20.05.2009 11:15
Ειδική επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Μεντβιέντιεφ για αντιμετώπιση των «παραποιήσεων» εις βάρος της Ρωσίας. «Αστυνομεύοντας» την Ιστορία. Θανάσης Αυγερινός
Ειδική επιτροπή παρά τω προέδρω, για την αντιμετώπιση «προσπαθειών παραποίησης της Ιστορίας εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας», συγκρότησε με διάταγμά του ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.
Τα 28 μέλη της επιτροπής, που θα εκπροσωπούν το ρωσικό ΥΠΕΞ, τις μυστικές υπηρεσίες, τη Βουλή και συναρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης κ.λπ.), θα συνεδριάζουν υπό τον επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης και μηχανικό με θρυλούμενη κατασκοπική εμπειρία Σεργκέι Ναρίσκιν και θα αντιδρούν στην παραποίηση της ρωσικής Ιστορίας τόσο εντός συνόρων όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η νέα επιτροπή αποτελεί υλοποίηση μιας ιδέας που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ στο προσωπικό του ιστολόγιο (http://www.blog.kremlin.ru), διαπιστώνοντας την παραμονή τής επετείου της Νίκης στο Β' Παγκόσμιο ότι οι παραποιήσεις της ρωσικής Ιστορίας «γίνονται όλο και πιο βάναυσες, κακοπροαίρετες και επιθετικές», λόγω και του ότι χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν οι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων της εποχής.
Το «παράδειγμα» της Ουκρανίας
Σύμφωνα με το μέλος της προεδρικής επιτροπής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις με τις χώρες της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας, Κονσταντίν Ζατούλιν, απαιτείται συντονισμός διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, ώστε η Ρωσία να αντιδρά με ποικίλους τρόπους, ακόμη και με επιβολή ειδικών οικονομικών κυρώσεων, σ' εκείνα τα κράτη όπου «η αλλοίωση της Ιστορίας έγινε επίσημη πολιτική». Ο Κ. Ζατούλιν αναφέρθηκε ειδικότερα στις «προσπάθειες ηρωοποίησης των συνεργατών με τα γερμανικά Ες-Ες στην Ουκρανία και την αναθεώρηση των αποφάσεων της Δίκης της Νυρεμβέργης». Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Γιούσενκο είχε καλέσει τους ομολογουμένως λιγοστούς πλέον οπαδούς του «να ξηλώσουν όλα τα μνημεία της σοβιετικής εποχής», μεταξύ των οποίων και πολλά μνημεία της αντιφασιστικής Νίκης, τα οποία αποκαθηλώνονται και στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής στο πλαίσιο της «απαλλαγής από τα σημάδια της σοβιετικής κατοχής».
Τη διαφωνία του με το διορισμό εκπροσώπων της Αστυνομίας και της FSB (διαδόχου της KGB) στην προεδρική επιτροπή εξέφρασε ο βουλευτής και ιστορικός Βλαντίμιρ Ρισκόφ, δηλώνοντας ότι η Ιστορία δεν είναι υπόθεση του κράτους, αλλά των επιστημόνων ιστορικών και ότι η όλη προσπάθεια «άρνησης του σοβιετικού ρόλου στην κατοχή της Βαλτικής και τη διαίρεση της Πολωνίας με το πρωτόκολλο Μόλοτοφ-Ρίμπεντροπ σημαίνει τη δημιουργία κρατικής ιδεολογίας, που απαγορεύεται από το Σύνταγμα».
Οι πιο προωθημένοι υποστηρικτές του προεδρικού σχεδίου, πάντως, έχουν καταθέσει νομοσχέδιο, που προβλέπει κυρώσεις εναντίον χωρών οι οποίες «αποκαθιστούν το ναζισμό», εννοώντας την Ουκρανία, τη Λιθουανία και την Εσθονία και υψηλά πρόστιμα ή φυλάκιση 3-5 ετών σε φυσικά πρόσωπα με παρόμοια δράση, απειλώντας να συλλαμβάνουν και να οδηγούν σε ρωσικά δικαστήρια ακόμη και αξιωματούχους των κρατών αυτών.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;