header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.12.2009 06:03

Πούτιν έκανε τηλεοπτικό ρεκόρ 4 ορών απαντώντας σε πάνω από 90 ερωτήσεις ! Από Lada μέχρι... Στάλιν Θανάσης Αυγερινός


Σπάζοντας άλλο ένα προσωπικό ρεκόρ συναναστροφής με το τηλεοπτικό κοινό σε ολόκληρη τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε επιθετικά ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική για να ξεκουραστεί («άδικα περιμένετε») και ότι η χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης έχει περάσει.


Στην 8η παρόμοια εκπομπή σε εθνικό δίκτυο, που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» του πολιτικού του προφίλ, απάντησε επί τέσσερις ώρες και δύο λεπτά σε περισσότερες από 90 επί παντός επιστητού ερωτήσεις, που βρήκαν τελικά διέξοδο στην απευθείας μετάδοση, ενώ το ειδικό κέντρο διαλογής συγκέντρωσε περισσότερες από δύο εκατομμύρια.
Στην πρώτη ερώτηση, για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε αμαξοστοιχία έξω από την Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος ηγέτης απάντησε ότι «ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι ακόμη πολύ υψηλός» και ότι θα αντιμετωπιστεί μόνο με επιφυλακή όλης της κοινωνίας, προς την οποία απευθύνθηκε με τρόπο «παρηγορητικό και ψυχοθεραπευτικό», κατά την άποψη πολλών σχολιαστών. Δεν παρέλειψε μάλιστα να διπλασιάσει τη σύνταξη μιας ηλικιωμένης, που βοήθησε τα συνεργεία διάσωσης, σε μια εμφανώς «στημένη» πρωθυπουργική «καλή πράξη».
Σχετική ικανοποίηση εξέφρασε γιατί η πτώση της ρωσικής οικονομίας θα είναι τελικά γύρω στο 8,5%, αντί για 10% που είχε προβλεφθεί, ενώ υποσχέθηκε σε μια σειρά από προβληματικά εργοστάσια και τις πόλεις τους ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για την επιβίωσή τους, μεταξύ αυτών και για την εταιρεία των αυτοκινήτων «Lada», που «δεν είναι πλέον ανταγωνιστικά».
Για την προεδρία...
Απορρίπτοντας τα σενάρια ότι υπάρχει οποιαδήποτε κρίση στις σχέσεις του με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, ο Β. Πούτιν είπε ότι «θα σκεφτώ, υπάρχει χρόνος», όταν ρωτήθηκε αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, υποστηρίζοντας ότι αναλόγως με την κατάσταση που θα έχει τότε διαμορφωθεί «θα ληφθούν οι αποφάσεις», όπως είπε ασαφώς, αφήνοντας ανοιχτό το «ποιος αποφασίζει».
Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας, είπε ότι η Ρωσία έχει στρατηγικό στόχο να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, είτε από κοινού είτε χωριστά από Λευκορωσία και Καζακστάν, «ωστόσο μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, εμποδίζουν την είσοδό μας». Ως προς τις επερχόμενες εκλογές στην Ουκρανία στις 17 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι συνεργάζεται απλώς με την ομόλογό του Γιούλια Τιμοσένκο και δεν τη στηρίζει στις εκλογές, επισήμανε δε ότι «στην ουκρανική ηγεσία έχουν διεισδύσει υποκείμενα που εκμεταλλεύονται για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς προβλήματα και δυσκολίες του παρελθόντος και του παρόντος, όμως δεν θα καταφέρουν να διαλύσουν τις προαιώνιες σχέσεις Κιέβου - Μόσχας», έκφραση που θεωρήθηκε ότι «φωτογραφίζει» τον απερχόμενο πρόεδρο Γιούσενκο.
...τους «ολιγάρχες»...
Αποφεύγοντας να κατονομάσει τον φυλακισμένο «ολιγάρχη» Χανταρκόφσκι, θύμισε ότι ο επικεφαλής ασφαλείας της πετρελαϊκής εταιρείας του καταδικάστηκε «αποδεδειγμένα για πέντε δολοφονίες, που φυσικά δεν αποφάσισε μόνος του» και εξήγησε ότι από την εκποίηση των μετοχών της «Γιούκος» δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο κατασκευής εργατικών κατοικιών, γιατί «εάν αυτά τα χρήματα εκλάπησαν κάποτε από τον λαό, πρέπει να επιστραφούν απευθείας στον λαό και μάλιστα σε όσους υπέφεραν περισσότερο στις τραγικές οικονομικές συνθήκες ώς τα μέσα της δεκαετίας του 1990».
Αναφερόμενος στους γόνους Ρώσων «ολιγαρχών», που χτύπησαν Ελβετούς συνταξιούχους κάνοντας αγώνες δρόμου με Λαμποργκίνι στο κέντρο της Γενεύης, ο Β. Πούτιν είπε ότι τα γυαλιστερά αυτοκίνητα των Ρώσων νεόπλουτων είναι σαν τα «μπροστινά χρυσά δόντια», που έβαζαν στα σοβιετικά χρόνια όσοι ήθελαν να κάνουν επίδειξη του πλούτου τους και καταδίκασε τις ακραίες συμπεριφορές όταν εκατομμύρια ζουν «μάλλον λιτά».
...και τον Στάλιν
Ο ίδιος ο Β. Πούτιν διάλεξε να απαντήσει σε ερώτηση για τον Ι. Στάλιν, χαρακτηρίζοντάς τον αμφιλεγόμενη φιγούρα, που προκαλεί ακόμα οξύτατες συζητήσεις, γιατί «ό,τι θετικό, επιτεύχθηκε με αδικαιολόγητο κόστος» σε μαζικά εγκλήματα κατά του λαού. Οπως εξήγησε, «από το 1924 ώς το 1953 η χώρα άλλαξε ριζικά, έγινε βιομηχανική από αγροτική, όμως εξαφανίστηκε η αγροτιά», ενώ στον Β' Παγκόσμιο, όπου αναγνωρίζεται η προσφορά του Στάλιν, «αν χάναμε τον πόλεμο, οι συνέπειες για την πατρίδα μας θα ήταν πολύ πιο καταστροφικές».
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /