22.05.2009 11:15
Η Ρωσία υποδέχθηκε την ηγεσία της Ε.Ε. για μια ανταλλαγή απόψεων επί… συσσωρευμένων διαφόρων. Συνάντηση κορυφής και ρουτίνας. Θανάσης Αυγερινός
Επειτα από ένα ασυνήθιστο αεροπορικό «καψώνι», τη σχεδόν 10ωρη πτήση ώς το Χαμπάροφσκ της ρωσικής Απω Ανατολής, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ υποδέχτηκε την ηγεσία της Ε.Ε. «στο ακρότατο όριο της Ευρασίας» δείχνοντας ότι το Κρεμλίνο δεν περίμενε και πολύ περισσότερα από μια ανταλλαγή απόψεων για συσσωρευμένες διαφορές.
Αλλά και ότι στην 23η «συνάντηση κορυφής και ρουτίνας» Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης η Μόσχα αποφάσισε να επιδείξει «το μεγαλείο της Ρωσίας» στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους και τους Εμανουέλ Μπαρόζο και Χαβιέ Σολάνα, που έφτασαν χθες ασθμαίνοντες απευθείας στο δείπνο εργασίας.
Οι κυρίως συνομιλίες διεξάγονται σήμερα, όμως το αποτέλεσμα έχει εν πολλοίς προκαθοριστεί από εκατέρωθεν δηλώσεις, που προηγήθηκαν, αλλά και την απόφαση να μην υπάρξει τελικό ανακοινωθέν.
«Στρεσογόνα κατάσταση»
Ο Χ. Σολάνα έσπευσε να προκαταλάβει τον Ντ. Μεντβιέντεφ δηλώνοντας ότι δεν βλέπει την αναγκαιότητα να μεταρρυθμιστεί το σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη, αν και η πρόταση αυτή αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της «προσωπικής» πινελιάς του Ρώσου ηγέτη στην πολιτική της χώρας του και μετεξέλιξη της απλής άρνησης της Μόσχας να αποδεχτεί εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Η πλευρά της Ε.Ε. ξεκαθάρισε ότι στις συνομιλίες θα επικρέμαται «η στρεσογόνα κατάσταση» που δημιουργήθηκε από την πολεμική σύγκρουση στη Ν. Οσετία και την ενεργό εμπλοκή της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας. Επίσης, θα παίξουν ρόλο οι ανοιχτές πληγές του φυσικού αερίου και των ουκρανικών δικτύων και ο «προστατευτισμός» της Μόσχας, με πιο «ουδέτερο» θέμα τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Το «κυρίως πιάτο»
Το Κρεμλίνο άφησε μια χαραμάδα ελπίδας δηλώνοντας διά προεδρικού συμβούλου ότι θα μπορούσε να ξανασκεφτεί τον αυστηρό προστατευτισμό των ρωσικών εταιρειών, εάν έβρισκε ανάλογη ανταπόκριση και από πλευράς Ε.Ε. και ζήτησε επανειλημμένως εξηγήσεις κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών από την πολιτική στήριξης με κάθε μέσο του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι, παρά τις παραβιάσεις δημοκρατικών αρχών, που καταγγέλλει η γεωργιανή αντιπολίτευση. Τα ενεργειακά έμειναν μάλλον για το «κυρίως πιάτο» του δυσκολοχώνευτου ευρω-ρωσικού φαγητού, που θα συνεχίσει να ανακατεύει και η επόμενη, σουηδική προεδρία.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;