header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
07.07.2009

Ρωσία Μεντβιένεφ και Ομπάμα «έσπασαν τον πάγο» βελτιώνοντας εντυπωσιακά το διμερές κλίμα.«Επανεκκίνηση» με 10 υπογραφές. Θανάσης Αυγερινός


Με προβλέψιμες και σχετικά περιορισμένες τις δεσμευτικές συμφωνίες, αλλά εντυπωσιακή βελτίωση στο διμερές κλίμα -που είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο του μετά τον περσινό ρωσογεωργιανό πόλεμο- ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών των προέδρων Μεντβιέντεφ και Ομπάμα στη ρωσική πρωτεύουσα.


Υστερα από περίπου τρεισήμισι ώρες συνομιλιών στο Κρεμλίνο η «επανεκκίνηση» των σχέσεων φαίνεται να λειτούργησε και οι δύο ηγέτες ενέκριναν τελικά δέκα συμφωνίες, εκ των οποίων ξεχωρίζει η συγκατάθεση της Μόσχας στη διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών φορτίων μέσω του ρωσικού εναέριου χώρου προς το Αφγανιστάν και η συμφωνία-πλαίσιο για δραστικές περικοπές στα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.
Μόσχα και Ουάσιγκτον διακηρύττουν την πρόθεσή τους να μειώσουν εντός επταετίας κατά το 1/3 τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών τους πυραύλων (σε 500-1.100 φορείς και 1.500-1.675 κεφαλές) και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο να έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικοί αριθμοί πριν από τη λήξη της ισχύος της σημερινής συμφωνίας τον Δεκέμβριο. Η ρωσική διπλωματία θεωρεί επιτυχία της το γεγονός ότι στο κείμενο που υιοθετήθηκε αναγνωρίζεται η διασύνδεση επιθετικών και αμυντικών εξοπλισμών, θεωρώντας ότι έτσι ενισχύεται η επιχειρηματολογία της κατά της εγκατάστασης στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία.


Αντιπυραυλική «αναζήτηση»
Επιβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ειδικά στο θέμα των αντιπυραυλικών προχωρούν με μεγάλη δυσκολία, ο πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε τη σύνδεση των δύο θεμάτων κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, χαιρέτισε όμως τη συνέχιση της συζήτησης σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για «τη δυνατή συνεργασία στη δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» και διαβεβαίωσε ότι το σύστημα αυτό δεν σχετίζεται με την απόκρουση ρωσικών πυραύλων, αλλά τυχόν λανθασμένων εκτοξεύσεων και πυραύλων από χώρες όπως το Ιράν και η Β. Κορέα. Κάνοντας ένα βήμα μπροστά από τις έως τώρα ρωσικές θέσεις ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ αναγνώρισε την αύξηση των πυραυλικών απειλών παγκοσμίως και χαιρέτισε το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά «κάνει παύση και εξετάζει τις ρωσικές ανησυχίες».
Συμφωνία-κλειδί για τη βελτίωση του κλίματος, η οποία και ανακοινώθηκε πριν ξεκινήσουν οι χθεσινές συνομιλίες, αποδείχθηκε η ρωσική βοήθεια στην ενίσχυση των «διεθνών δυνάμεων» στο Αφγανιστάν, που θα φτάσουν έως και τις 4.500 αμερικανικές πτήσεις μέσω Ρωσίας ετησίως. Εντυπωσιακή είναι και η διατύπωση που επιλέχθηκε, σύμφωνα με την οποία Ρωσία και ΗΠΑ χαιρετίζουν αποφασιστικά και υποστηρίζουν «τη συμμετοχή και άλλων κρατών στη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν», με αναφορές στην κοινή αντιμετώπιση του εμπορίου των ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας.
Ενισχυτικές του κλίματος επαναπροσέγγισης είναι και οι συμφωνίες για τη συνέχιση της συνεργασίας στην ειρηνική διαχείριση της ατομικής ενέργειας και τη διοργάνωση στη Μόσχα διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση της διάδοσης του πυρηνικού όπλου, για την επανασύσταση της διακυβερνητικής επιτροπής συνεργασίας υπό τους δύο προέδρους με συντονιστές τους υπ. Εξωτερικών, καθώς και για την εκ νέου διοργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, που είχαν διακοπεί μετά τις εχθροπραξίες στη Γεωργία.


Γεωργιανό «αγκάθι»
Η αμερικανική στήριξη στη Γεωργία περιορίστηκε ως φαίνεται στη δημόσια δήλωση του προέδρου Ομπάμα να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητά της, δήλωση άνευ πρακτικού αποτελέσματος, καθώς η Μόσχα δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των άλλοτε Γεωργιανών αυτόνομων Δημοκρατιών της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, αντιθέτως επέμεινε στο απαράδεκτο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, ενέργεια που χαρακτηρίζεται από το Κρεμλίνο επιθετική για τα ρωσικά συμφέροντα στον Καύκασο.
Μεντβιέντεφ και Ομπάμα αντάλλαξαν πολλές φιλοφρονήσεις, με τον Ρώσο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τη συνάντησή τους «πολύ χρήσιμη και ανοιχτή, πρακτική συζήτηση» και να υπογραμμίζει «την κοινή ηγεσία» Ρωσίας και ΗΠΑ, από τις οποίες εξαρτάται η λύση πολλών διεθνών προβλημάτων. Για «πολύ παραγωγική» συνάντηση έκανε λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τον συνομιλητή του «ειλικρινή και αξιόπιστο άνθρωπο». Εχοντας υιοθετήσει πριν φτάσει στη Μόσχα τη μάλλον επιπόλαιη τακτική του διαχωρισμού του «φιλελεύθερου» Μεντβιέντεφ από τον «με το ένα πόδι στο ψυχροπολεμικό παρελθόν και το άλλο στο σήμερα» Πούτιν, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απέφυγε την ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για το ποιος έχει την πραγματική εξουσία στη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε τυπικά ότι ο ίδιος συνομιλεί με τους Μεντβιέντεφ και Πούτιν αναλόγως των συνταγματικών εξουσιών που έχει ο καθένας, αναγνώρισε ότι «εργάζονται πολύ αποτελεσματικά μαζί» και εγκωμίασε και τον ισχυρό άνδρα του ρωσικού πολιτικού συστήματος και πρωθυπουργό της χώρας με τον οποίον σήμερα προγευμάτισαν. Ο Β. Πούτιν είχε δηλώσει πρόθυμος για «σκληρή» συζήτηση κατά την πρώτη αυτή επαφή γνωριμίας, απαντώντας στον πρόεδρο Ομπάμα ότι η Ρωσία στέκεται σταθερά και με τα δύο πόδια «και δεν γνωρίζει να κάθεται με ανοιχτά τα πόδια ή μονόμπαντα», επιλέγοντας για άλλη μια φορά μια λαϊκή φράση οριακής πολιτικής ορθότητας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέθεσε χθες στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου και δείπνησε οικογενειακώς στην προεδρική κατοικία στα περίχωρα της Μόσχας. Σήμερα θα συναντηθεί επίσης με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και για έναν δεύτερο απολογιστικό γύρο με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ.
Από την επίσκεψη Ομπάμα το 42% των Ρώσων δηλώνει ότι αναμένει βελτίωση των σχέσεων, έναντι 39% που δεν διαβλέπει αλλαγή, ενώ το 56%, έναντι μόλις 25%, τάσσεται κατά της μεγάλης μείωσης των πυρηνικών όπλων της χώρας, που αποτελούν κατά τη γνώμη τους «τη βασική μας ασπίδα».
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /