18.10.2009 16:48
Τρώει ο τζουντόκα Β. Πούτιν κινέζικο με ξυλάκια ή προτιμά το σούσι; Και πόσες φορές ξαναδιάβασε τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» η Χίλαρι Κλίντον πριν επισκεφθεί τη Μόσχα;
Παρόμοια ερωτήματα εμφανίστηκαν αρκετά στο ρωσικό τύπο, ο οποίος αναπαρήγαγε την χιουμοριστική διάθεση του κόσμου για δύο ταξίδια προγραμματισμένα, με πολλές γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Εκείνος κι εκείνη
Την ώρα που η αμερικανίδα υπουργός έφθανε στη ρωσική πρωτεύουσα, ο ρώσος πρωθυπουργός -και πραγματικός ρυθμιστής στο Κρεμλίνο- υπέγραφε στο Πεκίνο νέες συμφωνίες για αυξημένη παροχή ρωσικού φυσικού αερίου ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, έναντι κινεζικών πιστώσεων στη ρωσική «Γκαζπρόμ» και επικύρωνε συμβόλαια πετρελαίου ύψους 25 δισ. δολαρίων, που κλείστηκαν στις αρχές της χρονιάς.
Για τα σχέδια της Μόσχας το αυξανόμενο άνοιγμα στο γίγαντα της Ασίας αποτελεί όχι μόνο επιβεβαίωση του ρόλου της Ρωσίας ως μοναδικής ουσιαστικά ευρασιατικής δύναμης, αλλά και σαφές μήνυμα στην Ευρώπη ότι υπάρχουν και άλλες αγορές που μπορούν να απορροφήσουν τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, όσο η Ε.Ε. προσπαθεί να ισορροπήσει άτεχνα μεταξύ αγωγών ρωσικών και αμερικανικών συμφερόντων.
Σαν από τραγική ειρωνεία, την ίδια στιγμή η Ουκρανία ανακοίνωνε διακοπή της παροχής πετρελαίου προς τη Δ. Ευρώπη και προειδοποιούσε ότι δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει το χειμώνα στη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του δικτύου της, αν δεν αναθεωρηθούν άλλη μια φορά οι υπάρχουσες συμφωνίες.
Στη Μόσχα ήδη χαμογελούν συγκαταβατικά για το τι περιμένει τους ευρωπαίους όσο η ουκρανική ηγεσία συνεχίζει να διαλύει κάθε αξιοπιστία της χώρας της και η Ε.Ε. κάνει πλάτες σε όποιον δηλώνει «φιλελεύθερος» και προπαντός «αντιρώσος».
Το ρωσικό ενδιαφέρον για την Κίνα δεν περιορίζεται μόνο στις γιγαντιαίων διαστάσεων οικονομικές σχέσεις, αλλά επεκτείνεται και στη συνδιαχείριση της Κεντρικής Ασίας με το Πεκίνο.
Η πολιτική αυτή εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο από τον διαρκώς αυξανόμενης σημασίας Οργανισμό της Σαγκάης, όπου συμμετέχουν εκτός των δύο μεγάλων όλες οι πρώην σοβιετικές κεντροασιατικές Δημοκρατίες (Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν) κι έχουν καθεστώς παρατηρητή η Ινδία, το Ιράν, η Μογγολία και εσχάτως και το Πακιστάν.
Στην ετήσια σύνοδο των πρωθυπουργών του Οργανισμού στο Πεκίνο, η Μόσχα εντυπωσίασε με το μπαράζ των προτάσεών της, ξεκινώντας από θέματα αντιμετώπισης του εμπορίου ναρκωτικών και της κοινής στάσης έναντι του Αφγανιστάν και φθάνοντας ώς το συντονισμό ιατρικών υπηρεσιών και τη διοργάνωση διαγωνισμού τύπου «Γιουροβίζιον».
Η απουσία Πούτιν στην Κίνα υποχρέωσε τη Χ. Κλίντον να εκφράσει την ελπίδα ότι μελλοντικά θα τον συναντήσει, περιοριζόμενη σε διακηρύξεις καλής θέλησης για όλα τα «σημεία τριβής» που χωρίζουν τις δύο χώρες, στις συναντήσεις της με τον ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο Μεντβέντεφ.
Μόνη συμφωνία
Πραγματική πρόοδος, ωστόσο, φαίνεται προς το παρόν πως επιτυγχάνεται μόνο στην ανανέωση της συνθήκης για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της ισχύουσας στις 5 Δεκεμβρίου.
Κατά τα άλλα, 16 κοινές επιτροπές συνεχίζουν τη μελέτη των διαφωνιών, που εκτείνονται από την αντιπυραυλική ασπίδα και την επιφυλακτική υποδοχή των τροποποιημένων αμερικανικών προτάσεων, ώς την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπου η Μόσχα απορρίπτει κάθε συζήτηση για άμεσες κυρώσεις.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;