header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.12.2011

«Εχθρική επίθεση εναντίον του αθωνικού μοναχισμού και της Ορθοδοξίας εν συνόλω» η σύλληψη Εφραίμ, υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων. Πικετοφορία έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός


 «Βαθιά ανησυχία» στους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και «καχυποψία» στους ιεράρχες της ως προς τις πραγματικές αιτίες, που την προκάλεσαν, γεννά η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

 

Η σύλληψη, κατά τον κ. Ιλαρίωνα, «είναι άδικο και απάνθρωπο μέτρο», αλλά δεν προτίθεται να σχολιάσει, ούτε να διεξαγάγει παράλληλη δικαστική διαδικασία, καθώς αυτό «είναι υπόθεση των δικαστικών οργάνων και εδώ δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση τη δικαιοδοσία του ελληνικού δικαστηρίου στη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά μας αγανακτεί αυτό καθ' εαυτό το γεγονός της σύλληψης ενός αθωνίτη ηγουμένου, ο οποίος ακόμη δεν έχει αποδεδειγμένα κατηγορηθεί για τίποτε».

 

    Ο κ. Ιλαρίωνας χαρακτηρίζει μάλιστα «απολύτως δικαιολογημένη την απορία των πιστών στη Ρωσία, στους οποίους έγινε πολύ γνωστός και πολύ αγαπητός ο πατέρας Εφραίμ, συνοδεύοντας σχεδόν επί σαράντα ημέρες το λείψανο της Αγίας Ζώνης στις ρωσικές πόλεις», γιατί τώρα αναρωτώνται «πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, ότι ο ηγούμενος του μεγαλύτερου και μπορούμε να πούμε υποδειγματικού μοναστηριού του 'Αθου, μόλις επέστρεψε σπίτι του μετά από αυτήν την επίσκεψη στη Μόσχα, συνελήφθη σε μια ορθόδοξη χώρα, όπως η Ελλάδα και μάλιστα κατά τις ημέρες, που εκείνη γιορτάζει τα Χριστούγεννα».

    Σύμφωνα με το Ρώσο εκκλησιαστικό αξιωματούχο, η θέση του οποίου θεωρείται παραδοσιακά Νο 2 στην ιεραρχία του Πατριαρχείου Μόσχας, οι ρωσικές απορίες είναι εξίσου δικαιολογημένες, «όπως και τα αισθήματα πολλών Ελλήνων αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι θεωρούν ότι η απόφαση, που ελήφθη σχετικά με τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, αποτελεί εχθρική επίθεση εναντίον του αγιορίτικου μοναχισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνολικά».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση καθ' εαυτή ο κ. Ιλαρίων είπε ότι «δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα περιστατικά, που συνδέονται με τις κατηγορίες που προσάπτονται στον ηγούμενο Εφραίμ και σειρά άλλων προσώπων, σχετικά με τις συναλλαγές ακινήτων, που έχει συνάψει στο παρελθόν η Μονή Βατοπεδίου. Ο προσδιορισμός της νομιμότητάς τους αποτελεί υπόθεση της ελληνικής δικαιοσύνης, στην άσκηση της οποίας δε μπορούμε να παρέμβουμε. Ωστόσο, είναι εμφανέστατο, ότι η προφυλάκιση ενός ατόμου που δεν προκαλεί κανένα κίνδυνο, όπως είναι ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, χωρίς εκδίκαση επί της ουσίας και πριν την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο, συνιστά ένα ακραίο γεγονός, που προκαλεί βαθιά αδυναμία κατανόησης. Ο μόνος από τους κατηγορουμένους, που κρίθηκε σκόπιμο να φυλακιστεί, είναι ο ηλικιωμένος και βεβαρυμένος από ασθένειες ιερωμένος, γεγονός που προκαλεί στους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σοβαρή ανησυχία, καθιστά επιφυλακτικούς τους ιεράρχες της και εξαναγκάζει να σκεφτούμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες γι' αυτήν».

    Ο μητροπολίτης Ιλαρίων εξήρε και την προσωπική συμβολή του ηγουμένου Εφραίμ στην ανακαίνιση των κτισμάτων της Μονής Βατοπεδίου, «που βρισκόταν σε αρκετά εγκαταλελειμμένη κατάσταση» και στην αποκατάσταση του μοναστικού βίου, σύμφωνα με τους πατερικούς κανόνες, «γεγονός που υπογραμμίστηκε και από την αλληλεγγύη, που επέδειξε στις παρούσες συνθήκες η Ιερά Κοινότητα του 'Αθου». Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ είναι, σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα «γνωστός και πολύ ευρύτερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ως πνευματικός ηγέτης» και το πνεύμα της φιλοξενίας, που βασιλεύει στη μονή του και επεκτείνεται σε όλους χωρίς εξαίρεση τους προσκυνητές της.

    Πικετοφορία διαμαρτυρίας οργάνωσαν απόψε έξω από το κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα μέλη του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα, καθώς και του Ιδρύματος «Σύνδεσμος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου Μάξιμος ο Γραικός», τα οποία κρατούσαν φωτογραφίες του ηγούμενου Εφραίμ, πλακάτ με συνθήματα όπως «Πατέρα Εφραίμ, προσεύχεται για σένα ολόκληρη η Ρωσία!», «Ελλάδα, χωρίς τον Άθω θα πεθάνεις!».

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της Μονής Σεργκέι Ρούντοφ είπε σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι «ήρθαμε στην Πρεσβεία της Ελλάδας για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον πατέρα Εφραίμ, πριν από μερικές ημέρες επέστρεψα από την Ελλάδα και γνωρίζω ότι το 90% των Ελλήνων υποστηρίζει τον πατέρα Εφραίμ, είμαστε αλληλέγγυοι με τα αδέρφια μας και ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη και ο ορθός λόγος θα θριαμβεύσουν».

    Η σημερινή πικετοφορία ήταν ολιγάριθμη, όμως ήδη γίνονται συνεννοήσεις με τις δημοτικές Αρχές της Μόσχας ώστε να δοθεί άδεια μεγαλύτερης συγκέντρωσης, πιθανότατα την 31η Δεκεμβρίου.

 

                                                                                                                                                                    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Ιλαρίωνας, ανησυχία, επίθεση
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /