header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.01.2014 09:32

Σφαίρες επιρροής στο φλεγόμενο Κίεβο Θανάσης Αυγερινός


Η Γενική Εισαγγελία επιβεβαίωσε επισήμως ότι δύο τουλάχιστον πολίτες έπεσαν νεκροί από πυροβόλα όπλα, ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες διαψεύδουν ότι νεαρός ακτιβιστής, που έριχνε μολότοφ, σκοτώθηκε πέφτοντας από... ψηλό κτίριο. 

 

Κλιμακώνεται δραματικά η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, που θρηνεί ήδη, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, δύο έως πέντε νεκρούς, ο θάνατος των οποίων συνδέεται με τις λυσσαλέες συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν με νέα ορμή από την Κυριακή, καθώς η ηγεσία της χώρας επιχείρησε να επιβάλει περιοριστικούς των συγκεντρώσεων νόμους και έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις.

 

Η Γενική Εισαγγελία της χώρας επιβεβαίωσε επισήμως ότι δύο τουλάχιστον πολίτες έπεσαν νεκροί από πυροβόλα όπλα, ανακοινώνοντας ότι τα δύο εγκλήματα «ερευνώνται λεπτομερώς», ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες διαψεύδουν ότι νεαρός ακτιβιστής, που έριχνε μολότοφ, σκοτώθηκε πέφτοντας από ψηλό κτίριο, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ελεύθερους σκοπευτές κατά των διαδηλωτών.

 

Σημάδια βασανιστηρίων

 

Τα πτώματα άλλων δύο νεαρών, που κατάγονταν από τη «φιλοδυτική» περιοχή του Λβοφ (Λβιφ) της Δυτικής Ουκρανίας, βρέθηκαν με σημάδια βασανιστηρίων σε δασική έκταση κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου και σύμφωνα με παράγοντες της αντιπολίτευσης πρόκειται για δύο απαχθέντες από αγνώστους διαδηλωτές. Η Γενική Εισαγγελία με τη σειρά της εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί ότι οπαδοί της αντιπολίτευσης απήγαγαν τουλάχιστον μερικούς από τους 50 πολίτες που εξαφανίστηκαν μόλις σε ένα 24ωρο.

 

Σκηνές χάους εκτυλίσσονταν έως αργά χθες στο κέντρο του Κιέβου, όπου, με διαδοχικές επιχειρήσεις «εκκαθάρισης», οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από την πλατεία της Ανεξαρτησίας και γειτονικούς προς τα κυβερνητικά κτίρια δρόμους, ξυλοκοπώντας ανηλεώς εκατοντάδες πιο μαχητικούς διαδηλωτές. Κάδοι απορριμμάτων, λάστιχα και οχήματα καίγονταν χθες επί ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, καταστήματα και υπηρεσίες του κέντρου της πόλης εκκενώθηκαν πολύ πριν από το τέλος της εργάσιμης ημέρας και κάποια λεηλατήθηκαν, όπως και το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού «Κίεβο».

 

Μετά την αποτυχία της απόπειρας συνεννόησης μέσω «απεσταλμένων» του, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς υποχρεώθηκε να δεχθεί αυτοπροσώπως ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος «Ουντάρ» (=χτύπημα), τον πυγμάχο Βιτάλι Κλιτσκό, έθεσαν ζήτημα παραίτησης της κυβέρνησης και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, προοπτική που έστω εν μέρει δεν αποκλείστηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο, «εφόσον συμφωνήσει η Βερχόβνα Ράντα», όπου μέχρι σήμερα, πάντως, η αντιπολίτευση δεν είχε κατορθώσει να επιβάλει τη γραμμή της.

 

Το υπουργείο Αμυνας της χώρας διέψευσε ότι τεθωρακισμένα του στρατού κινούνται προς την κατεύθυνση του Κιέβου, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στο Ντονιέτσκ της «φιλορωσικής» Ανατολής, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές, όπως του Δημοτικού Συμβουλίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, που ζητούν από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς «να υπερασπιστεί τη συνταγματική τάξη» και να επιβάλει «σκληρά μέτρα κατά των εξτρεμιστών».

 

Τα γεγονότα στην Ουκρανία «μπορούν να προκαλέσουν κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε.» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αποφεύγοντας να επεκταθεί, ενώ «ενιαία κατηγορηματική γραμμή» και «χρηματοδότηση της κοινωνίας των πολιτών στην Ουκρανία» ζητά από την Ενωση η ηγεσία της Πολωνίας, η οποία κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία να δώσει εξηγήσεις.

 

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στην Ε.Ε., Βλαντίμιρ Τσιζόφ, κάλεσε την Ε.Ε. να βοηθήσει το Κίεβο και να μην απειλεί με κυρώσεις, αποκλείοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ευρωρωσική σύνοδο της 28ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν τις θεωρήσεις εισόδου σε όσους κρίνουν ότι ενέχονται στην άσκηση βίας κατά πολιτών στο Κίεβο και επέκριναν την ουκρανική κυβέρνηση για την αδυναμία της να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία, αν και κατά την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, ευθύνες έχουν και οι επιθετικές ενέργειες της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός τομέας», μασκοφόροι της οποίας ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά των κυβερνητικών κτιρίων.

 

Διεθνής αντίκτυπος

 

Το βρετανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να αποδείξει την προσήλωσή του στη δημοκρατία, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί περιττό να συστήσει σε Ρώσους πολίτες να μη μεταβαίνουν στο Κίεβο, αν και ζητά να μην επισκέπτονται τα σημεία των συγκρούσεων. Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των συγκρούσεων ξεκίνησε το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ ενορχηστρωμένα και όχι τυχαία επεισόδια, στο στιλ της «πορτοκαλί επανάστασης», χαρακτήρισε τα συμβαίνοντα ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας, η οποία κάλεσε με ειδική δήλωση «τις ξένες δυνάμεις να αποφύγουν την εμπλοκή τους στα τεκταινόμενα και να μην επιδεινώνουν την κατάσταση».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε πρώτος δηλώσει ότι τα γεγονότα στο Κίεβο «ρυθμίζονται από το εξωτερικό», ενώ διχασμένες ενώπιον των εξελίξεων είναι και οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ουκρανίας, με την «επίσημη», που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, να ζητά συνομιλίες των αντιπαρατιθέμενων και τη «σχισματική» να στέλνει τους αρχιερείς της να ευλογήσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

 

 

Πηγή:  efsyn.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /