header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.07.2009

Αναμένουν σοβαρές εξηγήσεις... Θανάσης Αυγερινός


Το Κρεμλίνο δείχνει να επενδύει πολλά στις συνομιλίες των προέδρων Μεντβιέντεφ και Ομπάμα, που ξεκινούν τη Δευτέρα, φροντίζοντας ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι αναμένει «σοβαρές εξηγήσεις» για την επιμονή της αμερικανικής πλευράς στη μονομερή προώθηση της αντιπυραυλικής της ασπίδας σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Κινούμενος μεταξύ αισιοδοξίας και αυστηρών χαρακτηρισμών, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ειλικρινής επιθυμία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στη ρωσο-αμερικανική συνεργασία θα υλοποιηθεί στην πράξη και θα ωφελήσει και τις χώρες μας και ολόκληρο τον κόσμο», θυμίζοντας μάλιστα τα λόγια του προέδρου Κένεντι την εποχή της κρίσης στην Καραϊβική: «Εάν δεν κατορθώσουμε να τερματίσουμε όλες μας τις διαφωνίες, τουλάχιστον θα μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ασφαλή παρά τις υπάρχουσες διαφορές».
Λίγο πριν ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις των τελευταίων ετών «παρ' ολίγον Ψυχρό Πόλεμο», εκτιμώντας ότι παρά τη σχετικά καλή επικοινωνία των προέδρων των δύο χωρών (σ.σ. Μπους και Πούτιν) οι διμερείς σχέσεις διαρκώς χειροτέρευαν, με εμφανή την κρίση εμπιστοσύνης, την αδράνεια, την απροθυμία να ληφθούν μέτρα για το αντίθετο.
Σύμφωνα με το προεδρικό μήνυμα, που κατέγραψε και προβάλλεται στο προσωπικό του videoblog στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου (kremlin.ru), ο Ντ. Μεντβιέντεφ εκτιμά ότι «η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο Ομπάμα επιδεικνύει τώρα ετοιμότητα να αλλάξει την κατάσταση, να διαμορφώσει πιο αποτελεσματικές, αξιόπιστες και εν τέλει πιο σύγχρονες σχέσεις και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό».
«Θερμές» συζητήσεις
Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών βρίσκεται, κατά τη ρωσική διπλωματία, όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και το Κρεμλίνο αισιοδοξεί ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία «θα αισθανθεί το πραγματικό μας ενδιαφέρον να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας». Ωστόσο, στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, αρχίζοντας από τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και την αντιπυραυλική ασπίδα, ώς το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Β. Κορέα. Ειδικά γύρω από την προετοιμασία μιας νέας συνθήκης ελέγχου των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών, σε αντικατάσταση της ισχύουσας, που λήγει τον Δεκέμβριο, φαίνεται πως θα εκτυλιχθούν «θερμές» συζητήσεις, σε συνέχεια των τριών γύρων συνομιλιών, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Ο Λευκός Οίκος δείχνει να υιοθετεί λογικές μεγάλων μειώσεων στις πυρηνικές κεφαλές και η Μόσχα ενδιαφέρεται προφανώς και για οικονομικούς λόγους να ακολουθήσει, ωστόσο συνδέει τους περιορισμούς στα πυρηνικά με την υπόθεση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, για την οποία η ρωσική διπλωματία δείχνει ότι περιμένει πολύ περισσότερα από την «εποχή Ομπάμα».
Παραχωρώντας τον ρόλο του «κακού» σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους, ώστε να μη θιγεί το επιδιωκόμενο θετικό κλίμα στις προσωπικές επαφές των ηγετών, το Κρεμλίνο δεν παρέλειψε να θυμίσει διά του επίσημου εκπροσώπου και υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο ότι για τη Μόσχα περιορισμοί των πυρηνικών και αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις σε Τσεχία και Πολωνία είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Ρώσοι διπλωμάτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη «βιασύνη» των ΗΠΑ να επαναβεβαιώσουν, παραμονές της προεδρικής επίσκεψης, την επιμονή στην αντιπυραυλική ασπίδα και στην πρόθεση να προχωρήσει η ένταξη Γεωργίας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Ακόμη περιμένουμε την απάντηση των ΗΠΑ στην πρότασή μας να χρησιμοποιηθεί από κοινού το ρωσικό ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν» για την απόκρουση πυραυλικών απειλών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, ανακοινώνοντας ότι θα εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις και ο «ισχυρός ανήρ» του ρωσικού συστήματος εξουσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για τους Πούτιν και Ομπάμα θα πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση γνωριμίας και ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού δεν έκρυψε ότι επιδίωξη του προϊσταμένου του είναι «να ξεψαχνίσει» τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου, από τις οποίες φαίνεται πως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι «πινελιές» στη ρωσική πολιτική σε μια σειρά «ανοιχτά μέτωπα»: τις ενεργειακές σχέσεις με την Ε.Ε., την κόντρα των αγωγών φυσικού αερίου «South Stream» και «Nabucco» και την Τουρκία, όπου σπεύδει στα μέσα Ιουλίου ο Βλ. Πούτιν, τις σχέσεις με «προβληματικές» για τη Μόσχα πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως Γεωργία και Ουκρανία, τις εξελίξεις στο Ιράν και τη γειτνιάζουσα στο Αφγανιστάν Κεντρική Ασία, όπου επίσης κονταροχτυπιούνται διαρκώς ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα. Πούτιν και Ομπάμα αναμένεται να συζητήσουν «τακτικά και στρατηγικά ζητήματα» των διμερών σχέσεων και, κατά τον Ντ. Πεσκόφ, «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επανεκκίνηση σχέσεων» όσο διατηρούνται οι οικονομικοί περιορισμοί στο διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, που έχουν κληρονομηθεί από τον Ψυχρό πόλεμο.
Μερικά 24ωρα πριν από τη συνάντηση ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ δεν παρέλειψε να στείλει και το «παραδοσιακό» για το Κρεμλίνο μήνυμα πυρηνικής ισχύος, επεισκεπτόμενος τον στόλο της Βόρειας Θάλασσας και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Γιούρι Νταλγκαρούκι», για το οποίο, παρά τις έως τώρα τεχνικές δυσκολίες, οι Ρώσοι στρατηγοί διαβεβαιώνουν ότι έως το τέλος της χρονιάς θα έχει εξοπλιστεί με τους θαλάσσιας εγκατάστασης πυραύλους πολλαπλών αποσπώμενων πυρηνικών κεφαλών «Μπουλαβά».
Αντιφατικές είναι ως προς το νόημα της προεδρικής συνάντησης οι εκτιμήσεις Ρώσων αναλυτών. Η Γιούλια Σεφτσόβα από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι στη Μόσχα θεωρεί ότι η αμερικανική διοίκηση δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες για τα αποτελέσματά της και ότι «η Ρωσία δεν είναι καν στις προτεραιότητες των ΗΠΑ», ενώ κατά τον Γκλεμπ Παβλόφσκι ο Ομπάμα βλέπει στη Ρωσία έναν πιθανό εταίρο και η επικείμενη συνάντηση «χρειάζεται πολύ περισσότερο στον Λευκό Οίκο παρά στο Κρεμλίνο». Οποιες κι αν είναι οι προθέσεις, οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις έχουν τόσο επιβαρυνθεί, κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, ώστε η βελτίωσή τους δεν μπορεί να γίνει αυτόματα. Σε διπλωματική γλώσσα: «Θα χρειαστεί χρόνος πριν ξεπεράσουμε τη μη φιλική πολιτική».

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /