15.10.2009 02:51
Ρωσία-ΗΠA στην επίσκεψη της Χίλαρι δεν επικρατήσαν μόνο φιλοφρονήσεις. Κομψές «απειλές»! Θανάσης Αυγερινός
Με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις για την ανάγκη της ανθρωπότητας να επιτευχθεί μια «εταιρική σχέση Ρωσίας και ΗΠΑ», αλλά και ανταλλαγή ευγενικών προειδοποιήσεων ότι η κάθε πλευρά θα συνεχίσει την πολιτική της όπου διαφωνεί ή αισθάνεται ανασφαλής, ολοκληρώθηκε η πρώτη υπουργική επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στη Ρωσία.
Πέραν των φιλοφρονήσεων, η Χίλαρι ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την αμυντική στήριξη της Γεωργίας, ώστε «οι πολίτες της να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους μόνοι τους» Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών και δημοσιογράφων, η κ. Κλίντον υπογράμμισε τη σημασία της αμερικανορωσικής συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ή τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να εγκαταστήσει στοιχεία της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Γεωργία.
Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την αμυντική στήριξη του καθεστώτος Σαακασβίλι, ώστε «οι πολίτες της Γεωργίας να αισθανθούν ότι μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους μόνοι τους» και επανέλαβε την αμερικανική πρόθεση να προωθηθεί από κοινού με τη Ρωσία ένα αντιπυραυλικό σύστημα, «που θα μπορούσε να προστατεύσει και το δικό μας και το δικό σας λαό και τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας».
Η Αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συχνές δολοφονίες δημοσιογράφων στη Ρωσία, δυσαρέστησε όμως τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις οποίες συναντήθηκε, αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για τον έγκλειστο μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.
Χαμηλοί τόνοι, αλλά...
Σε χαμηλούς τόνους η ρωσική διπλωματία χαρακτήρισε θετικές τις διορθωτικές προτάσεις της Ουάσιγκτον για την αντιπυραυλική ασπίδα και αναγνώρισε ότι ήδη διεξάγονται διαβουλεύσεις για το περιεχόμενό τους, το οποίο μελετάται από ρωσικής πλευράς, η οποία «διατηρεί μια σειρά από ερωτήματα».
Σε λιγότερο χαμηλούς τόνους ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ διευκρίνισε σε συνέντευξή του στην «Ιζβέστια» ότι στη νέα εκδοχή του αμυντικού δόγματος της χώρας, που ετοιμάζεται για υποβολή στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ έως το τέλος του χρόνου, δεν θα αποκλείεται ακόμη και ένα προληπτικό-προειδοποιητικό πυρηνικό χτύπημα εναντίον του επιτιθέμενου, εφόσον προκύψουν «κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια καταστάσεις».
Εν ολίγοις το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα πολεμικά μέσα που διαθέτει, εάν οποιοσδήποτε διανοηθεί ότι θα μπορούσε να πλήξει ή να καταλάβει ρωσικό έδαφος με συμβατικά μέσα και η προειδοποίηση φαίνεται πως έχει αποδέκτες τόσο προς δυσμάς όσο και προς ανατολάς.
Η Χ. Κλίντον υποστήριξε ότι το αμερικανικό πυρηνικό δόγμα και πολύ περισσότερο οι διαθέσεις της διοίκησης Ομπάμα δεν συμπεριλαμβάνουν την έννοια του προληπτικού χτυπήματος -αν και οι Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές διαφωνούν- και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί μελλοντικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ολοκλήρωσε με τη σειρά του επίσκεψη στην Κίνα.
Ο ισχυρός ανήρ της Ρωσίας χαρακτήρισε τις σινορωσικές σχέσεις «κορυφαίο παράγοντα στις διεθνείς υποθέσεις» και συμμετείχε στη σύνοδο των πρωθυπουργών του Οργανισμού της Σανγκάης, που αποφάσισε την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών-μελών και την υιοθέτηση κοινού ταμείου και μέτρων για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;