header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.12.2013

«Μανιφέστο» Πούτιν και ελιγμοί Γιανουκόβιτς Θανάσης Αυγερινός


Την ώρα που ο πρόεδρος στη Μόσχα διατύπωνε το «δόγμα» της εξωτερικής του πολιτικής, το οποίο καλύπτει και την περίπτωση της Ουκρανίας, ο ομόλογός του στο Κίεβο Γιανουκόβιτς έκανε κάποιες υποχωρήσεις έναντι της Ε.Ε. Παράδειγμα έξωθεν επιβολής ξένων, δήθεν πιο προοδευτικών, μοντέλων ανάπτυξης, τα οποία όμως κατέληξαν στην πράξη σε οπισθοδρόμηση, βαρβαρότητα και μεγαλύτερη αιματοχυσία, αποτελεί η Συρία και όσα ζουν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική τα τελευταία χρόνια, ενώ η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στη συλλογική αντιμετώπιση της κρίσης με διπλωματικά μέσα αποτελεί ιστορική επιλογή και επιτυχία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

 

Η Ρωσία δεν διεκδικεί ρόλο υπερδύναμης, δεν θίγει συμφέροντα άλλων και δεν επιβάλλει την «προστασία» της ούτε θέλει να διδάξει άλλους «πώς να ζουν», όμως κατανοεί την ιστορική της ευθύνη ως ένας από τους κομβικούς εγγυητές της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας, διακήρυξε στο «μανιφέστο του νέου συντηρητισμού» ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως χαρακτήρισαν σχολιαστές το 15ο για τον ίδιο και συνολικά 20ό ετήσιο προεδρικό μήνυμα προς το κοινό σώμα της ρωσικής Ανω και Κάτω Βουλής.

 

Ενώπιον 1.100 εκπροσώπων της ρωσικής ηγεσίας από το κέντρο και τις περιφέρειες, που χειροκροτούσαν κατά διαστήματα, ο Ρώσος ηγέτης διαπίστωσε ότι ο στρατιωτικός και πολιτικός, οικονομικός και επικοινωνιακός ανταγωνισμός κάθε άλλο παρά μειώνεται παγκοσμίως και «άλλα κέντρα επιρροής προσεκτικά παρακολουθούν την ενίσχυση της Ρωσίας», η οποία αυτοχαρακτηρίζεται χώρα που με συνέπεια υπερασπίζεται τις αξίες και παραδόσεις της. Μάλιστα, ο Β. Πούτιν εκτίμησε ότι παγκοσμίως όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τη θέση της Ρωσίας υπέρ των παραδοσιακών αξιών, που επί χιλιετίες αποτέλεσαν την πνευματική και ηθική βάση του πολιτισμού, έναντι των προσπαθειών να επανεξεταστούν οι κανόνες ηθικής και να διαγραφούν οι εθνικές παραδόσεις και οι διαφορές εθνών και πολιτισμών.

 

Η Ρωσία, είπε ο Β. Πούτιν, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν την «αυταπάτη» ότι θα μπορούσε να επιτύχει στρατιωτική υπεροπλία έναντί της, γι’ αυτό και θα απαντήσει σε όλες τις σχετικές πολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις, δαπανώντας την ερχόμενη δεκαετία πάνω από 510 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών της και της πολεμικής βιομηχανίας της, όπου απασχολούνται περισσότερα από 2 εκατ. Ρώσοι πολίτες (7 εκατ. μαζί με τις οικογένειές τους).

 

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η Μόσχα κατανοεί ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Δύσης μόνο κατ’ όνομα είναι αμυντικά και επί της ουσίας αποτελούν σημαντικό μέρος του στρατηγικού επιθετικού δυναμικού της, που αποκαλύπτεται ακόμη προφανέστερα καθώς αποσύρεται το πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το Κρεμλίνο φαίνεται πως θα αναδεικνύει όλο και συχνότερα την «αντίφαση» αυτή, υπογραμμίζοντας και το «δικαίωμα ασφάλειας» των χωρών της περιοχής και πρωτίστως του Ισραήλ.

 

Ο Β. Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, που πλήττουν τη ρωσική οικονομία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι βασικές αιτίες για τα προβλήματα της χώρας είναι εξωτερικές και όχι εσωτερικές. Εθεσε επιτακτικά, δε, τους στόχους για αλματώδη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, που υπολείπεται 2 και 3 φορές έναντι των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, αυστηρότερο έλεγχο και καταγραφή των ξένων εργαζομένων, ώστε να μη διαρραγούν οι «ειδικές σχέσεις με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες», αλλά και να μειωθούν η μαύρη οικονομική δραστηριότητα και η θυματοποίηση των εργαζόμενων υπό απάνθρωπες συνθήκες ξένων, όπως και η απαλλαγή της ρωσικής οικονομίας από τα «πλυντήρια» και τις υπεράκτιες ζώνες και η υποχρέωση σε φορολόγηση των χαμένων για τη ρωσική οικονομία δισ. Αναφερόμενος στην κρίση της Ουκρανίας, ο Β. Πούτιν υποστήριξε ότι η χώρα του εύχεται τη διευθέτηση των διαφορών των Ουκρανών πολιτικών προς επίλυση των «συσσωρευμένων προβλημάτων» και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων τις διαβουλεύσεις για ένταξη της Ουκρανίας σε μια σειρά συμφωνίες της Τελωνειακής Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζαχστάν. Επέμεινε μάλιστα πως δεν προσπαθεί να επιβάλει οποιαδήποτε απόφαση στην ηγεσία του Κιέβου, όπως κατηγορείται από Ε.Ε. και ουκρανική αντιπολίτευση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η «ευρασιατική ολοκλήρωση», όπως περιγράφεται η υπό τη Μόσχα Τελωνειακή Ενωση, θα ενισχύσει την ελκυστικότητά της μεταξύ των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, χωρίς να αντιπαρατίθεται, αλλά να αλληλοσυμπληρώνεται από την «ώριμη ολοκλήρωση» της Ε.Ε.

 

Κρίσιμη για τις επικείμενες εξελίξεις θεωρείται η συνάντηση Πούτιν-Γιανουκόβιτς την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής, όπου θα γίνει φανερό ποια είναι τα περιθώρια «αναίμακτων» περαιτέρω ελιγμών για την ουκρανική ηγεσία, που δηλώνει σταθερή στην επιλογή της να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. μόνο έπειτα από ριζική αναθεώρηση της υπάρχουσας, που έχει απορριφθεί.

 

Πιο αισιόδοξη για τις αποφάσεις της ουκρανικής ηγεσίας δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, μετά τις επαφές της στο Κίεβο. Η βαρόνη Αστον επανέλαβε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς πως θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησής του και των διαδηλωτών.

 

Ο Γιανουκόβιτς «με διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης», δήλωσε η Αστον προσερχόμενη σε ένα συμβούλιο των υπουργών Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες. Ανάλογες υποσχέσεις έδωσε και ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Σεργκέι Αρμπούζοφ, μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φίλε. Στο Κίεβο πάντως η αντιπολίτευση συνεχίζει να διαδηλώνει, περιορισμένη μόνο στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, την οποία επισκέφθηκε για να στηρίξει τους διαμαρτυρόμενους και η γνωστή από τη Γιουροβίζιον Ουκρανή τραγουδίστρια Ρουσλάνα.

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /