23.03.2010 13:04
Στο σταυροδρόμι απόγνωσης και ευφυΐας Θανάσης Αυγερινός
Τα χρέη του είχαν ξεπεράσει τα 550.000 ευρώ και η απόφασή του χαρακτηρίστηκε «έγκλημα στην εποχή της οικονομικής κρίσης».
Στις 7 το πρωί του Σαββάτου ο καταχρεωμένος επιχειρηματίας Γιούρι Μέρκιντ μπήκε στο σπίτι του σε γειτονιά της Μόσχας και σκότωσε εν ψυχρώ την 37χρονη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, 7 και 16 ετών. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν ο γιος της οικογένειας, που υπηρετούσε τη θητεία του, επέστρεψε με άδεια.
Ο πατέρας έλειπε και, όπως δήλωσε αργότερα, είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσει, όμως δεν τα κατάφερε. Περιπλανώμενος άρχισε πλέον να σκέφτεται ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να βοηθήσει το γιο του Μίσα «να συνεχίσει τη ζωή του», γι' αυτό και παραδόθηκε στην αστυνομία του ιστορικού Βλαντίμιρ έξω από τη Μόσχα, ομολογώντας την πράξη του. Στο θολωμένο του μυαλό ο Μέρκιντ δεν αμφιβάλλει ότι «έσωσε» την οικογένειά του, την οποία «θα σκότωναν οπωσδήποτε οι δανειστές, που γίνονταν όλο και πιο επιθετικοί και πιεστικοί». Η αστυνομία θα έσπευδε να βοηθήσει μόνο εκ των υστέρων, είπε στην πρώτη κατάθεσή του ο δολοφόνος, ο οποίος εξήγησε πώς είχε μετατρέψει ένα αεροβόλο σε πιστόλι εννέα χιλιοστών, αλλά και πώς είχαν προσπαθήσει με τη σύζυγό του να απαλλαγούν από τα χρέη πουλώντας τρία διαμερίσματα. «Ημασταν καταδικασμένοι. Θα μπορούσα με την εργασία μου να θρέψω την οικογένειά μου, ποτέ όμως να επιστρέψω τόσο μεγάλο χρέος, που διαρκώς αυξανόταν όσο κι αν προσπαθούσα να το πολεμήσω» είπε στους ανακριτές του, οι οποίοι διέταξαν υποχρεωτική εξέταση του Μέρκιντ από ψυχίατρο.
Πολλοί στη Ρωσία -φαντάζομαι κι αλλού- πιστεύουν ότι ένας γιατρός θα έπρεπε οπωσδήποτε να δει και τον διάσημο πλέον 43χρονο μαθηματικό από την Αγία Πετρούπολη Γκριγκόρι Περελμάν, ο οποίος μόλις κέρδισε άλλο ένα παγκόσμιας σημασίας βραβείο για την απόδειξη της άλυτης από το 1904 «εικασίας του Πουανκαρέ». Σύμφωνα με το Μαθηματικό Ινστιτούτο Κλέι της Μασαχουσέτης, στην απόδειξη που διατύπωσε και δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ο Περελμάν το 2002 απονέμεται ένα από τα «επτά βραβεία της χιλιετίας», για τα οποία έχει οριστεί αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τζέιμς Κάρλσον επικοινώνησε με τον Περελμάν και του ανακοίνωσε την απόφαση, για την οποία εκείνος δήλωσε «γοητευμένος», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν σκοπεύει να επισκεφθεί στις 8 και 9 Ιουνίου στο Παρίσι το συνέδριο, που θα διοργανωθεί ειδικά για τη συζήτηση της απόδειξης και την απονομή του βραβείου, πιθανότητα που «σχεδόν απέρριψε». Κάπως έτσι είχε αντιδράσει και το 2006 ο Περελμάν όταν του απονεμήθηκε για την ίδια απόδειξη το μετάλλιο Φιλντς, άλλη μια από τις κορυφαίες μαθηματικές διακρίσεις, αδιαφορώντας πλήρως και για το οικονομικό μέρος της απόφασης. Οταν μάλιστα γινόταν η τελετή απονομής στη Μαδρίτη, εκείνος δεν θέλησε ούτε καν τις συνήθειές του να αλλάξει και πήγε στο γειτονικό με το σπίτι του δάσος στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης για να μαζέψει μανιτάρια. Αδιαφόρησε πλήρως και για το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, που περίμεναν μάταια δηλώσεις του. Πριν από 5 χρόνια ο Περελμάν παραιτήθηκε από το Μαθηματικό Ινστιτούτο Στεκλόφ και ζει με τις μικρές αμοιβές για τα άρθρα και τα βιβλία του μαζί με τη συνταξιούχο μητέρα του. Μπορεί να το κρατάει στραβά, αλλά μήπως το 'χει πιάσει το νόημα της ζωής;
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;