header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.12.2013 19:33

«Μανιφέστο» Πούτιν και ελιγμοί Γιανουκόβιτς Θανάσης Αυγερινός


Την ώρα που ο πρόεδρος στη Μόσχα διατύπωνε το «δόγμα» της εξωτερικής του πολιτικής, το οποίο καλύπτει και την περίπτωση της Ουκρανίας, ο ομόλογός του στο Κίεβο Γιανουκόβιτς έκανε κάποιες υποχωρήσεις έναντι της Ε.Ε. Παράδειγμα έξωθεν επιβολής ξένων, δήθεν πιο προοδευτικών, μοντέλων ανάπτυξης, τα οποία όμως κατέληξαν στην πράξη σε οπισθοδρόμηση, βαρβαρότητα και μεγαλύτερη αιματοχυσία, αποτελεί η Συρία και όσα ζουν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική τα τελευταία χρόνια, ενώ η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στη συλλογική αντιμετώπιση της κρίσης με διπλωματικά μέσα αποτελεί ιστορική επιλογή και επιτυχία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

 

Η Ρωσία δεν διεκδικεί ρόλο υπερδύναμης, δεν θίγει συμφέροντα άλλων και δεν επιβάλλει την «προστασία» της ούτε θέλει να διδάξει άλλους «πώς να ζουν», όμως κατανοεί την ιστορική της ευθύνη ως ένας από τους κομβικούς εγγυητές της παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας, διακήρυξε στο «μανιφέστο του νέου συντηρητισμού» ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως χαρακτήρισαν σχολιαστές το 15ο για τον ίδιο και συνολικά 20ό ετήσιο προεδρικό μήνυμα προς το κοινό σώμα της ρωσικής Ανω και Κάτω Βουλής.

 

Ενώπιον 1.100 εκπροσώπων της ρωσικής ηγεσίας από το κέντρο και τις περιφέρειες, που χειροκροτούσαν κατά διαστήματα, ο Ρώσος ηγέτης διαπίστωσε ότι ο στρατιωτικός και πολιτικός, οικονομικός και επικοινωνιακός ανταγωνισμός κάθε άλλο παρά μειώνεται παγκοσμίως και «άλλα κέντρα επιρροής προσεκτικά παρακολουθούν την ενίσχυση της Ρωσίας», η οποία αυτοχαρακτηρίζεται χώρα που με συνέπεια υπερασπίζεται τις αξίες και παραδόσεις της. Μάλιστα, ο Β. Πούτιν εκτίμησε ότι παγκοσμίως όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τη θέση της Ρωσίας υπέρ των παραδοσιακών αξιών, που επί χιλιετίες αποτέλεσαν την πνευματική και ηθική βάση του πολιτισμού, έναντι των προσπαθειών να επανεξεταστούν οι κανόνες ηθικής και να διαγραφούν οι εθνικές παραδόσεις και οι διαφορές εθνών και πολιτισμών.

 

Η Ρωσία, είπε ο Β. Πούτιν, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν την «αυταπάτη» ότι θα μπορούσε να επιτύχει στρατιωτική υπεροπλία έναντί της, γι’ αυτό και θα απαντήσει σε όλες τις σχετικές πολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις, δαπανώντας την ερχόμενη δεκαετία πάνω από 510 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών της και της πολεμικής βιομηχανίας της, όπου απασχολούνται περισσότερα από 2 εκατ. Ρώσοι πολίτες (7 εκατ. μαζί με τις οικογένειές τους).

 

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η Μόσχα κατανοεί ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Δύσης μόνο κατ’ όνομα είναι αμυντικά και επί της ουσίας αποτελούν σημαντικό μέρος του στρατηγικού επιθετικού δυναμικού της, που αποκαλύπτεται ακόμη προφανέστερα καθώς αποσύρεται το πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το Κρεμλίνο φαίνεται πως θα αναδεικνύει όλο και συχνότερα την «αντίφαση» αυτή, υπογραμμίζοντας και το «δικαίωμα ασφάλειας» των χωρών της περιοχής και πρωτίστως του Ισραήλ.

 

Ο Β. Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, που πλήττουν τη ρωσική οικονομία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι βασικές αιτίες για τα προβλήματα της χώρας είναι εξωτερικές και όχι εσωτερικές. Εθεσε επιτακτικά, δε, τους στόχους για αλματώδη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, που υπολείπεται 2 και 3 φορές έναντι των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, αυστηρότερο έλεγχο και καταγραφή των ξένων εργαζομένων, ώστε να μη διαρραγούν οι «ειδικές σχέσεις με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες», αλλά και να μειωθούν η μαύρη οικονομική δραστηριότητα και η θυματοποίηση των εργαζόμενων υπό απάνθρωπες συνθήκες ξένων, όπως και η απαλλαγή της ρωσικής οικονομίας από τα «πλυντήρια» και τις υπεράκτιες ζώνες και η υποχρέωση σε φορολόγηση των χαμένων για τη ρωσική οικονομία δισ. Αναφερόμενος στην κρίση της Ουκρανίας, ο Β. Πούτιν υποστήριξε ότι η χώρα του εύχεται τη διευθέτηση των διαφορών των Ουκρανών πολιτικών προς επίλυση των «συσσωρευμένων προβλημάτων» και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων τις διαβουλεύσεις για ένταξη της Ουκρανίας σε μια σειρά συμφωνίες της Τελωνειακής Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζαχστάν. Επέμεινε μάλιστα πως δεν προσπαθεί να επιβάλει οποιαδήποτε απόφαση στην ηγεσία του Κιέβου, όπως κατηγορείται από Ε.Ε. και ουκρανική αντιπολίτευση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η «ευρασιατική ολοκλήρωση», όπως περιγράφεται η υπό τη Μόσχα Τελωνειακή Ενωση, θα ενισχύσει την ελκυστικότητά της μεταξύ των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, χωρίς να αντιπαρατίθεται, αλλά να αλληλοσυμπληρώνεται από την «ώριμη ολοκλήρωση» της Ε.Ε.

 

Κρίσιμη για τις επικείμενες εξελίξεις θεωρείται η συνάντηση Πούτιν-Γιανουκόβιτς την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής, όπου θα γίνει φανερό ποια είναι τα περιθώρια «αναίμακτων» περαιτέρω ελιγμών για την ουκρανική ηγεσία, που δηλώνει σταθερή στην επιλογή της να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. μόνο έπειτα από ριζική αναθεώρηση της υπάρχουσας, που έχει απορριφθεί.

 

Πιο αισιόδοξη για τις αποφάσεις της ουκρανικής ηγεσίας δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, μετά τις επαφές της στο Κίεβο. Η βαρόνη Αστον επανέλαβε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς πως θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησής του και των διαδηλωτών.

 

Ο Γιανουκόβιτς «με διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης», δήλωσε η Αστον προσερχόμενη σε ένα συμβούλιο των υπουργών Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες. Ανάλογες υποσχέσεις έδωσε και ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Σεργκέι Αρμπούζοφ, μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φίλε. Στο Κίεβο πάντως η αντιπολίτευση συνεχίζει να διαδηλώνει, περιορισμένη μόνο στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, την οποία επισκέφθηκε για να στηρίξει τους διαμαρτυρόμενους και η γνωστή από τη Γιουροβίζιον Ουκρανή τραγουδίστρια Ρουσλάνα.

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /