26.03.2010 12:00
Απρίλιο στην Πράγα θα υπογράψουν ΗΠΑ και Ρωσία τη συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων Θανάσης Αυγερινός
Στην Πράγα, και πιθανότατα στις 8 Απριλίου, θα υπογραφεί η νέα Συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών πυρηνικών όπλων ΗΠΑ και Ρωσίας, η ανανέωση της οποίας εκκρεμούσε από τις 5 Δεκεμβρίου 2009, αποτελώντας ένα από τα πολλά σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η νέα έκδοση της START είναι σχεδόν έτοιμη από τις αρχές της χρονιάς, οι επίμονες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων Μόσχας και Ουάσιγκτον στη Γενεύη συνεχίζονταν έως πολύ πρόσφατα και εντατικοποιήθηκαν μετά την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Ομπάμα και Μεντβιέντεφ, στις 13 Μαρτίου. Η επικοινωνία των δύο ηγετών έδωσε την απαραίτητη τελική ώθηση έτσι ώστε να ξεπεραστούν μια σειρά από τεχνικά εμπόδια, αλλά προπαντός να ολοκληρωθεί η συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις και κυρίως χωρίς τη σαφή και νομικώς δεσμευτική διασύνδεση της υπόθεσης των στρατηγικών πυρηνικών με την πολιτική των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα, που προκαλεί όλο και αυξανόμενο εκνευρισμό στη Μόσχα και προσεγγίζει όλο και περισσότερο τα σύνορά της, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της διοίκησης Ομπάμα. Η «παρηγοριά» της ρωσικής διπλωματίας θα είναι μια διατύπωση που θα συνδέει τους επιθετικούς εξοπλισμούς και την αντιπυραυλική άμυνα, στο προοίμιο της Συμφωνίας, η οποία, όμως, δεν θα είναι σε θέση καθ' οιονδήποτε τρόπο να περιορίσει τα αμερικανικά σχέδια για εγκατάσταση στοιχείων της αντιπυραυλικής τους άμυνας σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης. «Είναι ένας ενδιαφέρων συμβιβασμός, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει το αμερικανικό Κογκρέσο», σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, που εκτιμούν ότι θα είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και έως την επικύρωσή της από τα νομοθετικά σώματα των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, δεν έχει ακόμη υπάρξει οριστική απόφαση για την ημερομηνία της υπογραφής και αυτό αναμένεται να γίνει από τους προέδρους Μεντβιέντεφ και Ομπάμα, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές στα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών θα είναι ιδιαιτέρως αισθητές, καθώς ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών για κάθε πλευρά περιορίζεται την επόμενη επταετία από τις 2.200 σήμερα σε 1.500 και ο αριθμός των στρατηγικών πυραύλων-φορέων από 1.600 σε 800.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;