header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.12.2011

«Εχθρική επίθεση εναντίον του αθωνικού μοναχισμού και της Ορθοδοξίας εν συνόλω» η σύλληψη Εφραίμ, υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων. Πικετοφορία έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός


 «Βαθιά ανησυχία» στους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και «καχυποψία» στους ιεράρχες της ως προς τις πραγματικές αιτίες, που την προκάλεσαν, γεννά η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

 

Η σύλληψη, κατά τον κ. Ιλαρίωνα, «είναι άδικο και απάνθρωπο μέτρο», αλλά δεν προτίθεται να σχολιάσει, ούτε να διεξαγάγει παράλληλη δικαστική διαδικασία, καθώς αυτό «είναι υπόθεση των δικαστικών οργάνων και εδώ δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση τη δικαιοδοσία του ελληνικού δικαστηρίου στη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά μας αγανακτεί αυτό καθ' εαυτό το γεγονός της σύλληψης ενός αθωνίτη ηγουμένου, ο οποίος ακόμη δεν έχει αποδεδειγμένα κατηγορηθεί για τίποτε».

 

    Ο κ. Ιλαρίωνας χαρακτηρίζει μάλιστα «απολύτως δικαιολογημένη την απορία των πιστών στη Ρωσία, στους οποίους έγινε πολύ γνωστός και πολύ αγαπητός ο πατέρας Εφραίμ, συνοδεύοντας σχεδόν επί σαράντα ημέρες το λείψανο της Αγίας Ζώνης στις ρωσικές πόλεις», γιατί τώρα αναρωτώνται «πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, ότι ο ηγούμενος του μεγαλύτερου και μπορούμε να πούμε υποδειγματικού μοναστηριού του 'Αθου, μόλις επέστρεψε σπίτι του μετά από αυτήν την επίσκεψη στη Μόσχα, συνελήφθη σε μια ορθόδοξη χώρα, όπως η Ελλάδα και μάλιστα κατά τις ημέρες, που εκείνη γιορτάζει τα Χριστούγεννα».

    Σύμφωνα με το Ρώσο εκκλησιαστικό αξιωματούχο, η θέση του οποίου θεωρείται παραδοσιακά Νο 2 στην ιεραρχία του Πατριαρχείου Μόσχας, οι ρωσικές απορίες είναι εξίσου δικαιολογημένες, «όπως και τα αισθήματα πολλών Ελλήνων αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι θεωρούν ότι η απόφαση, που ελήφθη σχετικά με τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, αποτελεί εχθρική επίθεση εναντίον του αγιορίτικου μοναχισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνολικά».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση καθ' εαυτή ο κ. Ιλαρίων είπε ότι «δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα περιστατικά, που συνδέονται με τις κατηγορίες που προσάπτονται στον ηγούμενο Εφραίμ και σειρά άλλων προσώπων, σχετικά με τις συναλλαγές ακινήτων, που έχει συνάψει στο παρελθόν η Μονή Βατοπεδίου. Ο προσδιορισμός της νομιμότητάς τους αποτελεί υπόθεση της ελληνικής δικαιοσύνης, στην άσκηση της οποίας δε μπορούμε να παρέμβουμε. Ωστόσο, είναι εμφανέστατο, ότι η προφυλάκιση ενός ατόμου που δεν προκαλεί κανένα κίνδυνο, όπως είναι ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, χωρίς εκδίκαση επί της ουσίας και πριν την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο, συνιστά ένα ακραίο γεγονός, που προκαλεί βαθιά αδυναμία κατανόησης. Ο μόνος από τους κατηγορουμένους, που κρίθηκε σκόπιμο να φυλακιστεί, είναι ο ηλικιωμένος και βεβαρυμένος από ασθένειες ιερωμένος, γεγονός που προκαλεί στους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σοβαρή ανησυχία, καθιστά επιφυλακτικούς τους ιεράρχες της και εξαναγκάζει να σκεφτούμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες γι' αυτήν».

    Ο μητροπολίτης Ιλαρίων εξήρε και την προσωπική συμβολή του ηγουμένου Εφραίμ στην ανακαίνιση των κτισμάτων της Μονής Βατοπεδίου, «που βρισκόταν σε αρκετά εγκαταλελειμμένη κατάσταση» και στην αποκατάσταση του μοναστικού βίου, σύμφωνα με τους πατερικούς κανόνες, «γεγονός που υπογραμμίστηκε και από την αλληλεγγύη, που επέδειξε στις παρούσες συνθήκες η Ιερά Κοινότητα του 'Αθου». Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ είναι, σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα «γνωστός και πολύ ευρύτερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ως πνευματικός ηγέτης» και το πνεύμα της φιλοξενίας, που βασιλεύει στη μονή του και επεκτείνεται σε όλους χωρίς εξαίρεση τους προσκυνητές της.

    Πικετοφορία διαμαρτυρίας οργάνωσαν απόψε έξω από το κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα μέλη του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα, καθώς και του Ιδρύματος «Σύνδεσμος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου Μάξιμος ο Γραικός», τα οποία κρατούσαν φωτογραφίες του ηγούμενου Εφραίμ, πλακάτ με συνθήματα όπως «Πατέρα Εφραίμ, προσεύχεται για σένα ολόκληρη η Ρωσία!», «Ελλάδα, χωρίς τον Άθω θα πεθάνεις!».

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της Μονής Σεργκέι Ρούντοφ είπε σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι «ήρθαμε στην Πρεσβεία της Ελλάδας για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον πατέρα Εφραίμ, πριν από μερικές ημέρες επέστρεψα από την Ελλάδα και γνωρίζω ότι το 90% των Ελλήνων υποστηρίζει τον πατέρα Εφραίμ, είμαστε αλληλέγγυοι με τα αδέρφια μας και ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη και ο ορθός λόγος θα θριαμβεύσουν».

    Η σημερινή πικετοφορία ήταν ολιγάριθμη, όμως ήδη γίνονται συνεννοήσεις με τις δημοτικές Αρχές της Μόσχας ώστε να δοθεί άδεια μεγαλύτερης συγκέντρωσης, πιθανότατα την 31η Δεκεμβρίου.

 

                                                                                                                                                                    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Ιλαρίωνας, ανησυχία, επίθεση
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /