header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.02.2014 23:40

Ρωσία-Ουκρανία: Έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κίεβο εκφράζει η ρωσική διπλωματία Θανάσης Αυγερινός


Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την έκπληξη της Μόσχας διότι σειρά Ευρωπαίων πολιτικών έσπευσαν να υποστηρίξουν την προκήρυξη προεδρικών εκλογών το Μάιο, αν και διαφορετικά ήταν τα συμφωνηθέντα της 21ης Φεβρουαρίου — τα οποία δεν τηρούνται, όπως τονίζει η ρωσική διπλωματία. Καταγγέλλει δε ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο επιχειρεί με δικτατορικό τρόπο να καταπνίξει τις διαφωνίες στα ανατολικά της χώρας.


"Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία δεν τηρείται, παρά το ότι πιστοποίησαν την υπογραφή της οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας, ενώ οι ΗΠΑ, η ΕΕ, άλλες διεθνείς δομές χαιρέτισαν το έγγραφο αυτό", αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, περιγράφοντας τις συγκρούσεις "πολεμοχαρών νέων, ενόπλων ακροδεξιών εθνικιστικών οργανώσεων με τμήματα σωμάτων ασφαλείας, τα οποία υπερασπίζονταν την ασφάλεια του αμάχου πληθυσμού και τα συμφέροντα του κράτους".


"Οι ένοπλοι δεν έχουν αφοπλιστεί, αρνούνται να εγκαταλείψουν τις οδούς των πόλεων, τις οποίες ουσιαστικά ελέγχουν και να ελευθερώσουν διοικητικά κτίρια, συνεχίζουν τις πράξεις βίας", επισημαίνει σε ειδική ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας με έκπληξη την υιοθέτηση από Ευρωπαίους πολιτικούς της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών το Μάιο, αν και η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου προβλέπει ότι οι εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.


"Είναι σαφές ότι για την επιτυχία της αναθεώρησης αυτής πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και όλες οι περιφέρειες της χώρας και τα αποτελέσματά της να τεθούν σε παλλαϊκό Δημοψήφισμα", αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα "να υπολογιστούν πλήρως οι ανησυχίες των βουλευτών των ανατολικών και νότιων επαρχιών της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, που ακούστηκαν στο συνέδριο του Χαρκόβου στις 22 Φεβρουαρίου".
Η ρωσική διπλωματία εξέφρασε ακόμη βαθιά ανησυχία για τη νομιμότητα των ενεργειών της ουκρανικής Βουλής (Βερχόβνα Ράντα), η οποία επικαλείται ουσιαστικά μόνο την "επαναστατική αναγκαιότητα", υιοθετώντας αποφάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων στοχεύουν να περιορίσουν "τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρώσων και άλλων εθνικών μειονοτήτων, που διαβιούν στην Ουκρανία". "Ακούγονται εκκλήσεις για την πλήρη σχεδόν απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας, εκκαθαρίσεις, απαγορεύσεις κομμάτων και οργανώσεων, κλείσιμο μη επιθυμητών ΜΜΕ, άρση των περιορισμών στην προπαγάνδα της νεοναζιστικής ιδεολογίας", σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι έχει επιλεγεί "πολιτική κατάπνιξης των διαφωνούντων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας με δικτατορικές και συχνά τρομοκρατικές μεθόδους".


Το ρωσικό υπουργείο καταγγέλλει τους βανδαλισμούς σοβιετικών μνημείων από "εθνικιστές-εξτρεμιστές" σε διάφορες ουκρανικές, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, εκφράζοντας ανησυχία και για τις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον ιερών της Ορθοδοξίας.


Η εξέλιξη αυτή, κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, "υπονομεύει τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, δυσφημεί όσους είχαν την πρωτοβουλία γι' αυτήν και την εγγυήθηκαν, εγείρει μια απειλή για την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών". Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει "αναγκαστικά" ότι στη θέση ορισμένων δυτικών μας εταίρων διακρίνεται "όχι φροντίδα για την τύχη της Ουκρανίας, αλλά μονομερής γεωπολιτικός υπολογισμός", γι' αυτό και "δεν ακούγονται αποτιμήσεις από θέση αρχών των εγκληματικών ενεργειών των εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων και οι νεοναζιστικές και αντισημιτικές εκδηλώσεις τους", αντιθέτως αυτές ενθαρρύνονται, συνειδητά ή ασυνείδητα.


"Δημιουργείται η εδραία εντύπωση ότι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου υπό τη σιωπηλή συγκατάθεση των ξένων χορηγών της χρησιμοποιείται μόνο ως προκάλυψη για την προώθηση του σεναρίου εξαναγκαστικής αλλαγής της εξουσίας στην Ουκρανία" μέσω δημιουργίας τετελεσμένων και χωρίς επιθυμία να αναζητηθεί ένας πανουκρανικός συμβιβασμός προς το συμφέρον της εθνικής ομόνοιας στη χώρα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στο ρωσικό ΥΠΕΞ οι προσπάθειες "να προσελκυστούν για τη δικαιολόγηση αυτής της γραμμής διεθνείς δομές, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας του ΟΗΕ".


Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο καλεί εμφατικά "όλους τους μετέχοντες στην κρίση στην Ουκρανία να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και να μην επιτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, να την επαναφέρουν σε νόμιμο πλαίσιο και να αντιμετωπίσουν σθεναρά τους εξτρεμιστές, που άρπαξαν την εξουσία".


Με χωριστή ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Μόσχας εξέφρασε την ελπίδα ότι "ουδείς θα υψώσει το χέρι του για να επιτεθεί στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και να προσπαθήσει με τη βία να αλλάξει το θρησκευτικό χάρτη της Ουκρανίας", χαρακτηρίζοντας φήμες τις έως τώρα πληροφορίες για σχέδια κατάληψης ναών, που υπάγονται στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας εξέλεξε σήμερα ως προσωρινό τοποτηρητή μητροπολίτη τον μητροπολίτη Τσερνοβίτσκι και Μπουκοβίνσκι Ονούφριο, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία του —ασθενή— μητροπολίτη Βλαδίμηρου να ασκεί τα καθήκοντά του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο (1)
  • embene vladimire prin einai arga vorios 25.02.2014 04:47
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /