header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.11.2013 02:03

Η Μόσχα προειδοποιεί Κύπρο και Λουξεμβούργο ότι κινδυνεύουν να μπουν στη «μαύρη λίστα» με τους υπεράκτιους προορισμούς κεφαλαίων Θανάσης Αυγερινός


Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti υπό τον τίτλο «Ρωσία: Η Κύπρος τέλος», αναφέρει πως αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών προειδοποιεί Κύπρο και Λουξεμβούργο ότι κινδυνεύουν να ενταχθούν στη «μαύρη λίστα» την οποία καταρτίζει η Μόσχα και περιλαμβάνει κράτη σε βάρος των οποίων εφαρμόζονται ειδικά μέτρα, διότι λειτουργούν ως υπεράκτιοι οικονομικοί προορισμοί.

 

Το ρωσικό υπουργείο έχει λόγους να επαναφέρει την Κύπρο στη «μαύρη λίστα» και να κατατάξει σε αυτήν το Λουξεμβούργο –όπου βρήκαν καταφύγιο τα περισσότερα διαφυγόντα από την Κύπρο κεφάλαια μετά την κρίση– δήλωσε στην κοινή έκδοση των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φόρων του ρωσικού υπουργείου Ιλιά Τρούνιν. Στη λίστα αυτή, από την οποία διαγράφηκε με πολλές προσπάθειες η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2013, περιλαμβάνονται σήμερα 41 χώρες, σε βάρος των οποίων η ρωσική κυβέρνηση επιβάλει ειδικά φορολογικά μέτρα. Ο κ. Τρούνιν επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τη σχετική απόφαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των G20 και έκρινε ότι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια διαφάνειας, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρούνται off shore.
Ο ίδιος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης και στην αποφυγή των υπηρεσιών Κύπρου και Λουξεμβούργου να απαντούν σε πολυάριθμα αιτήματα της ρωσικής πλευράς για τη διερεύνηση προφανώς της τύχης ρωσικών κεφαλαίων, γι' αυτό και «εναντίον παρόμοιων κρατών υπάρχει πάντοτε το "ρόπαλο" με τη μορφή της μαύρης λίστας».
Πάντως εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας φέρεται να εγκωμιάζει τη βελτίωση της διάθεσης συνεργασίας της Κύπρου με τις ρωσικές Αρχές, καθώς η Λευκωσία απαντά πλέον ταχύτερα και πληρέστερα στα ρωσικά αιτήματα, γεγονός, που οδηγεί την εφημερίδα στο συμπέρασμα ότι οι αυστηρές δηλώσεις ίσως αποτελούν μια προσπάθεια πίεσης προς τις δύο χώρες έτσι ώστε να «συνετιστούν».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Vedomosti, μαύρη λίστα, Κύπρος, Μόσχα
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /