30.11.2009 12:13
Μεντβιέντεφ: Ιδού η ευρωπαϊκή ασφάλεια Θανάσης Αυγερινός
Υλοποιώντας πρωτοβουλία του, που είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2008, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, εν όψει μάλιστα και της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, σχέδιο συμφωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Η συμφωνία είναι ανοικτή για υπογραφή σε όλους. Από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ» (φωτ.: Ass. Press)Κεντρική ιδέα της συμφωνίας είναι η «μη διαίρεση» της ασφάλειας, δηλαδή η νομική αποτύπωση της αρχής ότι κανένα κράτος και κανένας διεθνής οργανισμός στην ευρω-ατλαντική περιφέρεια δεν θα μπορεί να ισχυροποιήσει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών ή άλλων οργανισμών.
Είναι προφανές ότι η ρωσική πρωτοβουλία στρέφεται κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας, έτσι όπως αυτή υλοποιείται τουλάχιστον από την αμερικανική διπλωματία, αλλά και κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να προκαλέσει μια γενικευμένη συζήτηση στην Ευρώπη για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα και ενδεχομένως να οδηγήσει στην επανίδρυση ή έστω τη ριζική μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ, προϊόντος της ξεπερασμένης πλέον διαδικασίας του Ελσίνκι.
Το κείμενο της συμφωνίας, που θέλει, κατά τη γνώμη του Κρεμλίνου, να κλείσει οριστικά την πόρτα της Ιστορίας στα υπολείμματα του Ψυχρού Πολέμου, απεστάλη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και πρώτα απ' όλα σε εκείνες της Ε.Ε., καθώς και σε όλους τους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς, είτε συμμετέχει η Ρωσία είτε όχι σε αυτούς.
«Η συμφωνία είναι ανοικτή για υπογραφή σε όλους από το Βανκούβερ ώς το Βλαδιβοστόκ» λένε στο Κρεμλίνο, προβάλλοντας ιδιαίτερα και την πρόβλεψη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του συμφώνου, που διατηρούν το δικαίωμά τους στην ουδετερότητα, αλλά και δικαιούνται να ζητήσουν ή να σπεύσουν να παράσχουν έως και στρατιωτική βοήθεια σε άλλο μέλος της συνθήκης, εφόσον εκείνο έχει δεχθεί επίθεση από τρίτη πλευρά. Σε περίπτωση απειλής της ασφάλειας ενός από τα μέλη του συμφώνου, συγκαλείται έκτακτη διάσκεψη των μελών για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ προβλέπονται και μια σειρά άλλες διαδικασίες τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών, χωρίς ωστόσο να αμφισβητούνται τα «πρωτεία» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων και ζητημάτων διεθνούς ασφάλειας.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;