header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.01.2014 17:34

Μια παραίτηση δεν φτάνει… Θανάσης Αυγερινός


Μετά την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, η αντιπολίτευση ζητά και την αποχώρηση του Γιανουκόβιτς για να προκηρυχθούν εκλογές. Η Ρωσία προειδοποιεί την Ε.Ε. να μην ανακατευτεί.

 

Yλοποιώντας μία από τις βασικές απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού του, Νικολάι Αζάροφ, όμως τώρα η αντιπολίτευση θεωρεί ως λογική συνέχεια την παραίτηση και του ίδιου, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι θίγονται ρωσικά εθνικά συμφέροντα από την πολιτική της στην Ουκρανία.

 

Σε ειδική συνεδρίασή της η ουκρανική Βουλή ψήφισε την ακύρωση των περισσότερων περιοριστικών για τις δημόσιες συγκεντρώσεις διατάξεων της 16ης Ιανουαρίου, που στάθηκαν αφορμή για την «έκρηξη» της αντιπολίτευσης. Σήμανε και την έναρξη της διαδικασίας σχηματισμού νέας κυβέρνησης, που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, καθώς σύμφωνα με τους ουκρανικούς νόμους η παραίτηση του εντολοδόχου στον πρόεδρο πρωθυπουργού σημαίνει αυτομάτως και παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης. Τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ανατέθηκαν προσωρινά στον πρώτο αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου Σεργκέι Αρμπούζοφ.

 

Σχολιάζοντας την άρνηση της αντιπολίτευσης να μοιραστεί πολιτικές ευθύνες με το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, ο πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό και ηγετικό στέλεχός της είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εργαστεί σε κυβέρνηση υπό τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και χαρακτήρισε «επόμενο λογικό βήμα» την επιδίωξη της παραίτησης και του προέδρου της χώρας. Σε ελαφρώς διαφορετικό κλίμα ο τρίτος γνωστότερος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ δεν αποκλείει συμμετοχή στη συζήτηση της υποψηφιότητας του νέου πρωθυπουργού, αν και υπογραμμίζει ότι «οι διαδηλώσεις δεν έγιναν για τα αξιώματα».

 

Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση της γενικής αμνηστίας για τους συμμετέχοντες στις συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τον όρο της διακοπής όλων των καταλήψεων και της απόσυρσης των οπαδών της αντιπολίτευσης από τους δρόμους, προοπτική που συναντά πολλές αντιδράσεις.

 

Διαβουλεύσεις

 

Στο Κίεβο σπεύδει η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον, η οποία σκοπεύει να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και με τη βασική ηγετική τριανδρία της αντιπολίτευσης, που διαπραγματεύεται τους όρους του συμβιβασμού με την κυβέρνηση. Λίγες ώρες νωρίτερα η Αστον συμμετείχε στις ευρω-ρωσικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, που σκιάστηκαν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Κατά τον Βαν Ρομπάι η εποικοδομητική συνεργασία Ουκρανίας και Τελωνειακής Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζαχστάν, ενώ Ε.Ε. και Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν σε διμερές επίπεδο τις διαβουλεύσεις τους για την ένταξη στην Ε.Ε. χωρών της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», δηλαδή των πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η ρωσική ένεση ρευστότητας 15 δισ. δολαρίων χορηγήθηκε στον λαό και όχι στην ηγεσία της Ουκρανίας και δεν θα μεταβληθούν οι όροι της δανειοδότησης, για να διαψευστεί σχεδόν αμέσως από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες χορήγησης των επόμενων δόσεων και φυσικά αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της νέας κυβέρνησης. Ο Ρώσος ηγέτης θύμισε ότι η Μόσχα είχε συνεργαστεί άψογα με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία μάλιστα φυλακίστηκε μεταξύ άλλων για τις αυξημένες τιμές στο ρωσικό φυσικό αέριο τις οποίες είχε αποδεχθεί, αλλά και το ύψος του ουκρανικού χρέους προς την Γκαζπρόμ, που αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια και το Κίεβο έχει ήδη ζητήσει αναβολή των δόσεων αποπληρωμής του, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθεί.

 

Ο Β. Πούτιν αναρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αν «στην κορύφωση της κρίσης, για παράδειγμα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, εμφανιζόταν σε κάποια από τις αντιευρωπαϊκές συγκεντρώσεις ο υπουργός των Εξωτερικών μας», συμφώνησε στην καταδίκη της βίας, απέρριψε την ανάγκη ύπαρξης ξένων μεσολαβητών στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι η χώρα του ενεπλάκη μόνο όταν αισθάνθηκε ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να εισβάλει στη ρωσική αγορά «από την πίσω πόρτα», εκμεταλλευόμενη το ειδικό χαλαρό τελωνειακό καθεστώς με την Ουκρανία.

 

«Ανεπαρκές πρώτο βήμα» χαρακτήρισε από το κελί της τις εξελίξεις η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, γνώμη που μοιράστηκε στο πρώτο του σχόλιο και ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, από τους ένθερμους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Ο Καναδάς είναι από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν κυρώσεις εναντίον Ουκρανών αξιωματούχων, που κρίνονται ένοχοι για τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, ενώ δεκάδες είναι πλέον οι καταγγελίες για αγριότητες των ειδικών δυνάμεων «Μπέρκουτ» σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, που έρχονται στη δημοσιότητα και συνοδεύονται από φωτογραφίες και βίντεο σκηνών άγριου ξυλοδαρμού πολιτών.

 

Ενδεικτική τού όλο και μεγαλύτερου διχασμού μεταξύ ανατολικών και δυτικών επαρχιών της Ουκρανίας είναι και η απόφαση της τοπικής Βουλής στην Κριμαία να απαγορεύσει τα σύμβολα, αλλά και τη λειτουργία του εθνικιστικού κόμματος «Σβομπόντα» (Ελευθερία) στη χερσόνησο, θεωρώντας το επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη. Την απόφαση της Βουλής θα υλοποιήσουν μονάδες εθελοντών πολιτοφυλάκων, οι οποίοι «θα στηρίζουν το έργο της αστυνομίας». Ο ηγέτης της «Σβομπόντα» Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ είναι ένας από τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /