header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.05.2013

Oλυμπία – Γιακούτσκ: ένα υπόδειγμα αδελφοποίησης Θανάσης Αυγερινός


Ποιος να το φανταζόταν πριν από δύο χρόνια, όταν συμμετείχαμε στη γέννηση της ιδέας αδελφοποίησης του Γιακούτσκ με την Ολυμπία, πόσο γρήγορα και θεαματικά θα προχωρούσε αυτή η σκέψη στην υλοποίησή της και πόσο εύκολα θα γεφυρώνονταν τα 10 χιλιάδες και πλέον χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις, όπως άλλωστε έδειξε και το πρόσφατο ταξίδι του Δημάρχου του Γιακούτσκ Αϊσέν Νικολάεφ στην Ελλάδα.

 

Από πέρυσι οι δύο πόλεις έχουν αδελφοποιηθεί και οικοδομούν πλέον βήμα το βήμα μια υποδειγματική σχέση συνεργασίας και λαϊκής διπλωματίας, που γίνεται ζηλευτή και από άλλους, αλλά προπαντός δείχνει το δρόμο για το πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο φιλικές χώρες χάρη στις «χαμηλές» προσπάθειες δραστήριων φορέων της. Ακόμη δηλαδή κι όταν η κορυφή των ηγεσιών των χωρών, των κυβερνήσεων και των υπουργείων Εξωτερικών κινούνται πιο αδιάφορα και με σαφώς πιο αργούς ρυθμούς από τους πολίτες.

Θεωρώ ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνιας, χιλιετίες, γι’ αυτό και λόγω των κρίσεων, δεν πρόκειται να πάνε πουθενά ή να εξαφανιστούν. Οι οικονομικές κρίσεις έρχονται και παρέρχονται, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών παραμένουν, γι’ αυτό και δεν πρόκειται ούτε καν να σκεφτούμε τυχόν αναθεώρηση ή αναστολή των επιλογών μας λόγω της κρίσης,είπε ο Α.Νικολάεφ στις τοπικές εφημερίδες της Ηλείας δίνοντας το στίγμα του.

Χάρη στην επιμονή του και την οργανωτική και λοιπή υποστήριξη της ελληνικής Ομογένειας της Γιακουτίας στο πρόσωπο του τραπεζίτη Ιβάν Παντάζιεφ, ο κ. Νικολάεφ πραγματοποίησε στην Ελλάδα ένα εξαντλητικό ταξίδι τριών ημερών τις ημέρες του Πάσχα, παρά το γεγονός ότι όλοι, ακόμη κι οι Έλληνες, προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι δεν θα προλάβει να πετύχει τις επαφές, τις εμπειρίες και τις αποφάσεις, που επιζητούσε μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Ακολουθήσαμε από κοντά σ’ αυτό το εξπρές οδοιπορικό τον κ. Νικολάεφ, ο οποίος είναι στα 41 του χρόνια ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της ρωσικής Δημοκρατίας της Γιακουτίας (Σαχά), όπου χωρούν πέντε Γαλλίες ή μια Ινδία, όπως αρέσκονται να λένε οι κάτοικοί της θέλοντας να δείξουν όχι μόνο το μέγεθός της, αλλά και τη σημασία των φυσικών της πόρων (διαμάντια, χρυσός, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) για τη ρωσική οικονομία στο σύνολό της. Το αναπάντεχο ήταν ότι αυτός ο υπερενισχυμένος επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της πρωτεύουσας της Γιακουτίας έμαθε ότι έγινε παππούς (!) όταν βρισκόταν στην Ελλάδα και λίγο πριν γιορτάσει την Ανάσταση στον Πύργο, ως φιλοξενούμενος του μητροπολίτη Γερμανού.

Λίγο νωρίτερα η αντιπροσωπεία του Γιακούτσκ είχε γίνει δεκτή στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου και αποφασίστηκε μια ομάδα δέκα παιδιών από την Γιακουτία να συμμετάσχουν στις 29 Σεπτεμβρίου στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που αυτή τη φορά ενδιαφέρει ιδιαιτέρως ολόκληρη τη Ρωσία, καθώς προορίζεται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014. Το καλωσόρισμα έγινε από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζιά:

Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο τα παιδιά της Γιακουτίας, που θα σας εκπροσωπήσουν, να φιλοξενήσουμε και όπως μαθαίνουμε θα επιλεγούν έπειτα από διαγωνισμό, που θα διοργανώσετε για την Ολυμπία και την Ελλάδα εν γένει, αλλά και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές και τις οικονομικές μας σχέσεις, όπως επιβεβαιώνει και το Πρωτόκολλο προθέσεων συνεργασίας, που υπογράφετε μεταξύ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ολυμπίας – Ηλείας και εισαγωγέων από τη Γιακουτία με έμφαση το ελαιόλαδο, τη σταφίδα, αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Την «ειδική σχέση» με το εξωτικό Γιακούτσκ στο ακρότατο άκρο της Σιβηρίας στην Άπω Ανατολή φαίνεται πως ζήλεψε και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Φώτη Προβατά υποδέχθηκε τον ξένο προσκεκλημένο διαβεβαιώνοντάς τον ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει μια καλλιτεχνική παρουσίαση της πόλης, που φημίζεται μεταξύ άλλων ως η μοναδική κατοικημένη περιοχή παγκοσμίως με θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των εποχών, η οποία ξεπερνά τους 100ο βαθμούς Κελσίου, καθώς το χειμώνα το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους μείον 60ο και το καλοκαίρι ανεβαίνει πάνω από τους συν 40ο .

Ο Δήμος μας αναπτύσσει προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών σχέσεων με την Κίνα, αραβικές χώρες και φυσικά τη Ρωσία και πιστεύουμε ότι η ξεχωριστή για τη ρωσική οικονομία Δημοκρατία σας θα μπορούσε να είναι ένα καλό παράδειγμα ανάπτυξης των θερμών και ιστορικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας,είπε ο Φ.Προβατάς έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Χρήστο Δήμα.

Ο Δήμαρχος του Γιακούτσκ συναντήθηκε επίσης με το αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στον οποίο παρέδωσε εκ μέρους του μητροπολίτη Γιακουτίας Ρωμανού την εικόνα του Αγίου Ιννοκέντιου, φωτιστή της Αλάσκας και της βόρειας Ρωσίας, που θεωρείται και προστάτης του Γιακούτσκ. «Είμαστε ο πιο βόρειος ορθόδοξος λαός», επανέλαβε αρκετές φορές στους συνομιλητές του ο κ. Νικολάεφ, θυμίζοντας ότι ο λαός της χώρας του βαπτίστηκε πριν από 380 χρόνια, όσα δηλαδή ζει ενταγμένος στη σύνθεση της Ρωσίας. Το ταξίδι του Γιακούτιου φίλου της Ελλάδας τερματίστηκε στο Άγιον Όρος και προσκύνημα στις μονές Βατοπεδίου, Αγίου Διονυσίου και στο Άξιον Εστί του Πρωτάτου.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /