header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.04.2010 11:03

Κιργισία: όλοι στο «κυνήγι» του ανατραπέντος Μπακίεφ Θανάσης Αυγερινός


Εκτός Κιργισίας προσπαθεί να ωθήσει τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπακίεφ η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, που προέκυψε από τις μαζικές διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, ενώ εκείνος επιμένει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί οικειοθελώς και προειδοποιεί με αιματοχυσία εάν οι αντίπαλοί του αποπειραθούν να τον συλλάβουν.

 

«Εχει ακόμη περιθώριο να φύγει στο εξωτερικό» δήλωσε η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάεβα, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του, εάν κάποιος από τους συγγενείς των 81 νεκρών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επιδιώξει να τον εκδικηθεί.
Ο Μπακίεφ παραμένει οχυρωμένος στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Νότο δηλώνοντας σε διεθνή ΜΜΕ ότι η ανατροπή του «ήταν μια καλά οργανωμένη μυστική επιχείρηση», αλλά και ότι κινδυνεύει η ζωή του εάν επιστρέψει στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. Μεταξύ άλλων ο Μπακίεφ ζητεί να αναπτυχθούν στη χώρα ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, κατηγορώντας τους ανατροπείς του ότι αστυνομία και στρατός έχουν παραλύσει με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα. Αλλοι ηγέτες της πρώην αντιπολίτευσης, που φαίνεται ότι αποκτά σταδιακά όλο και πιο πλήρη έλεγχο της κατάστασης, είναι λιγότερο μετριοπαθείς από την Οτουνμπάεβα και καλούν ανοιχτά τους πολίτες «να βρουν και να συλλάβουν τον Μπακίεφ και τα μέλη της κυβέρνησής του», αν και επισήμως η νέα ηγεσία δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψει να κατρακυλήσει η χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο». Εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης διέψευσε την είδηση ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μπακίεφ, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν εντάλματα για συγγενείς και συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων οι δύο γιοι του Μαράτ και Μαξίμ και ο αδελφός του και επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας Ζανιμπέκ. Πάντως, μέχρι στιγμής, κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση, η οποία συνομιλεί σχεδόν αποκλειστικά με τη Ρωσία.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /