22.06.2010 10:13
Η «ΓΚΑΖΠΡΟΜ» με εντολή του Μεντβέντεφ μείωσε την παροχή φυσικού αερίου στη Λευκορωσία λόγω χρέους. Οι Ρώσοι κλείνουν τη στρόφιγγα. Θανάσης Αυγερινός
Υλοποιώντας εν μέρει τις προειδοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και κατ' εντολήν του προέδρου Μεντβιέντεφ, η ρωσική «Γκαζπρόμ» μείωσε από χθες την παροχή φυσικού αερίου στη Λευκορωσία κατά 15%, επιμένοντας ότι δικαιούται και προτίθεται να μειώσει περαιτέρω τους διοχετευόμενους όγκους έως και το 85%, εάν δεν εξοφληθεί το ανοδικά κινούμενο χρέος των 200 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
Ο Λευκορώσος περπατάει μπροστά από τον τοίχο, με το γκράφιτι «Η κρίση», των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μινσκ (φωτ.: Ass. Press)Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Β. Πούτιν, η μικρή προς το παρόν μείωση οφείλεται «στην ειδική σχέση προς τους καταναλωτές στη Λευκορωσία» και έρχεται ως αποτέλεσμα γραπτών προειδοποιήσεων από τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίες έμειναν περιφρονητικά αναπάντητες από την πλευρά της Λευκορωσίας. Η «Γκαζπρόμ» απέρριψε χθες προτάσεις της λευκορωσικής «αδελφής» της «Μπελ-Τρανσ-Γκαζ» να ξεπληρώσει το χρέος «σε είδος», μάλιστα ο επικεφαλής της Αλεξέι Μίλερ, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ ειρωνεύτηκε ότι η εταιρεία του δεν μπορεί να εισπράξει «σε πιροσκί, βούτυρο, τυρί ή κρέπες», αλλά υποχρεούται να εισπράξει το χρέος σε χρήμα.
«Θα ξεπληρώσουμε...»
Αν και το προηγούμενο διάστημα το Μινσκ αρνείτο την ύπαρξη οποιουδήποτε χρέους, χθες υποσχέθηκε ότι θα το ξεπληρώσει εντός δύο εβδομάδων, επιμένοντας ότι αντίστοιχο χρέος έχει συσσωρευτεί και από την πλευρά της «Γκαζπρόμ» για την πληρωμή των τελών χρήσης του λευκορωσικού δικτύου αγωγών, πράγμα που αρνείται το ρωσικό μονοπώλιο, χαρακτηρίζοντας «τεχνικό» και μόνο το πρόβλημα που έχει προκύψει από την πλευρά της Μόσχας.
Επιβεβαιώνοντας την αλλαγή των δεδομένων, η Ουκρανία, που αντιμετώπιζε στο παρελθόν συχνά προβλήματα με την εξόφληση της «Γκαζπρόμ», τα οποία όμως διευθετήθηκαν με την ανάληψη της εξουσίας από τη φιλορωσική ηγεσία Γιανουκόβιτς, προσφέρθηκε να αυξήσει τους όγκους ρωσικού αερίου που διοχετεύονται μέσω του εδάφους της, έτσι ώστε να μη γίνουν αισθητές οι περικοπές στους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως απείλησε ότι θα συμβεί αναγκαστικά η Λευκορωσία.
Η Μόσχα προειδοποίησε γραπτώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες δυσκολίες στην παροχή φυσικού αερίου, οι οποίες κάθε άλλο φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν εύκολα, καθώς οι σχέσεις Κρεμλίνου και Λευκορώσου προέδρου Λουκασένκο βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Η «Γκαζπρόμ» καταγγέλλει την πλευρά της Λευκορωσίας ότι όρισε αυθαίρετα και πληρώνει την τιμή του αερίου στα 150 $/1.000 κυβικά, έναντι τουλάχιστον 174-192 $, που ζητεί η «Γκαζπρόμ» βάσει του συμβολαίου της για τους προηγούμενους μήνες.
«Κρίση» στον South Stream
Η νέα μίνι «κρίση του αερίου» ακολουθεί την κινητικότητα γύρω από την κατασκευή του αρχικώς ιταλορωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος «διεθνοποιείται» όλο και περισσότερο. Οπως ανακοίνωσε στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που μόλις ολοκληρώθηκε, ο Α. Μίλερ, πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας South Stream AG, την ευθύνη του σχεδιασμού του έργου ανέλαβε ο επικεφαλής της ολλανδικής Gasunie Μάρσελ Κράμερ, ενώ στο έργο εισήλθε βάσει τριμερούς πρωτοκόλλου που υπεγράφη και η γαλλική EdF, αν και παραμένει ασαφές αν η «Γκαζπρόμ» θα παραχωρήσει, όπως αρχικά υπολογιζόταν, δικό της μερίδιο 10%, όπως και η ιταλική Eni, πράγμα, που απέρριψε ο «ισχυρός άνδρας» Α. Μίλερ.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;