16.02.2010 19:26
Γιώργος κατά κερδοσκόπων, πριν δει Μεντβιέντεφ - Πούτιν Θανάσης Αυγερινός
Με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε συνεντεύξεις του στα ρωσικά πρακτορεία ΡΙΑ-Νόβοστι και ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ έστρεψε και πάλι τα πυρά του κατά των κερδοσκόπων και εμμέσως κατά των εταίρων μας στην Ε.Ε., που επιδεικνύουν ελλιπή διάθεση αλληλεγγύης.
Χιονισμένη θα βρει σήμερα τη Μόσχα ο Γ. Παπανδρέου, αν και η... βαρυχειμωνιά από τις Βρυξέλλες αναμένεται βαρύτερη«Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε ούτε στη διεθνή κοινότητα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα προτίθεται και είναι ικανή να επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της», είπε ο κ. Παπανδρέου λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα αργά χθες, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δούμε και ήδη βλέπουμε σε μεγαλύτερο βαθμό πολιτική στήριξη από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών και την ακλόνητη προσήλωσή τους στην ενότητά μας».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τους χρηματιστικούς κύκλους, που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και πρωταγωνιστούν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ευρύτερο πρόβλημα, που περιλαμβάνει την Πορτογαλία, την Ισπανία και όλη την ευρωπαϊκή οικονομία. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας», είπε ο πρωθυπουργός στο ΡΙΑ-Νόβοστι, χαρακτηρίζοντας στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ «στρατηγικού χαρακτήρα και βασισμένες σε κοινά συμφέροντα τις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας».
Οι αγωγοί
Αναφερόμενος στο χρονίζον έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός είπε ότι εντός εξαμήνου μπορεί να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και η συμφωνία για το τράνζιτ, έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, που συζητείται μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας περισσότερο από μία 15ετία.
Στις δηλώσεις του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream ότι «σε άμεσο χρόνο επίσης μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της κοινής ελληνορωσικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή του ελληνικού τμήματός του» και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμπλεκόμενες στο έργο, θα απευθυνθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, έτσι ώστε ο αγωγός να ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα αγωγών. «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην προμήθεια της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους και ως αξιόπιστος εταίρος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρωθυπουργός σε μια εμφανή προσπάθεια να διαλυθούν «σκιές» και ορισμένες ανησυχίες της ρωσικής πλευράς σχετικά με τις ελληνικές προθέσεις για τους αγωγούς ελληνορωσικού ενδιαφέροντος.
Τα θέματα των αγωγών βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών διαδοχικών συνομιλιών με Μεντβιέντεφ και Πούτιν, για τις οποίες πηγές του Κρεμλίνου ανέφεραν ότι «παρά την πτώση στον όγκο των διμερών ανταλλαγών λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν καλές προοπτικές για την εντατικοποίηση της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης Ρωσίας και Ελλάδας».
Η προγραμματισμένη τουλάχιστον τρίωρη συνάντηση Παπανδρέου - Πούτιν κρίνεται καθοριστική για το μέλλον των διμερών σχέσεων, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αναλυτική συζήτηση των δύο ηγετών για όλο το φάσμα των ελληνορωσικών σχέσεων, που παρά τα πολλά λόγια και μετά από δηλώσεις «υψηλών στρατηγικών τόνων» βρίσκονται σε ύφεση επί τουλάχιστον μία διετία.
Επενδύσεις
Σε πολλά ρωσικά ΜΜΕ αναπτύχθηκε συζήτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει κάποιου είδους οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, γεγονός που διέψευσε ότι συζητείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ντμίτρι Πάνκιν. Προ δεκαπενθημέρου πάντως δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου αναφέρονταν σε εσωτερική ενημερωτική εγκύκλιο της ρωσικής κυβέρνησης προς τράπεζες και επενδυτικά ταμεία της Ρωσίας, ενθαρρύνοντάς τα «να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που γεννώνται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα» και να εξετάσουν δυνατότητες επενδύσεων, ειδικά σχετικές με τυχόν νέες ιδιωτικοποιήσεις.
Η Μόσχα δείχνει πέρα από τα ενεργειακά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την υλοποίηση της συμφωνίας αγοράς 450 τεθωρακισμένων οχημάτων, για τα οποία η Αθήνα ζήτησε αυξημένη εθνική συμμετοχή στην κατασκευή τους, με τη ρωσική πλευρά να δείχνει διάθεση ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;