header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.12.2013 19:21

Παιχνίδι σε διπλό ταμπλό Θανάσης Αυγερινός


Την ώρα που Μόσχα και Βρυξέλλες διαγκωνίζονται για το Κίεβο, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς συναντάται μεν με τον Πούτιν σήμερα, αλλά προσπαθεί να καθησυχάσει με δηλώσεις και κινήσεις του και τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση.

 

Μόσχα και Βρυξέλλες διαγκωνίζονται σε υποσχέσεις για δανειοδότηση της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της οποίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς συναντάται σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, με την ουκρανική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι ανησυχεί για περαιτέρω υποχωρήσεις του, εάν η Ρωσία ικανοποιήσει τα οικονομικά του αιτήματα.

 

Θέλοντας να καθησυχάσει τη φιλοδυτική αντιπολίτευση, το αίτημα της οποίας για παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Αζάροφ υποστηρίζουν δυναμικά πλέον και οι Ουκρανοί κομμουνιστές, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν προτίθεται να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας ή προσχώρησης της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζαχστάν.

 

Απειλητικό… δάνειο

 

Η επίσημη ουκρανική αντιπροσωπεία επιμένει ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αμιγώς διμερή, αν και η αντιπολίτευση της χώρας ανησυχεί ότι ο Β. Γιανουκόβιτς θα διεκδικήσει άμεσα από τη Ρωσία δάνειο τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ουκρανία, από τα 400 δολάρια σήμερα στα 200-300.

 

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Ουκρανία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία δάνειο ύψους 15 δισ. δολαρίων και μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, που στο παρελθόν είχε διαπραγματευτεί και υπογράψει η κρατούμενη σήμερα πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

 

Ο Αντρέι Μπελαούσοφ, βοηθός του Ρώσου προέδρου, εξήγησε ότι χωρίς δανειακή υποστήριξη η Ουκρανία δεν μπορεί να υποστηρίξει την οικονομική της σταθερότητα και δεν απέκλεισε ότι «θα υπάρξει αίτημα για δάνειο, το οποίο με τη σειρά του θα χορηγηθεί». Σχετικά με το πώς προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις αυτές η Μόσχα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα εάν σχεδιάζεται η υπογραφή συμφωνιών για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην υπό τη Ρωσία Τελωνειακή Ενωση ο Α. Μπελαούσοφ απάντησε θετικά, σχολιάζοντας ότι «η εργασία για την Τελωνειακή Ενωση συνεχίζεται μονίμως». Την προοπτική μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Εντουάρντ Σταβίτσκι.

 

Την ίδια στιγμή, προσφωνώντας τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υπεύθυνη για την εξωτερική της πολιτική Κάθριν Αστον διαβεβαίωσε ότι σε συνομιλία της με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς διευκρίνισε ποια είναι «τα άμεσα οικονομικά προβλήματα που εμπόδισαν την Ουκρανία να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.» και υποστήριξε ότι «μπορούμε από κοινού να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», υποσχόμενη συνδρομή και του ΔΝΤ, το οποίο όμως νωρίτερα είχε αρνηθεί τη δανειοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης.

 

Πρόθυμη η Ευρώπη

 

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διακήρυξαν την ετοιμότητά της να υποδεχτούν την Ουκρανία, προσθέτοντας πάντως ότι «το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στην ουκρανική πλευρά».

 

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί» είπε για την υπογραφή της συμφωνίας ο Γερμανός Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ ο Σουηδός ομόλογός του Καρλ Μπιλντ, που είχε πρωταγωνιστήσει στη σύνταξή της, υποστήριξε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε αύριο, αν το Κίεβο δώσει ένα σαφές σημάδι», αλλά και ότι «η Ρωσία άρχισε προφανώς μαζική καμπάνια παραπληροφόρησης που στρέφεται κατά της Ε.Ε. και της συμφωνίας με την Ουκρανία».

 

Επιβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις Κιέβου-Βρυξελλών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ενωσης, Στέφαν Φούλε, δήλωσε στο ουκρανικό δίκτυο TSN ότι η διακοπή των διαβουλεύσεων και λοιπών εργασιών για την προώθηση της διαδικασίας σύνδεσης αποτελεί αντίδραση στις δηλώσεις και τις ενέργειες του προέδρου και της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

 

Το Κρεμλίνο απέρριψε διά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση των ομολόγων του από την Ε.Ε., κάθε επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, καταδικάζοντας όσους προσπαθούν να επιβάλουν συνταγές στο Κίεβο ή να αποκλείσουν τη Ρωσία από την ευρύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία. Η Μόσχα έσπευσε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα πολλών δυτικοευρωπαϊκών εφημερίδων ότι εγκατέστησε πρόσφατα συστοιχίες εξελιγμένων πυραύλων «Ισκαντέρ-Μ» στη ρωσική επαρχία του Καλίνινγκραντ, σημειώνοντας ότι δεν παραβιάζεται οποιαδήποτε διεθνής συνθήκη, αντιθέτως, η εγκατάσταση έχει προ πολλού ανακοινωθεί από τη Ρωσία στο πλαίσιο των αντίμετρων για την προώθηση της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

 

Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα της γερμανικής «Bild», οι συστοιχίες, που αποκαλύφθηκαν από δορυφορικές λήψεις, έχουν ακτίνα δράσης που καλύπτει τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Γερμανία και έχουν επίσης αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τις τρεις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Η Βαρσοβία εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη και ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί για το θέμα με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

 

Η «ισχυρή Ρωσία – προπύργιο των παραδοσιακών αξιών», που φαίνεται να χτίζει ο Β. Πούτιν αξιοποιώντας και τη δραστήρια διπλωματία του, προκαλεί όλο και σοβαρότερες τριβές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ακολούθησε το παράδειγμα του Γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ.

 

Μποϋκοτάζ στο Σότσι

 

Οπως είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ούτε ο ίδιος ούτε ο πρόεδρος Ολάντ θα παρευρεθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι τον Φεβρουάριο, εκφράζοντας προφανώς κατά τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκειά τους για τις συντηρητικές επίσημες ρωσικές θέσεις ως προς τους γάμους των ομοφύλων και την «γκέι προπαγάνδα».

 

 

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /