06.08.2009 11:12
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από σήμερα στην Τουρκία για φυσικό αέριο-πετρέλαιο. Δεκαέξι συμφωνίες προς υπογραφή. Θανάσης Αυγερινός
Ως και συνολικά 16 συμφωνίες, που εν δυνάμει αναθεωρούν τις υπάρχουσες ενεργειακές συμμαχίες στην περιοχή, είναι έτοιμες προς υπογραφή κατά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Αγκυρα, που ξεκινά σήμερα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσπαθήσει σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις να πετύχει τη συμμετοχή της Τουρκίας και την προτίμηση του φίλου του Ταγίπ Ερντογάν στο ρωσικό σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Κασπίας και την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη, δηλαδή τον αγωγό South Stream. Μεγάλο μέρος της προετοιμασίας έγινε από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αγκυρα και εξασφάλισε την πολυπόθητη για τη ρωσική πλευρά τουρκική άδεια να περνά ο υπό κατασκευή αγωγός από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική συγκατάθεση έχει εξαιρετική σημασία για τα ρωσικά σχέδια, καθώς αποφεύγεται ο σκόπελος της Ουκρανίας, με την «πορτοκαλί» ηγεσία της οποίας οι σχέσεις του Κρεμλίνου βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Ανοίγει επίσης τον δρόμο στην επιδιωκόμενη από τη Μόσχα πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στον South Stream, πρόταση που διατυπώθηκε για άλλη μια φορά προχθές από τον Σ. Σματκό στον Τούρκο ομόλογό του Τανέρ Γιλντίζ.
Η τουρκική πλευρά έχει υπογράψει μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία τη συμφωνία συμμετοχής στον ανταγωνιστικό του South Stream αγωγό αμερικανικής έμπνευσης και σχεδίασης Nabucco. Ομως τα περισσότερα συμβόλαια για τις ποσότητες αερίου που θα διοχετευθούν στον αγωγό δεν θα υπογραφούν νωρίτερα από τα τέλη της χρονιάς, γι' αυτό και οι «χορηγοί» των δύο σχεδίων έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου με κοινό αντίπαλο το χρόνο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει περισσότερα χαρτιά στα χέρια της, καθώς το σύστημα των αγωγών στο έδαφός της, που αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδίου του South Stream, είναι υπαρκτό και αναντικατάστατο και όχι υπό σχεδίαση, όπως στην περίπτωση του Nabucco, ενώ φαίνεται πως το Κρεμλίνο έχει σαφές προβάδισμα στην εξασφάλιση των όγκων αερίου για τους αγωγούς, έχοντας προσεγγίσει εντυπωσιακά την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του οικονομικο-πολιτικού παζαριού, από το οποίο θα εξαρτηθούν εν πολλοίς και οι τελικές αποφάσεις, η Μόσχα έριξε και τη συμμετοχή εταιρειών της στον τουρκικό πετρελαιαγωγό Σαμσούν-Τσεϊχάν, για την οποία θα υπογραφεί σχετική συμφωνία. Εως πρόσφατα η Ρωσία δεν έδινε τη συγκατάθεσή της στη διαδρομή αυτή, που ανταγωνίζεται το σχέδιο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, «όμως οι νέες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν με τη μονίμως προβληματική Βουλγαρία καθιστούν υποχρεωτικές τις αναθεωρήσεις και ενδεχομένως να επηρεάσουν τις βουλγαρικές θέσεις», σύμφωνα με τον αναλυτή Ντμίτρι Σιριάεφ της «Φινεξπερτίζ». Κοντός ψαλμός αλληλούια, που λένε και στο θρησκευόμενο πλέον Κρεμλίνο.
">http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=70480">
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;