header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.07.2009 04:52

Η Ρωσία μάχεται να διατηρήσει τα πρωτεία Θανάσης Αυγερινός


Με βραχυπρόθεσμα σχέδια ώς το 2015, αλλά και μακροπρόθεσμα ώς το 2040, η Ρωσία αντιμετωπίζει το Διάστημα ως κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής της πολιτικής για την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας και φιλοδοξεί να διατηρήσει τα πρωτεία στις εκτοξεύσεις κάθε είδους σκαφών, επανδρωμένων ή μη.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχεται τους νέους κοσμοναύτες με φόντο το πορτρέτο του πρώτου Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν.Με 39% των εκτοξεύσεων παγκοσμίως, ακολουθούμενη στενά από τις ΗΠΑ (27%) και την ανερχόμενη Κίνα (16%), η ρωσική πολιτική ηγεσία δείχνει να προβληματίζεται από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, ωστόσο δεν απέσυρε την υποστήριξή της από τα μεγαλεπίβολα πλάνα της Διαστημικής της Υπηρεσίας.
Για μερικά από τα σχέδια αυτά, που προβλέπουν όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό και την εξαντλητική εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αλλά και την κατασκευή διαστημοπλοίου νέας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσει τα περίφημα «Σογιούζ», και μελλοντικά ταξίδια στη Σελήνη και τον Αρη, μίλησε στην «Ε» ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Φιόντορ (Θοδωρής) Γιουρτσίχιν, ο οποίος βρίσκεται, ως εν ενεργεία και παρασημοφορημένο με τον τίτλο του «Ηρωα της Ρωσίας» μέλος της ομάδας κοσμοναυτών, στην πρώτη γραμμή της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας.
«Τα παράλληλα εθνικά προγράμματα θα συνεχιστούν, όμως οι πολιτικές φιλοδοξίες στην κατάκτηση του Διαστήματος μοιάζουν ήδη να υποχωρούν και αργά ή γρήγορα τα χωριστά σχέδια θα ενωθούν σ' ένα ενιαίο διεθνές πρόγραμμα», μας είπε αισιόδοξα ο Φ. Γιουρτσίχιν, ο οποίος εκτιμά ότι για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία στο επίκεντρο των διεθνών ερευνών και προγραμμάτων θα παραμείνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, τον οποίο διοίκησε επί επτάμηνο το 2007: «Μένει να συμπληρωθεί με άλλες δυο ερευνητικές κάψουλες, και ο Σταθμός θα έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, γι' αυτό και το πλήρωμά του αυξήθηκε στα 6 άτομα και για πρώτη φορά φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 13 κοσμοναύτες και αστροναύτες. Μ' αυτή τη μορφή θα υπηρετήσει την ανθρωπότητα τουλάχιστον για άλλα 10 χρόνια και μετά θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον Σταθμό».
Ενα από τα ανοιχτά ερωτήματα είναι τα υπό κατασκευή νέα σκάφη, που θα αντικαταστήσουν τόσο το ρωσικό «Σογιούζ» όσο και τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία, που παύουν να χρησιμοποιούνται από την επόμενη χρονιά: «Μετά τις τελευταίες πτήσεις τους το 2010 και ώς την κατασκευή του νέου σκάφους τους, Οράιον, περί το 2014, οι Αμερικανοί θα πετούν με ρωσικά διαστημόπλοια. Από τα ρωσικά "Σογιούζ", που δεν πρόκειται να διακόψουν τις πτήσεις, εξαρτάται πλέον η συντήρηση του Διαστημικού Σταθμού. Ομως και η Ρωσία προκήρυξε διαγωνισμό για νέο σκάφος, πιο ευρύχωρο από τα "Σογιούζ", τα οποία παρά τους εκσυγχρονισμούς τους παραμένουν βασισμένα σε τεχνολογίες της δεκαετίας του 1960. Αντί για 3 άτομα σήμερα θα μπορούν να ταξιδεύουν ώς και 6, όπως και μεγαλύτεροι όγκοι φορτίων».


Πεντακόσιες μέρες
Ρωτήσαμε τον ομογενή κοσμοναύτη για το μεγάλο ταξίδι στον Αρη, για το οποίο δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις, αλλά και τις ελπίδες του: «500 ημέρες πηγαινέλα είναι υπερβολικά μεγάλος χρόνος για τον άνθρωπο. Μοιάζει σαν να θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, παρά να ενισχύσουμε τα επιστημονικά προγράμματα, που προχωρούν γρηγορότερα με τα αυτόνομα και αυτόματα μη επανδρωμένα σκάφη, όπως τα αμερικανικά Spirit και Opportunity και τα δύο ρωσικά, που θα παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του ήλιου με μια διαστημική ομπρέλα και θα εκτοξευθούν φέτος, με το δεύτερο να έχει προορισμό τον Φόβο, τον δορυφόρο του Αρη. Απ' την άλλη μεριά ο Σεργκέι Κρικαλιόφ έχει ξεπεράσει συνολικά τις 800 ημέρες στο Διάστημα και ο Βαλέρι Πολιακόφ τις 437 ημέρες συνεχόμενης παραμονής στον Διαστημικό Σταθμό, άρα όλα είναι δυνατά».
Για τη μελέτη και την προετοιμασία του ταξιδιού αυτού, το ρωσικό Ινστιτούτο ιατρικών και βιολογικών προβλημάτων ολοκλήρωσε προ ημερών τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Αρης-500», κατά την οποία 4 Ρώσοι, ένας Γάλλος κι ένας Γερμανός παρέμειναν επί 105 ημέρες κλεισμένοι σε εργαστήριο όπου επικρατούσαν συνθήκες μιας «μακράς πτήσης» στον Αρη. «Η επόμενη φάση θα διαρκέσει λογικά 500 ημέρες», μας είπε ο Θοδωρής, ο οποίος δεν δείχνει να περιφρονεί καθόλου τη Σελήνη: «Αργά ή γρήγορα η ανθρωπότητα θα επιστρέψει στη Σελήνη, κι αυτή τη φορά θα είναι για καιρό. Η εγκατάσταση του ανθρώπου εκεί θα συνοδευτεί πιθανότατα με τη δημιουργία διαστημικής βάσης. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό επανδρωμένων πτήσεων, για τη Ρωσία η κατάκτηση της Σελήνης (2025-2030) στέκεται ένα βήμα πριν από τις πτήσεις στον Αρη (2035-2040), όμως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο σοβαρά θα αντιμετωπίσει το ανθρώπινο είδος το μέλλον του, που για να υπάρξει πρέπει αναγκαστικά να αντιμετωπίσει με σεβασμό τόσο τον ταλαιπωρημένο πλανήτη μας, οι αποφάσεις του είδους μας θα αποδειχτούν οι σοφότερες δυνατές».
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /