30.09.2009 03:01
Ιράν και Ρωσία εμμένει στην άσκηση διπλωματικής επιρροής στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα. «Πολιτική λύση, όχι κυρώσεις» Θανάσης Αυγερινός
Το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν δεν μπορεί να μην ανησυχεί τη Ρωσία, η οποία επιθυμεί να γνωρίσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα για τη συνέχειά του, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ραγκόζιν, σε συνέντευξή του στη Μόσχα. Ωστόσο ο κ. Ραγκόζιν επέμεινε στη ρωσική γραμμή της «πολιτικής λύσης», εκτιμώντας ότι προέχει η άσκηση διπλωματικής επιρροής στην ηγεσία του Ιράν, ενώ τυχόν σκληρότερα μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνο εξοπλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή.
Η ρωσική διπλωματία φαίνεται πως ετοιμάζεται εντατικά για τις πενταμερείς διαβουλεύσεις στη Γενεύη για το θέμα του Ιράν, καθώς, εκτός από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουτσέχρ Μοτακί, ο αναπληρωτής του Γκριγκόρι Καράσιν υποδέχθηκε χθες τον ισόβαθμό του Μεχντί Σαφαρί.
Οι σχετικά αυστηρές πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μεντβιέντεφ δημιούργησαν την αίσθηση ότι η Μόσχα ενδέχεται να συζητά πολύ πιο συγκεκριμένα απ' ό,τι στο παρελθόν το ενδεχόμενο συναίνεσής της σε διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν. Το Κρεμλίνο φάνηκε να επιθυμεί, μεταξύ άλλων, να επισφραγίσει την αμερικανορωσική προσέγγιση, αλλά και να «ευχαριστήσει» την ηγεσία Ομπάμα για την ακύρωση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ωστόσο, ουδείς ακόμη πιστεύει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να υιοθετήσει αυστηρό οικονομικό ή πολύ περισσότερο στρατιωτικό εμπάργκο στην Τεχεράνη, με την οποία οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν εξαιρετικά θερμοί.
«Ευρύ πεδίο διαλόγου»
Ετσι, χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι οι ιρανικές πυραυλικές δοκιμές «δεν πρέπει να γίνουν πρόσχημα για όξυνση του ζητήματος των κυρώσεων». Η Μόσχα βλέπει στις ιρανικές προτάσεις «ευρύ πεδίο διαλόγου» και είναι φανερό ότι δεν βιάζεται να καταδικάσει την Τεχεράνη. Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γύρω από το αντιπυραυλικό σύστημα συνεχίζεται, καθώς ο Ντμίτρι Ραγκόζιν ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις και ενημέρωση για τα «κινητά στοιχεία» του, τα οποία η Μόσχα φοβάται ότι θα εγκατασταθούν «στον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό, τη Βαλτική Θάλασσα, τον Καύκασο, ακόμη και την Τουρκία».
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;