header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.02.2014

Ρωσία-Ουκρανία: Έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κίεβο εκφράζει η ρωσική διπλωματία Θανάσης Αυγερινός


Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την έκπληξη της Μόσχας διότι σειρά Ευρωπαίων πολιτικών έσπευσαν να υποστηρίξουν την προκήρυξη προεδρικών εκλογών το Μάιο, αν και διαφορετικά ήταν τα συμφωνηθέντα της 21ης Φεβρουαρίου — τα οποία δεν τηρούνται, όπως τονίζει η ρωσική διπλωματία. Καταγγέλλει δε ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο επιχειρεί με δικτατορικό τρόπο να καταπνίξει τις διαφωνίες στα ανατολικά της χώρας.


"Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία δεν τηρείται, παρά το ότι πιστοποίησαν την υπογραφή της οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας, ενώ οι ΗΠΑ, η ΕΕ, άλλες διεθνείς δομές χαιρέτισαν το έγγραφο αυτό", αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, περιγράφοντας τις συγκρούσεις "πολεμοχαρών νέων, ενόπλων ακροδεξιών εθνικιστικών οργανώσεων με τμήματα σωμάτων ασφαλείας, τα οποία υπερασπίζονταν την ασφάλεια του αμάχου πληθυσμού και τα συμφέροντα του κράτους".


"Οι ένοπλοι δεν έχουν αφοπλιστεί, αρνούνται να εγκαταλείψουν τις οδούς των πόλεων, τις οποίες ουσιαστικά ελέγχουν και να ελευθερώσουν διοικητικά κτίρια, συνεχίζουν τις πράξεις βίας", επισημαίνει σε ειδική ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας με έκπληξη την υιοθέτηση από Ευρωπαίους πολιτικούς της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών το Μάιο, αν και η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου προβλέπει ότι οι εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.


"Είναι σαφές ότι για την επιτυχία της αναθεώρησης αυτής πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και όλες οι περιφέρειες της χώρας και τα αποτελέσματά της να τεθούν σε παλλαϊκό Δημοψήφισμα", αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα "να υπολογιστούν πλήρως οι ανησυχίες των βουλευτών των ανατολικών και νότιων επαρχιών της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, που ακούστηκαν στο συνέδριο του Χαρκόβου στις 22 Φεβρουαρίου".
Η ρωσική διπλωματία εξέφρασε ακόμη βαθιά ανησυχία για τη νομιμότητα των ενεργειών της ουκρανικής Βουλής (Βερχόβνα Ράντα), η οποία επικαλείται ουσιαστικά μόνο την "επαναστατική αναγκαιότητα", υιοθετώντας αποφάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων στοχεύουν να περιορίσουν "τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρώσων και άλλων εθνικών μειονοτήτων, που διαβιούν στην Ουκρανία". "Ακούγονται εκκλήσεις για την πλήρη σχεδόν απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας, εκκαθαρίσεις, απαγορεύσεις κομμάτων και οργανώσεων, κλείσιμο μη επιθυμητών ΜΜΕ, άρση των περιορισμών στην προπαγάνδα της νεοναζιστικής ιδεολογίας", σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι έχει επιλεγεί "πολιτική κατάπνιξης των διαφωνούντων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας με δικτατορικές και συχνά τρομοκρατικές μεθόδους".


Το ρωσικό υπουργείο καταγγέλλει τους βανδαλισμούς σοβιετικών μνημείων από "εθνικιστές-εξτρεμιστές" σε διάφορες ουκρανικές, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, εκφράζοντας ανησυχία και για τις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον ιερών της Ορθοδοξίας.


Η εξέλιξη αυτή, κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, "υπονομεύει τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, δυσφημεί όσους είχαν την πρωτοβουλία γι' αυτήν και την εγγυήθηκαν, εγείρει μια απειλή για την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών". Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει "αναγκαστικά" ότι στη θέση ορισμένων δυτικών μας εταίρων διακρίνεται "όχι φροντίδα για την τύχη της Ουκρανίας, αλλά μονομερής γεωπολιτικός υπολογισμός", γι' αυτό και "δεν ακούγονται αποτιμήσεις από θέση αρχών των εγκληματικών ενεργειών των εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων και οι νεοναζιστικές και αντισημιτικές εκδηλώσεις τους", αντιθέτως αυτές ενθαρρύνονται, συνειδητά ή ασυνείδητα.


"Δημιουργείται η εδραία εντύπωση ότι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου υπό τη σιωπηλή συγκατάθεση των ξένων χορηγών της χρησιμοποιείται μόνο ως προκάλυψη για την προώθηση του σεναρίου εξαναγκαστικής αλλαγής της εξουσίας στην Ουκρανία" μέσω δημιουργίας τετελεσμένων και χωρίς επιθυμία να αναζητηθεί ένας πανουκρανικός συμβιβασμός προς το συμφέρον της εθνικής ομόνοιας στη χώρα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στο ρωσικό ΥΠΕΞ οι προσπάθειες "να προσελκυστούν για τη δικαιολόγηση αυτής της γραμμής διεθνείς δομές, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας του ΟΗΕ".


Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο καλεί εμφατικά "όλους τους μετέχοντες στην κρίση στην Ουκρανία να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και να μην επιτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, να την επαναφέρουν σε νόμιμο πλαίσιο και να αντιμετωπίσουν σθεναρά τους εξτρεμιστές, που άρπαξαν την εξουσία".


Με χωριστή ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Μόσχας εξέφρασε την ελπίδα ότι "ουδείς θα υψώσει το χέρι του για να επιτεθεί στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και να προσπαθήσει με τη βία να αλλάξει το θρησκευτικό χάρτη της Ουκρανίας", χαρακτηρίζοντας φήμες τις έως τώρα πληροφορίες για σχέδια κατάληψης ναών, που υπάγονται στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας εξέλεξε σήμερα ως προσωρινό τοποτηρητή μητροπολίτη τον μητροπολίτη Τσερνοβίτσκι και Μπουκοβίνσκι Ονούφριο, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία του —ασθενή— μητροπολίτη Βλαδίμηρου να ασκεί τα καθήκοντά του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο (1)
  • embene vladimire prin einai arga vorios 25.02.2014 04:47
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /