header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.04.2009 11:17

«Χωρίς τα χρήματα δεν θα υπήρχε ντόπινγκ». Ο Βιτάλι Πετρόφ, ο προπονητής των Μπούμπκα και Ισινμπάγεβα, δίνει τη δική του εξήγηση για τα ρεκόρ και τα σκάνδαλα. Αχιλλέας Πατσούκας


Γεννήθηκε στην πόλη των εργατών της ΕΣΣΔ, το Ντόνετσκ. Μια πόλη που ουσιαστικά χτίστηκε για να διαμένουν οι ανθρακωρύχοι. Η αδυναμία του στα μαθήματα ήταν αυτή που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, καθώς η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ήταν αυτή που μας χάρισε και μας χαρίζει μερικούς από τους μεγαλύτερους αθλητές στην Ιστορία του κλασικού αθλητισμού.

 

Ο Βιτάλι Πετρόφ, ο προπονητής του Σεργκέι Μπούμπκα και της Γελένα Ισινμπάεβα, με ήθος που σπανίζει στις μέρες μας, ανοίγει την καρδιά του στην «Κ».

- Πού γεννηθήκατε;

- Στην πόλη Αρτιόμοφσκ κοντά στο Ντόνετσκ, φημισμένη για το αλάτι, το μεταλλικό νερό, το κρασί και τη σαμπάνια της.

- Η πρώτη επαφή σας με τον αθλητισμό ποια ήταν;

- Στο σχολείο. Αρχικά με το μπάσκετ και το βόλεϊ και στη συνέχεια με τις ρίψεις.

- Και προκύψατε προπονητής;

- Εχοντας χάσει τον πατέρα μου, ζούσα με τη μητέρα μου. Σε κάποιες εξετάσεις πήρα 2 σε τέσσερα μαθήματα. Αποτέλεσμα ήταν η μητέρα μου να με στείλει σε ένα σκληρό σχολείο για να βάλω μυαλό. Εκεί δεν υπήρχε δάσκαλος φυσικής αγωγής και έτσι μάζεψα κάποια παιδιά και άρχισα να τα προπονώ μαζί με εμένα.

- Πόσοι αθλητές έχουν περάσει από τα χέρια σας;

- Αν σκεφτείτε ότι είμαι προπονητής 50 χρόνια… Πάρα πολλοί…

- Σε ποια ηλικία ήλθε σε εσάς ο Σ. Μπούμπκα;

- Αυτός ήταν δέκα ετών και εγώ 28.

- Τι σας έκανε αρχικά εντύπωση στον Σεργκέι;

- Η ταχύτητά του.

- Ο προπονητής πρέπει να διδάσκει και την ηθική;

- Το επάγγελμα αυτό έχει πολλές πλευρές. Αν μιλάμε για τον Σεργκέι Μπούμκα και τον Βασίλι Μπούμπκα εγώ είμαι παραπάνω από προπονητής τους. Ο προπονητής πέραν του αθλητισμού, οφείλει να μαθαίνει στους αθλητές, σε μικρή ηλικία, τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τον κόσμο. Οταν προπονείς ένα παιδί είσαι και δάσκαλος στη ζωή του 100%. Αν αναλαμβάνεις ένα μεγάλο παιδί, τότε από εσένα εξαρτάται το 20%.

- Πιο δύσκολοι στον χειρισμό είναι οι γυναίκες ή οι άντρες αθλητές;

- Τον άντρα μετά από κάποια ηλικία δεν μπορείς να τον μαλώσεις. Εχει αποκτήσει αντρική αξιοπρέπεια και δεν μπορείς να πεις ό,τι θέλεις. Τις γυναίκες μπορείς να τις πιέσεις, γιατί είναι διαφορετικές. Αν τις πιέσεις λίγο, ακολουθούν ένα δρόμο και όταν διαπιστώσουν πως η πορεία αυτή είναι σωστή, συνεχίζουν με ασφάλεια.

- Οι διαφορές ανάμεσα στον Μπούμπκα και την Ισινμπάεβα;

- Με τον Σεργκέι ήμασταν από τα πρώτα του βήματα μαζί. Είχα τη δυνατότητα να τον πλάσω όπως ήθελα και όπως ήξερα. Η Γελένα ήρθε πρωταθλήτρια, οπότε είχα πρόβλημα (γέλια).

- Δηλαδή;

- Μου έλεγε «τα άλματά μου είναι εντάξει, γιατί πρέπει να αλλάξω, γιατί πρέπει να κάνω αυτό»; Η δουλειά μου ήταν δύσκολη. Δεν μπορεί μια πρωταθλήτρια όταν όλα είναι καλά να τα αλλάξει. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε μια άλλη παράμετρο, ότι οι γυναίκες λόγω της μητρότητας φεύγουν από τον αθλητισμό πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να σκέφτομαι πως δεν έχω πολλά χρόνια να αλλάζω τους υπολογισμούς μου. Με τον Μπούμπκα κάθε πόντο τον υπολογίζαμε μέχρι τα 37 του. Με τη Γελένα πρέπει να κάνουμε κάτι για να φύγει στο μάξιμουμ.

- Πώς βλέπετε Ουκρανία και Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ;

- Αυτό που έγινε ήταν λάθος. Οσον αφορά τον αθλητισμό, έχασε πολλά. Την κρατική υποστήριξη που μας παρείχε, τα πάντα (ρούχα, αθλητικά κέντρα, προπονήσεις). Ολοι είχαμε δουλειά, όλοι! Οι επιτυχίες μας είχαν μεγαλύτερη αξία. Ο μισθός μου ήταν μεγαλύτερος από ενός καθηγητή ή διάσημου καλλιτέχνη. Τώρα έχουν αλλάξει όλα. Πρέπει εσύ να τα βρίσκεις όλα, να ψάχνεις για σπόνσορες, και όλα αυτά επηρεάζουν τα σπορ. Για την κοινωνία ήταν λάθος που παραχωρήθηκαν όλα τα δικαιώματα ξαφνικά σε ένα δυστυχώς μη δημοκρατικό κράτος. Επρεπε η μετάβαση να γίνει σταδιακά, όπως στην περίπτωση της Κίνας.

- Τελευταία, οι λάτρεις του αθλητισμού έχουν απελπιστεί με τα κρούσματα ντόπινγκ. Υπάρχει λύση ή πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά;

- Υπάρχει και είναι εύκολη. Να βγάλεις τα χρήματα από το τραπέζι. Αν δεν υπάρχουν χρήματα δεν υπάρχουν αναβολικά. Οταν υπάρχουν χρήματα, οι άνθρωποι εννοείται θέλουν να τα πάρουν. Οπως και στη χώρα μας, αν υπάρχει η δυνατότητα να κλέψεις δεν θα το εκμεταλλευτείς; Το δεύτερο είναι πως το ίδιο το κράτος τους αναγκάζει να το κάνουν. Τους ωθεί να παίρνουν περισσότερα μετάλλια, για να παραμένουν οι ίδιοι περισσότερο στις θέσεις τους. Αν και δεν φαίνεται, ο υπουργός Αθλητισμού παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την ιστορία. Για αυτό υπάρχουν εργαστήρια που δρουν υπό κρατικό έλεγχο. Αναγκάζουν και τους προπονητές, λέγοντάς τους πως θα σου δώσουμε περισσότερα χρήματα αν μας κάνουν καλές επιδόσεις. Μερικοί προπονητές το κάνουν, καθώς λένε: αν μπορώ να φτιάξω έναν αθλητή σε δέκα χρόνια γιατί να μην το κάνω σε τρία; Ετσι φαίνεται, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Μέσα σε τρία χρόνια δεν μπορείς να του δώσεις σωστή τεχνική, να τον ετοιμάσεις ψυχολογικά. Τώρα δωδεκάχρονοι και δεκαπεντάχρονοι παίρνουν αναβολικά και σε αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει κανείς. Οσο υπάρχουν οι σπόνσορες που δίνουν χρήματα, θα συνεχίζεται παρόλο που είναι πολύ εύκολο να το ανακαλύψεις. Με μια εξέταση. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη χώρα μας, να βρούμε τα ταλέντα, να τα αναθρέψουμε σωστά και μετά οι προπονητές πρέπει να τα πάνε πιο ψηλά. Να γίνουν προπονητές και όχι χημικοί. Οταν είχαμε 17 χρόνια συνεργασίας με τον Σεργκέι είχαν έλθει από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας για να μας δώσουν αναβολικά και τους απάντησα πως αυτό δεν θα γίνει ούτε για τον Σεργκέι ούτε για κανέναν άλλο αθλητή μου. Πιστεύω πως είναι σαν την κλοπή. Και όχι κλοπή από τον εαυτό σου, αλλά από τους άλλους. Γιατί να το κάνεις;

- Μεγαλύτερη σημασία έχει η πρωτιά ή ένα παγκόσμιο ρεκόρ;

- Το μεγαλύτερο ρεκόρ είναι να περάσει, να σπάσει ο άνθρωπος το δικό του ρεκόρ. Το μετάλλιο έρχεται και φεύγει.

Η γνώμη του για τον ελληνικό στίβο

- Την εικόνα της Ελλάδας στον αθλητισμό πώς την βλέπετε;

- Η Ελλάδα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα. Οι νότιοι λαοί, όπως της Ιταλίας όπου ζω, δεν έχουν μεγάλη αθλητική παράδοση. Στον στίβο είχατε κάποιες επιτυχίες, αλλά χάλασε η εικόνα. Πρέπει να θυμόμαστε πως πρέπει να εξασκείσαι πάρα πολύ στη δύναμη και στην ταχύτητα. Αυτό αρκετοί το ξεχνούν.

Στα άλματα σημασία έχει η τεχνική της κίνησης. Ξεχνούν τον ρόλο της κίνησης, νομίζοντας πως με τα αναβολικά μπορούν να ρίξουν αυτό τον τοίχο. Για παράδειγμα, είχατε έναν αθλητή νέο, τον Φιλιππίδη, με πολλές δυνατότητες, αλλά ντοπαρίστηκε. Στα θεϊκά αναβολικά που οι εφηβικές του ορμόνες του χάριζαν πήγε και προσέθεσε τα χημικά, με αποτέλεσμα να κάνει θαύματα. Είναι κρίμα γιατί ήταν πολύ καλός αθλητής και πολύ καλό παιδί. Και σας το λέω ειλικρινά πως τις επιδόσεις που έκανε με τα αναβολικά μπορούσε να τις κάνει και χωρίς. Το ίδιο και ο Κεντέρης, σπουδαίος αθλητής, υπέροχο παιδί. Αλλά... Οι Ελληνες ως λαός αγαπούν τον αθλητισμό, έχουν συναισθήματα, αλλά μάλλον δεν διαθέτουν κάποιο σταθερό σύστημα προπόνησης, τουλάχιστον όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των αθλητών τους.

 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /