12.08.2009 11:10
Ρωσία: Επιστολή Μεντβιέντεφ προς Γιούσενκο σε σκληρούς τόνους. Μύδροι κατά της ουκρανικής ηγεσίας. Θανάσης Αυγερινός
Με ανοιχτή επιστολή στον Ουκρανό πρόεδρο Γιούσενκο ο πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβιέντεφ τον κατηγορεί ως υπαίτιο της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών και ανακοινώνει την απόφασή του να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την αποστολή του νέου Ρώσου πρεσβευτή στο Κίεβο, Μιχαήλ Ζουράμποφ.
Για «ηρωοποίηση των συνεργατών των ναζί» κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ο Ρώσος πρόεδρος.Την ίδια στιγμή που ένας Ουκρανός διπλωμάτης εγκατέλειπε την ουκρανική πρεσβεία της Μόσχας σε αντίποινα της πρωτοφανούς, για τη διμερή Ιστορία, απέλασης Ρώσου διπλωμάτη από το Κίεβο, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ εξαπέλυσε μύδρους κατά του Βίκτορ Γιούσενκο, κατηγορώντας τον ότι απομακρύνει συνειδητά τη χώρα του από τις συμφωνημένες αρχές φιλίας και συνεργασίας, όπως αυτές της διμερούς Συμφωνίας του 1997.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε μάλιστα εν συνόλω την «ουκρανική ηγετική ελίτ» ότι επιδιώκει συστηματικά τη διακοπή των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, με αφετηρία τα συνεχή προβλήματα στην ενεργειακή συνεργασία τους, αλλά και να διαρρήξει όλους τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο λαών, προβάλλοντας εμπόδια στη ρωσική γλώσσα και τα ρωσόφωνα ΜΜΕ, στην παραμονή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, αλλά και αναθεωρώντας στιγμές της κοινής Ιστορίας, όπως η πείνα τη δεκαετία του '20, την οποία το επίσημο Κίεβο έχει ανακηρύξει σχεδιασμένη από το Κρεμλίνο γενοκτονία εις βάρος του ουκρανικού λαού. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει στην επίσης πρωτοφανή στα διμερή διπλωματικά χρονικά επιστολή του ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ηρωοποιούνται στην Ουκρανία οι συνεργάτες των ναζί και υπερπροβάλλεται ο ρόλος των φανατικών εθνικιστών και «με το πρόσχημα της ρωσικής απειλής» επιδιώκεται η επιβολή της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιδρά η πλειονότητα του ουκρανικού πληθυσμού.
Ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιρωσική στάση της Ουκρανίας, «κατά τη βάρβαρη επίθεση του καθεστώτος Σαακασβίλι στη Ν. Οσετία» πέρυσι τον Αύγουστο και να προειδοποιήσει ότι «όσο το Κίεβο προμήθευε με εξοπλισμό τον γεωργιανό στρατό και δεν προτίθεται μάλιστα να σταματήσει ούτε τώρα, μοιράζεται πλήρως με την Τιφλίδα την ευθύνη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν».
Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Χαντόγκι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιστολή Μεντβιέντεφ και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται απάντηση του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος πάντως απέφευγε προκλητικά επί μακρόν να ορίσει ημερομηνία παραλαβής των διαπιστευτηρίων του νέου Ρώσου πρεσβευτή. Με την κριτική Μεντβιέντεφ συμφώνησαν τόσο στελέχη του κόμματος της άλλοτε «πορτοκαλί» συμμάχου του Ουκρανού προέδρου και πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο όσο και ο ηγέτης των Ουκρανών κομμουνιστών Πιοτρ Σιμονιένκο, ο οποίος χαρακτήρισε την πολιτική Γιούσενκο «πορεία υπερεθνικιστικού εκφασισμού της κοινωνίας».
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο πραγματικός παραλήπτης της επιστολής Μεντβιέντεφ είναι ο ουκρανικός λαός, ο οποίος 18 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης δεν κατάφερε να ζήσει σχεδόν ούτε μία ημέρα ηρεμίας και σταθερότητας και εκφράζει 6,3 % εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Γιούσενκο και την πρωθυπουργό Τιμοσένκο και 2,8 % εμπιστοσύνη στην ουκρανική Βουλή. Επειτα από επανειλημμένες αναβολές και πρωτοφανείς αψιμαχίες στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να γίνουν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία και πιθανότατα η Μόσχα να μην έχει λόγο να βιαστεί να στείλει τον πρεσβευτή της πριν από αυτή την ημερομηνία. Στις έως τώρα δημοσκοπήσεις περνούν στο δεύτερο γύρο μόνο ο φιλορώσος υποψήφιος Γιανουκόβιτς με 23-27 % και η πρωθυπουργός Τιμοσένκο με 15-17 %.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;