15.09.2009 16:08
Ντμίτρι, Βλαντίμιρ, μετά ή άνευ σκύλου Θανάσης Αυγερινός
Τα 44 του χρόνια έκλεισε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, οι δραστηριότητες του οποίου αντιμετωπίζονται από πολλούς παρατηρητές και ΜΜΕ υπό το πρίσμα μιας διαφαινόμενης χαλαρής «προεκλογικής εκστρατείας».
Εκστρατείας, που δεν αφορά φυσικά μια πραγματική διεκδίκηση της εξουσίας στη χώρα, αφού τα χαρτιά στη Ρωσία είναι μοιρασμένα προκαταβολικά και σε βάθος χρόνου, αλλά την «επικοινωνιακή» προετοιμασία της επιστροφής του πρωθυπουργού και «ισχυρού ανδρός» Πούτιν στην πλήρη άσκηση των ηγετικών του καθηκόντων (πιθανότατα στις επόμενες εκλογές του 2012) και ενδεχομένως των μελλοντικών πολιτικών ρόλων του «διδύμου» Πούτιν-Μεντβιέντεφ.
Στα άρθρα και στις ομιλίες του Ρώσου προέδρου εμφανίζονται όλο και συχνότερα ασυνήθιστα ειλικρινείς για το Κρεμλίνο και σφόδρα επικριτικές της σημερινής κατάστασης πραγμάτων διατυπώσεις για τη «διεφθαρμένη, καθυστερημένη και εξαρτημένη αποκλειστικά από τις εξαγωγές πρώτων υλών» ρωσική οικονομία. Θα ήταν ίσως παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για πραγματικό ανταγωνισμό μεταξύ Πούτιν και Μεντβιέντεφ, οι οποίοι αναγκάζονται πάντως να διαψεύδουν όλο και περισσότερο την ύπαρξη εντάσεων και διαφωνιών μεταξύ τους, πότε απλώς με δηλώσεις και χαμόγελα και πότε με ρομαντικές βολτούλες στα ρωσικά θέρετρα, μετά ή άνευ σκύλου.
Τώρα, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενθουσιάζεται από τα αυστηρά σχόλια Μεντβιέντεφ για τη σημερινή Ρωσία, την οποία σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος διαμόρφωσε, αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο, αν και οι καλά γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν ότι όσο είναι προφανές πως η Ρωσία δεν θα μπορούσε ταυτοχρόνως και να εκσυγχρονίζεται και να λύνει προβλήματα εδαφικής ακεραιότητας, αναστήλωσης του κράτους και εκρίζωσης της ξένης διείσδυσης στον ηγετικό της πυρήνα, άλλο τόσο είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται στις σχέσεις Πούτιν-Μεντβιέντεφ να ζήσουμε το φαινόμενο Τσίπρα-Αλαβάνου. Θέση για προσωπικό στιλ, γούστα και προτιμήσεις πάντα υπάρχει, ακόμη και στο πολιτικό σκάκι του Κρεμλίνου, που διαμόρφωσε δικό του κλάδο στην πολιτική επιστήμη, γιατί αλλιώς πώς θα ζήσουν και οι κρεμλινολόγοι; (Σύντροφε Ανδρέα Ανδριανόπουλε, πού είσαι; Σ' έχει χάσει το Κρεμλίνο και σε ψάχνει. Διάβασαν κι αυτοί ότι τόσον καιρό συμβούλευες τη ρωσική κυβέρνηση. Είδαν που άφηνες και τους συνομιλητές σου να υπονοούν ή να γράφουν ότι συμβούλευες ώς και τον ίδιο τον Πούτιν, οπότε πείστηκαν ότι πρέπει να σε ξαναβρούν για να δώσεις ένα χεράκι...) Με τούτα και με τ' άλλα ο ρωσικός Τύπος ασχολείται με τα προεδρικά γενέθλια και τις συνήθειες του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ταχυδακτυλουργό Νικολάι Μπιντένκο, διασκεδάζει με τα μυστικά τους κι είναι κι ο ίδιος πολύ καλός στα τρικ με χαρτιά και το «μαγικό κουτί». Στις οικιακές παραστάσεις συμμετέχει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και ο 14χρονος γιος του προεδρικού ζεύγους Ιλιά (Ηλίας), ο οποίος ενδιαφέρεται και για το άλλο χόμπι του μπαμπά του, τη φωτογραφία. Μάλιστα ως παιδί της τεχνολογίας κι ο ίδιος ο Ντ. Μεντβιέντεφ εκθέτει πλέον τις φωτογραφίες του στις σχετικές σελίδες του ιστολογίου του, που έχει την ιδιαιτερότητα να φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το κρίσιμο ερώτημα ένα είναι στα ρωσικά πράγματα: Θα αναλάβει ή όχι, ζωή να 'χουμε, τη ρωσική προεδρία ο 59χρονος το 2024 Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ύστερα από μια 12ετία του απερχόμενου, στα 72 του τότε, Πούτιν;
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;