header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.12.2013 19:17

Ο Πούτιν πήρε τελικά την παρτίδα στο Κίεβο… Θανάσης Αυγερινός


Ο Ρώσος πρόεδρος έβγαλε άσους από τo μανίκι ρίχνοντας πάρα πολύ την τιμή του φυσικού αερίου και επενδύοντας άμεσα 15 δισ. δολάρια κι έτσι άλλαξε τα δεδομένα στη γείτονα, ενισχύοντας τη θέση του Γιανουκόβιτς.

 

Ρισκάροντας πολλά και ρίχνοντας δυο καλά «χαρτιά» στη γεωπολιτική παρτίδα για τα «μάτια» της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διακήρυξε με το πέρας των συνομιλιών του με τον ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κρεμλίνο ότι η Ρωσία μειώνει την τιμή του φυσικού αερίου της που προμηθεύεται το Κίεβο (από τα 400 στα 268,5 δολάρια/τόνο) και θα επενδύσει άμεσα 15 δισ. δολάρια σε ουκρανικά ομόλογα.

 

Παρά τους φόβους της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρός της δεν υπέγραψε τελικά την ένταξη στην υπό τη Ρωσία Τελωνειακή Ενωση –η οποία άλλωστε και δεν αναμενόταν–, όμως τα αποτελέσματα της συνάντησης Γιανουκόβιτς – Πούτιν δημιουργούν ένα εντελώς νέο σκηνικό στην παρατεινόμενη εσωτερική αντιπαράθεση και ενισχύουν σαφώς τις θέσεις του Β. Γιανουκόβιτς, ο οποίος ξεχείλιζε από λόγια ευγνωμοσύνης για τον Ρώσο ηγέτη.

 

Αποκαλύπτοντας και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα η –επί αιώνες– ταλαντευόμενη μεταξύ Μόσχας και Δύσης ουκρανική ελίτ, το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών ανακοίνωσε ότι «το Κίεβο μπορεί τώρα να ενισχύσει τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», φιλοδοξώντας όχι να ακυρωθεί εντελώς η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., αλλά να επιτευχθούν «ηπιότεροι» όροι και μεγαλύτερα ανταλλάγματα πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές.

 

Πούτιν και Γιανουκόβιτς ξεκαθάρισαν χαμογελώντας ότι δεν συζήτησαν οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν, όπου έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Ουκρανία, αλλά ούτε και τις ευρω-ουκρανικές διαβουλεύσεις, αν και στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι στα συμφωνηθέντα υπάρχουν και αθέατες ή μυστικές πλευρές, που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

 

Προτάσεις του Τσάρου

 

Ο Ρώσος ηγέτης πρότεινε να ανατραπεί η τάση μείωσης του όγκου των διμερών ανταλλαγών (14,5% φέτος) και εξέφρασε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αμυντικών υποδομών της Ουκρανίας, όπως ναυπηγικές και επισκευαστικές μονάδες, χωρίς να παραλείψει να θυμίσει ότι ώς και 5 εκατομμύρια Ουκρανοί εργάζονται ανεπισήμως στη Ρωσία και στέλνουν στην πατρίδα τους περί τα 2,3 δισ. δολάρια ετησίως – ένα σαφές υπονοούμενο ότι η απομάκρυνση της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει άμεσες κοινωνικές συνέπειες στην έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένη οικονομικά χώρα.

 

Κατά τον Ουκρανό πρόεδρο, Ρωσία και Ουκρανία θα πρέπει να αξιοποιήσουν την κοινή δομή των οικονομιών τους, που χαρακτηρίστηκαν επανειλημμένως «στρατηγικής σημασίας» η μία για την άλλη.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, η Μόσχα θα μπορούσε έως το τέλος της εβδομάδας να αγοράσει στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας ουκρανικές ευρωομολογίες διετούς διάρκειας και ύψους 3 δισ. δολαρίων με επιτόκιο 5%, αξιοποιώντας πόρους του ρωσικού Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας.

 

Τα συμφωνηθέντα Πούτιν και Γιανουκόβιτς έγιναν δεκτά με αρνητικές διαθέσεις από την ουκρανική αντιπολίτευση, οι οπαδοί της οποίας συνεχίζουν να διαδηλώνουν στο κέντρο του Κιέβου, αν και με κλονισμένη αισιοδοξία πλέον. Ο ηγέτης του κόμματος «Πατρίδα», Αρσένι Γιατσενιούκ, υποσχέθηκε να εμποδίσει οποιαδήποτε αντιευρωπαϊκή συμφωνία υπεγράφη, ενώ ο πυγμάχος και ηγέτης του «Ουντάρ», Βιτάλι Κλιτσκό, θα αναμείνει τις προεδρικές εξηγήσεις για τις συμφωνίες.

 

Σχολιαστές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι είναι άκαιροι οι πανηγυρισμοί στους οποίους έχουν αποδυθεί οι υποστηρικτές του Κόμματος των Περιφερειών, ειδικά σε περιοχές όπως η χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία γιορτάζει του χρόνου τα 70χρονα της απελευθέρωσής της από τους ναζί. Αλλοι εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά βεβιασμένο το συμπέρασμα ότι η Ουκρανία θα αρνηθεί πλέον την προσέγγισή της με την Ε.Ε. και ότι οι διχαστικές αντιπαραθέσεις στη χώρα θα συνεχιστούν.

 

Οι δύο πλευρές

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Ανω Βουλής, Μιχαήλ Μάργκελοφ, θεωρεί τις συμφωνίες «ανοιχτή πόρτα» για την Τελωνειακή Ενωση, ενώ ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε είπε ότι «αν οι συμφωνίες είναι αμοιβαία επωφελείς και συνάδουν με τις υποχρεώσεις της Ουκρανίας έναντι της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., τότε μπορούμε μόνο να χαιρετίσουμε το γεγονός». Κατά τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Τζέι Κάρνεϊ, που προφανώς κάτι περισσότερο γνωρίζει. «δεν θα λυθεί το πρόβλημα των διαμαρτυριών στην Ουκρανία».

 

 

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /