header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.04.2010

Η Ρωσία «επιβράβευσε» την Ουκρανία με έκπτωση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου. «Φιλί της ζωής» με αέριο. Θανάσης Αυγερινός


Πραγματικά προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία και εκπτώσεις στο φυσικό αέριο μπορούν να διεκδικούν μόνον όσοι είναι «φίλοι και εταίροι μας στην πράξη και όχι στα λόγια», δήλωνε πριν από μερικά 24ωρα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ. Λίγο πριν είχε υπογράψει τη συμφωνία 25ετούς παράτασης στη λειτουργία της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία, ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις ουκρανο-ρωσικές σχέσεις, αλλά και τα πιο «συμβολικά» εκκρεμή προβλήματα για το Κρεμλίνο στον λεγόμενο μετασοβιετικό χώρο.


 Σε μια περίοδο «παγωμένης» οικονομίας για την Ουκρανία, η έκπτωση κοντά 30% στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί «φιλί ζωής» για τη βιομηχανία της χώρας (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press)Μπορεί η ηγεσία Γιανουκόβιτς να δυσκολευτεί να εξηγήσει στο αντιρωσικό μερίδιο της ουκρανικής κοινής γνώμης και στην αντιπολίτευση την επιλογή του, όμως το επιχείρημα της κατά 30% έκπτωσης στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, μοιάζει ατράνταχτο και αποτελεί πραγματικό «φιλί ζωής» για την ουκρανική βιομηχανία.
Πολλοί είχαν προβλέψει ότι το 2010 θα είναι χρονιά ραγδαίων εξελίξεων για τη ρωσική πολιτική στη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και ότι η Μόσχα θα επιχειρεί όλο και πιο δραστήρια να «ρευστοποιεί» την αύξηση του κύρους της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά προπαντός να «εισπράξει» τη συστηματική και πολύχρονη εργασία όλων των μηχανισμών επιρροής της στις χώρες άμεσου στρατηγικού ενδιαφέροντός της. Απ' αυτήν την άποψη θα μπορούσε κανείς με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί το «υπόγειο» μπρα-ντε-φερ επιρροής της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και διαρκώς να ενισχύεται εκείνο με την Κίνα.
Ρωσική «ρεβάνς»
Μετά την καταστροφική για τη Ρωσία και όχι μόνο δεκαετία του 1990, της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και των παρενεργειών της, η επόμενη δεκαετία έμοιαζε να ανήκει στις λεγόμενες «έγχρωμες» επαναστάσεις, οι οποίες αύξησαν θεαματικά τη διείσδυση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε εδάφη και χώρες που αποτελούσαν ιστορικά πεδίο χαμένης ρωσικής κυριαρχίας ή παραδοσιακής επιρροής. Η εποχή που άρχισε με τη ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο στη Νότια Οσετία το καλοκαίρι του 2008, εναντίον της γεωργιανής εισβολής του Μ. Σαακασβίλι, φαίνεται πως ανήκει σε μια νέα περίοδο εξελίξεων με θετικές για τη Μόσχα και την πολιτική της ανατροπές και ολοφάνερη ενίσχυση των θέσεών της στο παιχνίδι των ενεργειακών ανταγωνισμών γύρω από την Κασπία και την Κεντρική Ασία.
Ο έλεγχος του μεγαλύτερου δυνατού όγκου κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής και η κατά το δυνατόν διέλευσή τους μέσω του ρωσικού εδάφους και των υπό ρωσικό έλεγχο δικτύων παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής της Μόσχας, η οποία ακυρώνει συστηματικά ή αντιπαρατίθεται στους αμερικανικής σχεδίασης αγωγούς, όπως ο Nabucco, ακόμη κι όταν δηλώνει ότι δεν τους αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά.
Οι ισορροπίες, που προσπαθεί να διατηρήσει το Κίεβο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, χαιρετίστηκαν ήδη από τις δηλώσεις «κατανόησης» της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία φάνηκε να θέλει να δώσει χρόνο στον Β. Γιανουκόβιτς, που μόλις συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και να αναγνωρίζει εμμέσως ότι το αμερικανο-ρωσικό παιχνίδι διεκδίκησης του μετασοβιετικού χώρου θα είναι σκληρό και μακρόχρονο.
Σε κάθε περίπτωση η διαδοχή των αλλαγών μοιάζει να ευνοεί μέχρι στιγμής τη ρωσική ρεβάνς. Μετά την εθελοντική και πιεστική προσχώρηση στη ρωσική επιρροή το 2008 δύο πρώην αυτόνομων Δημοκρατιών της Γεωργίας, της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, που η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, οι εκλογές στην Ουκρανία ανέτρεψαν στις αρχές της χρονιάς ό,τι έκτιζε η φιλοδυτική «πορτοκαλί» διακυβέρνηση και εξευτέλισαν τον ηγέτη της και απελθόντα πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο. Εξανάγκασαν μάλιστα και τη «φιλοδυτική» πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο να ερωτοτροπήσει με τη Μόσχα έτσι ώστε να έχει ελπίδες διεκδίκησης της εξουσίας.
Στήριξη της Κιργισίας
Η πρόσφατη εξέγερση στην Κιργισία ανέτρεψε με τη σειρά της τον ηγέτη της «επανάστασης της τουλίπας» Μπακίεφ, ο οποίος είχε αθετήσει την υπόσχεσή του προς τον Β. Πούτιν και το ρωσικής έμπνευσης Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, ότι θα απομακρύνει την αμερικανική βάση στο «Μανάς», προπύργιο των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Η στήριξη στο νέο καθεστώς από τη ρωσική πλευρά είναι αρκετά αισθητή, όπως και η βεβαιότητα ότι το θέμα της διατήρησης ή όχι της αμερικανικής βάσης θα επανέλθει δριμύτερο μετά τις πρόωρες εκλογές στην Κιργισία το φθινόπωρο.
Προαισθανόμενος ότι η βίαιη ανατροπή ενός αυταρχικού ηγέτη με εμφανή «ρωσικό δάκτυλο» τον αφορά άμεσα, στην υπόθεση της Κιργισίας ενεπλάκη και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος παρέσχε πολιτικό άσυλο στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπακίεφ, που εγκατέλειψε το Καζαχστάν, όπου είχε καταφύγει αρχικώς. Ο Λουκασένκο αμφισβήτησε την παραίτηση Μπακίεφ, που υπεγράφη στο Καζαχστάν, τις μυστικές υπηρεσίες του οποίου κατηγόρησε για συνεργασία με τη Ρωσία και ρωσικά ΜΜΕ. Παρά το ιστορικό βαθιάς προσέγγισης, οι προσωπικές σχέσεις Λουκασένκο και ρωσικής ηγεσίας μοιάζουν να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους και αυτόν αφορούσαν τα υπονοούμενα Μεντβιέντεφ για «φιλία στα λόγια», σε αντίθεση με την «έμπρακτη φιλία» της νέας ουκρανικής ηγεσίας. Ρωσία, Λευκορωσία και Καζαχστάν ανήκουν από τις αρχές Ιουλίου σε Τελωνειακή Ενωση, στην οποία δραστήρια προσκαλείται και η Ουκρανία, που είχε υπαναχωρήσει από το σχέδιο επί «πορτοκαλί» ηγεσίας. Η Λευκορωσία έχει προεδρικές εκλογές το 2011, άρα όλα τα καμπαναριά του Κρεμλίνου μοιάζει να χτυπούν ταυτόχρονα για δύο: για τον υποστηριζόμενο σθεναρά από την Ουάσιγκτον ηγέτη της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι και τον διαρκώς ταλαντευόμενο Λευκορώσο πρόεδρο Α. Λουκασένκο.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /