header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.07.2009

Μόσχα καλεί Φανάρι Θανάσης Αυγερινός


Πρώτη προτεραιότητα για το Πατριαρχείο Μόσχας είναι η ενότητα τόσο της Ρωσικής Εκκλησίας όσο και της παγκόσμιας ορθοδοξίας, σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής των διεθνών σχέσεών του, αρχιεπίσκοπο Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος αναγνωρίζει την ύπαρξη «σοβαρών διαφωνιών» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά σε σαφώς χαμηλότερους τόνους απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια.


Ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας με τον ανταποκριτή μας Θ. ΑυγερινόΜιλώντας στην «Ε» με αφορμή τις διορθόδοξες διαβουλεύσεις για το θέμα της Διασποράς, που ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές μέρες στο Σαμπεζί της Ελβετίας, ο βικάριος του νέου Πατριάρχη Μόσχας χαιρέτισε την προσωπική επικοινωνία των Πατριαρχών Βαρθολομαίου και Κυρίλλου, υπογραμμίζοντας ότι «και οι δύο Εκκλησίες επιθυμούν την αδερφική συνεργασία και ελπίζω ότι αυτό θα βοηθήσει να υπερβούμε τις υπάρχουσες διαφωνίες και να εδραιώσουμε την πανορθόδοξη ενότητα».
Με δηλώσεις του στο περιοδικό «Φομά» ο στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Κύριλλου διευκρίνισε ειδικότερα ότι το θέμα της υπαγωγής όλων των ορθοδόξων διασπορών διεθνώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέρχεται τακτικά από πλευράς Κωνσταντινουπόλεως από τη δεκαετία του 1920 και η Μόσχα δεν έχει αντίρρηση στη δημιουργία σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία επισκοπικών συνελεύσεων υπό τους ιεράρχες του Φαναρίου, οι οποίες όμως «μπορούν να έχουν μόνο συντονιστικό-συμβουλευτικό ρόλο, καθώς ο ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι υφιστάμενος του ιεράρχη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, διότι δίνει λόγο μόνο στη δική του Ιερά Σύνοδο».


Θετικά βήματα
Παρά τα προβλήματα, ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε παραστεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην εξόδιο ακολουθία στη Μόσχα για τον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο, όπως επίσης και την περσινή απόφαση των επικεφαλής των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών να επαναλάβουν την προετοιμασία νέας Μεγάλης Οικουμενικής Συνόδου, για την οποία γίνονται και οι σχετικές διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο νέος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος θα αρχίσει τον κύκλο των καθιερωμένων επισκέψεών του στις τοπικές Εκκλησίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Ιούλιο. Σε ερώτησή μας για τις αλληλοκατηγορίες του παρελθόντος μεταξύ των δύο Πατριαρχείων για «εθνικισμό», «πανσλαβισμό» και διεκδίκηση από τη Μόσχα καθεστώτος «τρίτης Ρώμης», το κατά παράδοση «Νο 2» της ρωσικής Εκκλησίας χαρακτήρισε τις διαφωνίες αναπόφευκτες, σύμφωνα με τον απόστολο Παύλο. Επέμεινε, όμως, ότι «η ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν επεδίωξε την ηγεμονία στον ορθόδοξο κόσμο, αν και συχνά παρείχε τη βοήθειά της στους αδερφούς της σε άλλες χώρες, γι' αυτό και οι κατηγορίες εναντίον μας δεν έχουν ιστορική θεμελίωση».
Ενα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν σοβαρές τριβές μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου είναι και το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία, όπου έχουν εμφανιστεί μη αναγνωρισμένες ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ η «πορτοκαλί» διακυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να προωθήσει τη δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας, που δεν θα υπάγεται πλέον στο Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά ενδεχομένως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Αυτοκέφαλο Κίεβο
Και ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας συνεχίζει: «Οπως και οι πιστοί στη Ρωσία θεωρούν ως ύψιστης σημασίας τη διατήρηση της ενότητας του Αγίου Ρους (σ.σ. ή Αγίου Ρως, δηλαδή του πρώτου ρωσικού κράτους με έδρα το Κίεβο), του κοινού πνευματικού και πολιτιστικού πεδίου, το οποίο δημιουργήθηκε ως συνέπεια της ιστορικής επιλογής του αγίου ισαπόστολου πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρου».
Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι ακόμη και αν προκύψει τέτοιο θέμα, το αυτοκέφαλο στην ουκρανική Εκκλησία δεν μπορεί παρά να το παραχωρήσει μόνο το Πατριαρχείο Μόσχας, τμήμα του οποίου αποτελεί ώς σήμερα η Εκκλησία του Κιέβου, όπου και γεννήθηκε ιστορικά τόσο η σύγχρονη Ρωσία όσο και η ορθοδοξία της.
Στα 43 του χρόνια ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίωνας, συνθέτης εκτός των άλλων συμφωνικής μουσικής με εκκλησιαστική θεματολογία και μεταφραστής από τα ελληνικά πατερικών κειμένων, είναι από τα πιο νέα και ταλαντούχα στελέχη της Ρωσικής Εκκλησίας, «δεξί χέρι» του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος τον προσκάλεσε από τη Βιέννη, όπου είχε την ευθύνη των επαφών με διεθνείς οργανισμούς, για να αναλάβει την «εκκλησιαστική διπλωματία», που χειριζόταν ο ίδιος επί πολλά χρόνια.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /