header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.08.2014

Τα παραμύθια της Χαλιμάς (συνέχεια): Το ΥΠΕΞ και τα ροδάκινα Θανάσης Αυγερινός


Η αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας "αδειάζει" επισήμως τους ισχυρισμούς περί "διαπραγματεύσεων" ανακοινώνοντας με ποιους πραγματικά συνομιλεί... Πουθενά η Ελλάδα...

Δεν γνωρίζουμε ποιος είχε στο ΥΠΕΞ και την κυβέρνηση τη φαεινή ιδέα να παραστήσουν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το θέμα του εμπάργκο στα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά. Πάντως κάθε νέο στοιχείο, που έρχεται στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει τις αρχικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ότι ουδεμία διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.


Συνομιλώντας πριν από λίγο με τη Γραμματεία της αρμόδιας ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μας είπαν ότι ουδεμία συνάντηση με την Πρέσβη Κυρία Κουμανάκου «δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του επικεφαλής της Σεργκέι Ντάνκβερτ κι είναι απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί σήμερα, γιατί παρόμοιες συναντήσεις προαναγγέλλονται». Θέλοντας να επιβεβαιώσουμε ή όχι τη σχετική πληροφορία - προελεύσεως ΥΠΕΞ - ότι η συνάντηση γίνεται στις 2 το μεσημέρι, απευθυνθήκαμε και στην Γραμματεία της Πρεσβείας μας, που αφού ρώτησε την κα Πρέσβη τι να κάνει, μας απάντησε επισήμως ότι «δεν μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το πρόγραμμα της Κυρίας Πρέσβειρας».


Το ΥΠΕΞ μας και οι φωστήρες του, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από τα ίδια τα πράγματα, συνέχισαν και το Σαββατοκύριακο την μάλλον απρεπή διασπορά ανύπαρκτων ειδήσεων, προσβάλλοντας τόσο τους Ρώσους εν δυνάμει συνομιλητές, όσο και τους Έλληνες παραγωγούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι αναμένουν έναν υποτιθέμενο κατάλογο προϊόντων (ειδικά για την Ελλάδα;), τον οποίον δήθεν διαπραγματευόμαστε και μάλιστα η ρωσική πλευρά καθυστερεί να ανακοινώσει δημιουργώντας ανησυχίες.


Στην αρχή γελώντας για τις «φαντασιοπληξίες», όπως τις χαρακτήρισαν, και εν συνεχεία όλο και πιο εκνευρισμένοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι, που ρωτάμε όλες αυτές τις ημέρες, μας επανέλαβαν «δεν υφίσταται καμία εν εξελίξει ελληνορωσική διαπραγμάτευση και όχι φυσικά με ρωσική ευθύνη». «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν επαρκεί η υπάρχουσα λίστα, που εξαρχής και άνευ οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, εξαιρεί το ελαιόλαδο και μερικά ακόμη παραδοσιακά για την Ελλάδα προϊόντα. Επίσης δεν κατανοούμε γιατί επιχειρείται να επιρριφθούν στη ρωσική πλευρά και επιπρόσθετες ευθύνες για τα αδιέξοδα των σχέσεων με την ΕΕ, όταν εξαρχής έχουμε πει ότι όποια εταιρεία ή χώρα διαφοροποιηθεί από τις κυρώσεις θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Ας υπάρξει οποιοδήποτε επίσημο ελληνικό αίτημα για επανεξέταση των απαγορεύσεων, που θίγουν τους Έλληνες παραγωγούς και είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε», σχολίασε βετεράνος Ρώσος διπλωμάτης, καλός γνώστης των ελληνορωσικών.


Το πλήρες «άδειασμα» των ισχυρισμών περί «διαπραγματεύσεων» προήλθε όμως από την αρμόδια ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, η οποία όχι μόνο έκλεισε την Παρασκευή την πόρτα, ακυρώνοντας συνάντηση με την Πρεσβεία μας στη Μόσχα, αλλά και ανακοίνωσε λεπτομερώς τις επαφές του επικεφαλής της Σεργκέι Ντάνκβερτ μέσω τηλεδιάσκεψης με τον αρμόδιο αναπληρωτή υφυπουργό της Τουρκίας Νιχάτ Πακντίλ, στον οποίο υποσχέθηκε ταχύτατες διαδικασίες και «γρήγορη και ουσιαστική αύξηση των εισαγωγών τροφίμων από την Τουρκία».


Διαλύοντας κάθε παραμύθι περί σκληρών διαπραγματεύσεων, που διεξάγει η ελληνική με τη ρωσική πλευρά, ο κ. Ντάκβερντ ανακοίνωσε αναλυτικώς και τις επαφές του τόσο με τους παράγοντες της ρωσικής αγοράς, όσο και με τους Πρέσβεις Παραγουάης, Περού, Βραζιλίας, Χιλής και Εκουαδόρ στη Μόσχα. Ανακοίνωσε επίσης και τα σχέδιά του να επισκεφθεί άμεσα τη Λευκορωσία με την ίδια θεματολογία. Πουθενά, βέβαια, δεν υπάρχει η Ελλάδα, ούτε και ουδείς γνωρίζει κάτι σχετικό. Ελπίζουμε να μην συνεχίσει το ΥΠΕΞ μας να επιμένει ότι διεξάγει τις διαπραγματεύσεις χωρίς την Πρεσβεία μας στη Μόσχα και τους Έλληνες διπλωμάτες και ότι έχει αναθέσει την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στη Ρωσία στον πρεσβευτή της Μόσχας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά περίεργο και ενδεικτικό για το τι είδους Πρεσβεία διαθέτουμε στη Ρωσία, όπου ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για οποιεσδήποτε σχετικές με το θέμα επαφές. Από ψώνια, απουσίες, ταξίδια σε εξωτικές ρωσικές Δημοκρατίες πάμε καλά, από δουλειά, προβλέψεις, επιρροή και επαφές, τα είδαμε και τα λουζόμαστε...


Όσο για την προχθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μας για το πόσο τιμά τις ελληνορωσικές σχέσεις, αξίζει να παραθέσουμε το σχόλιο του βετεράνου διπλωμάτη - συνομιλητή μας: «Υπήρχαν τόσοι απλοί τρόποι, τόσες ευκαιρίες να δείξει έμπρακτα η Ελλάδα και η κυβέρνησή της ότι εννοεί, αυτά, που σπεύδει να δηλώσει και να υπενθυμίσει σήμερα. Θα μπορούσε να έχει αποφύγει μια σειρά από ενέργειες και να έχει έστω υποδηλώσει κάποιες ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Δεν το έπραξε. Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μοιάζει πολλούς μήνες καθυστερημένη...».


Πηγή: http://www.newsbomb.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΡΑΚΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΡΩΣΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ... / THGRΕπανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και εγγυήσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για Κύπρο ζητά το ρωσικό ΥΠΕΞ / Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΘανάσης Αυγερινός: Στόχος βάθους η Ρωσία πίσω από την κλιμάκωση στη Συρία / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΤραμπ για Συρία : Σύντομα θα αποφασίσω – Μόσχα: Να συνεδριάσει άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΣαρωτική νίκη Αλίγεφ στο Αζερμπαιτζάν / Λάμπρος ΖαχαρήςΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΗ μέρα του κοσμοναύτη σήμερα στη Ρωσία / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΤύμπανα πολέμου για Ρωσία- ΗΠΑ / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΤηλεφωνική συνομιλία Β.Πούτιν – Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΧιλιάδες άτομα στη Ρωσία μνημονεύουν τα θύματα της θανατηφόρας πυρκαγιάς του Κεμέροβο / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε κατάλληλα στις ΗΠΑ για τις απελάσεις των διπλωματών / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΠυρκαγιά Ρωσία: Στον τόπο της τραγωδίας ο Πούτιν - Ημέρα εθνικού πένθους η Τετάρτη /