σχετικά άρθρα
|
29.11.2013 19:29
Σύνοδος κορυφής στην… απογοήτευση Θανάσης ΑυγερινόςΠαρά τις ουκρανικές ντρίμπλες, η Μέρκελ δήλωσε ότι η πόρτα της Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή, την ώρα που στο Βίλνιους Γεωργία και Μολδαβία έβαζαν τις υπογραφές για την ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Εννιακόσιες υπογραφές στις ισάριθμες σελίδες της συμφωνίας σύνδεσης έβαλαν οι εκπρόσωποι Γεωργίας και Μολδαβίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προωθώντας την ενσωμάτωσή τους στην Ε.Ε., κάτι που αποφάσισε να ξανασκεφτεί η Ουκρανία, παρά τις παρατεινόμενες αντικυβερνητικές και φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου.
Στο πλαίσιο της συνόδου της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», που επινόησε η Ε.Ε. για να συνομιλεί και, ει δυνατόν, να ενσωματώσει τις «ευρωπαϊκές» πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία), υπεγράφη πάντως μια συμβολική και ανεπίσημη συμφωνία σύνδεσης από κοινωνικούς φορείς, ενώ το βασικό αποτέλεσμα των συναντήσεων του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την ευρωπαϊκή ηγεσία ήταν τελικά μόνο η σύμβαση για την ενοποίηση ευρωπαϊκού και ουκρανικού χώρου εναέριας κυκλοφορίας.
Εκατέρωθεν ανοίγματα
Το Κίεβο δήλωσε διά του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ ότι παραμένει προσηλωμένο στην οδό της ενοποίησης με την Ε.Ε. και έχει καταβάλει γι’ αυτόν τον σκοπό πολλές προσπάθειες, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ, που συναντά σήμερα κατ’ ιδίαν τον Β. Γιανουκόβιτς, είπε ότι «η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοιχτή».
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε εξέφρασε την «κοινή απογοήτευση» Ευρωπαίων και Ουκρανών για την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης και αμφισβήτησε ως «διογκωμένη» την εκτίμηση του Κιέβου ότι η οικονομία της χώρας θα χρειαστεί 160 δισ. ευρώ για να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ε.Ε. Ενας άλλος «απογοητευμένος», ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σίκορσκι, που είδε να ανατρέπεται το σχέδιο της Βαρσοβίας να έχει υπό τη δική της «προστασία» την Ουκρανία, κάλεσε το Κίεβο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μολδαβίας, «που πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παζάρια», προβλέποντας ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να «παζαρέψει» με τη Ρωσία τα θέματα της Ουκρανίας.
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και επικεφαλής της αποστολής του Ευρωκοινοβουλίου στην Ουκρανία Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι «οι Βρυξέλλες δεν υπολόγισαν επαρκώς τον ρωσικό παράγοντα», που χρειάζεται την ουκρανική οικονομία ως τμήμα ή εξάρτημα της Τελωνειακής της Ενωσης με Λευκορωσία και Καζακστάν, και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένες σήμερα να ετοιμάζουν ένα «σχέδιο Β» για την εκ νέου προσέλκυση της ουκρανικής ηγεσίας.
Σκληρή δήλωση Σουλτς
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δεν αποκλείεται το «πρόβλημα» για την Ε.Ε. να μπορεί να επιλυθεί μόνο μετά την αποχώρηση του συνηθισμένου στους ελιγμούς Β. Γιανουκόβιτς από την ουκρανική προεδρία.
Πολύ περισσότερο που για την Ενωση παραμένει ως όρος σύνδεσης με την Ουκρανία η αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, έτσι ώστε να συνεχίσει τη θεραπεία της στη Γερμανία, όπως επιθυμεί, προοπτική που κρίνεται απίθανη με τον υπάρχοντα συσχετισμό στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Στηρίζοντας τους φιλοευρωπαϊστές η Γ. Τιμοσένκο πραγματοποιεί απεργία πείνας στο κελί της και δήλωσε χθες ότι έχει αρχίσει να μην αισθάνεται καλά.
Σε αντίθεση με το κλίμα στην Ουκρανία, η μολδαβική αντιπολίτευση διοργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε κυβερνητικά κτίρια και την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην πρωτεύουσα της χώρας Κισινάου (Κισινιόφ, για όσους έχουν ανθεκτικότερη μνήμη). Λάδι στη φωτιά των διαμαρτυριών έριξε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τρογιάν Μπασέσκου, ο οποίος χαρακτήρισε «νέο θεμελιώδες σχέδιο» για τη χώρα του την ένωση με τη Μολδαβία, μια ιδέα που αναπόφευκτα θα προκαλέσει πολλές ακόμη αναταράξεις στη ΝΑ Ευρώπη και στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Προειδοποιώντας για τις επικείμενες συνέπειες ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ραγκόζιν εκτίμησε ότι παρόμοιες σκέψεις απειλούν με «ξεπάγωμα» της προ ετών θερμής σύγκρουσης στην Παραδνειστερία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, που έχει αποσχιστεί και δεν προτίθεται να ακολουθήσει την «ενιαία μοίρα» της «Μεγάλης Ρουμανίας» που αποφασίζεται στο Κισινάου, και πολύ περισσότερο στο Βουκουρέστι. Η Ε.Ε. κινδυνεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σοβιετικής Ενωσης, είπε χαρακτηριστικά ο Ραγκόζιν.
Και στο βάθος κρίση
Πολλοί Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η «ευφορία της ολοκλήρωσης» θα συναντηθεί με την εξελισσόμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για Μολδαβία και Γεωργία, δύο από τις φτωχότερες χώρες που γεννήθηκαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πολίτες των οποίων θα μπορούν ακόμη πιο ανενόχλητα να αναζητούν «μαύρη εργασία» στην Ε.Ε.
short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;