29.12.2009 16:48
Οι κάτοικοι της Ρωσίας ετοιμάζονται για τις μακρόσυρτες χειμερινές διακοπές τους, μια εφεύρεση της εποχής Πούτιν, που γίνεται φυσικά αποδεκτή με επαίνους.
Η περίοδος «καλύπτει» τα ρωσικά Χριστούγεννα της 7ης Ιανουαρίου -μία κάθε χρόνο όλο και πιο σημαντική γιορτή- και διαρκεί ώς τις 10 του μήνα, ουσιαστικά όμως ώς και τη λεγόμενη «παλιά Πρωτοχρονιά», τη 14η του Γενάρη με το «παλιό», Ιουλιανό ημερολόγιο.
Το πρωτότυπο είναι ότι εκτός από σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν αργίες, ουσιαστικά «παγώνει» και η οικονομική ζωή της χώρας, εφημερίδες και περιοδικά αναστέλλουν αρκετές από τις εκδόσεις τους, τράπεζες και εταιρείες κλείνουν σε μια εποχή που θα 'πρεπε κανονικά να είναι η «καρδιά του ρωσικού χειμώνα» αλλά λόγω θερμοκηπίου και με θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν δεν μοιάζει και τόσο...
Λίγο πριν από τη «βύθιση» στην οικογενειακή ζωή, ψυχίατροι και ειδικοί γιατροί απευθύνουν «οδηγίες επιβίωσης», καλώντας τον πληθυσμό να γιορτάσει αλλά δραστήρια, χωρίς πολύ καθισιό, με προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ και υπεύθυνη συμπεριφορά από όσους μείνουν... ξεμέθυστοι. Ο Γεβγκένι Μπριουν, ο επισημότερος τοξικολόγος της χώρας, χάλασε σε πολλούς το κέφι υπολογίζοντας ότι το 70% του πληθυσμού είναι «φυσιολογικοί, υγιείς και ψυχικά υπεύθυνα άτομα», τα οποία καταναλώνουν συγκρατημένα αλκοόλ, 2% είναι οι χρόνιοι αλκοολικοί και 20-30% είναι όσοι πίνουν "χωρίς όριο και απρόσεκτα", γι' αυτό και εναντίον τους "θα πρέπει να ασκηθεί κοινωνική και κρατική πίεση"». Ο κ. Μπριουν τάχθηκε υπέρ της προεδρικής πρότασης για γενική απαγόρευση του αλκοόλ στους οδηγούς, όχι όμως και την επιβολή «γενικευμένης ποτοαπαγόρευσης» κατά τα πρότυπα της γκορμπατσοφικής περεστρόικα, που θεωρείται από τους ειδικούς αποτυχημένη και ακραία. Απηύθυνε μάλιστα και συμβουλές, να μην αντιμετωπίζεται το μεθύσι ή η αδιαθεσία της επόμενης ημέρας με δυνατό καφέ ή τσάι, που επιβαρύνουν την καρδιά, ούτε με πρόσθετη κατανάλωση βότκας ή μπίρας, όπως συνηθίζουν πολλοί, αλλά με «όξινα» ποτά (ξινόγαλα τύπου «κεφίρ», όχι δυνατό τσάι με λεμόνι, χυμούς φρούτων, ζωμό από λάχανο ή αγγουράκι τουρσί) και χορταστικές σούπες. Εκπροσωπώντας το ρωσικό υπουργείο Υγείας, ο Γ. Μπριουν επιτέθηκε σε εταιρείες παραγωγής μπίρας και ελαφρών αλκοολούχων ποτών που επιταχύνουν, αν δεν ακυρώνουν τη ζύμωση, προσθέτοντας απλώς αλκοόλ, δημιουργώντας έτσι «πραγματικό δηλητήριο» για τη δημόσια υγεία. Προειδοποίησε επίσης ότι η άσκηση, όπως ο χορός ή οι βόλτες στον καθαρό χειμωνιάτικο αέρα, θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές την κρίσιμη περίοδο των γιορτών, όταν αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων αλλά και των κρουσμάτων της λεγόμενης «αλκοολικής ψύχωσης».
Και επειδή κάποιοι δεν μπορούν μόνοι τους να βάλουν τάξη στην οικογένειά τους, το τοπικό Κοινοβούλιο της περιφέρειας του Βλαντίμιρ στα ανατολικά της Μόσχας αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε ασυνόδευτους ανήλικους ώς 18 ετών από τις τις δέκα το βράδυ και έως τις έντεκα για τους καλοκαιρινούς μήνες έως τις έξι το πρωί. «Για να προστατευτούν από εγκλήματα εναντίον τους, αλλά και για ν' αποφύγουν τον πειρασμό της παραβατικότητας» λένε οι επίσημες Αρχές, που όρισαν επιτροπές ελέγχου, οι οποίες θα επιβάλλουν πρόστιμα ώς και 23 ευρώ σε γονείς, 230 σε αξιωματούχους και έως 800 ευρώ σε νομικά πρόσωπα που θα κριθούν υπεύθυνα για τη μη τήρηση του νόμου. Αντε και Καλή, πειθαρχημένη Χρονιά...
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;