνεται πως αναγνωρίζει και την ύπαρξη δικού της χρέους σε τέλη διαμετακόμισης του αερίου μέσω του δικτύου αγωγών της Λευκορωσίας. Το Μινσκ είχε αρχικώς πει ότι η ρωσική πλευρά χρωστά για το τράνζιτ 210 εκατ. δολάρια, όμως ανέβασε χθες το ποσόν αυτό στα 260 εκατ., ενώ η «Γκαζπρόμ» αποφεύγει να πει αριθμούς, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «συγκρίσιμο μέγεθος» με το χρέος της Λευκορωσίας.
«Εχθροπραξίες αερίου»
Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια μάλιστα συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Μινσκ, είπε ότι διέταξε να διακοπεί η παροχή προς την Ε.Ε., όσο η «Γκαζπρόμ» δεν διευθετεί τις υποχρεώσεις της, ενώ νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε ότι θα μειώνει την παροχή κατά τους όγκους που αφαιρεί η ρωσική πλευρά. Η Μόσχα χαρακτήρισε τις διαταγές Λουκασένκο «παράνομες», καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου προς την Ε.Ε. αποτελεί ιδιοκτησία της «Γκαζπρόμ» σε αντίθεση με την περίπτωση της Ουκρανίας που στο παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε αντίστοιχες «εχθροπραξίες αερίου».
Εκπρόσωποι της Κομισιόν συναντώνται σήμερα στο Μινσκ με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, το Κρεμλίνο ανέθεσε στον υπουργό Ενέργειας Σματκό να παρακολουθεί την κρίση, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέζι Μπούζεκ ανέφερε ότι η παροχή άρχισε ήδη να μειώνεται στη Γερμανία και τη Λιθουανία και ότι η Ε.Ε. δεν θα εμπλακεί στην αντιπαράθεση Μόσχας - Μινσκ.
Προδιαγράφοντας τις επερχόμενες αντιπαραθέσεις για το αέριο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ δήλωσε από τη Σόφια ότι «ο αγωγός South Stream θα κατασκευαστεί οπωσδήποτε, ακόμη και χωρίς τη Βουλγαρία» και ότι η Μόσχα έχει «εναλλακτικές λύσεις», ως μία εκ των οποίων φαίνεται πως εξετάζεται η Ρουμανία.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;