header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.03.2014 01:43

Θ. Καράογλου: Κάλεσμα σε Ρώσους και Έλληνες επενδυτές της ομογένειας αλλά και σε τουρίστες Λάμπρος Ζαχαρής ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΩΣ 45% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ


Άριστος γνώστης των θεμάτων της ελληνορωσικής φιλίας, με αρκετές επαφές στην ομογένεια. Ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου έχοντας παραλάβει έως σήμερα 259 επενδυτικά σχέδια για τη Βόρεια Ελλάδα, που αφορούν, ύψος επενδύσεων 1,7 δις ευρώ , απλώνει τώρα το χέρι στους Ρώσους μέσα από τον ιστοτοπό μας, με σκοπό την κατάρτιση και άλλων τέτοιων σχεδίων και τη δημιουργία νέων βιώσιμων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νεες θέσεις εργασίας.

 

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι φέρνει τους 2 λαούς πιο κοντά διαχρονικά;

Θεόδωρος Καράογλου: Οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι γνωστές. Πάντοτε στο διάβα της ιστορίας οι δύο λαοί είχαν αρμονικότατες σχέσεις και θεωρώ ότι το ίδιο υπάρχει και σήμερα. Η Ρωσία είναι μεγάλη χώρα μια υπερδύναμη της εποχής μας μια χώρα που έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις κάτι το οποίο είναι προς όφελος των 2 λαών . Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης προσπαθώ και εγώ να βοηθήσω από τη δική μου πλευρά έτσι ώστε να πλησιάσουμε το τέλειο στις σχέσεις των 2 χωρών.


Η Ορθοδοξία πιστεύετε ότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συναντίληψης;
Η ορθοδοξία είναι καταλυτικός δεσμός μεταξύ των δύο λαών, είναι πολύ σημαντικό ότι η  δύο γειτονικοι λαοί έχουν την ίδια Θρησκεία, είναι ορθόδοξοι, είναι ομόδοξοι. Θεωρώ ότι είναι καταλυτικός παράγοντας και παίζει σημαντικό ρόλο για την επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών.

 

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού συναντήσατε τον Πατριάρχη Κύριλλο, συναντήσατε Έλληνες ομογενείς, Ρώσους αξιωματούχους. Ποια εντύπωση έχετε αποκομίσει από αυτούς;
Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν παρά πολύ την πατρίδα μας,  ενδιαφέρονται για την πρόοδο και την προκοπή της, ειδικότερα με την περίοδο που περνά η πατρίδα μας, με την οικονομική κρίση. Ήδη έχουμε πολλά παραδείγματα Ελλήνων με καταγωγή τον Πόντο που βρέθηκαν στη Ρωσία και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και μπορούν να επενδύουν σήμερα στην Ελλάδα. Έχουμε ακόμη παραδείγματα Ελλήνων που βρίσκονται στην Ρωσία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί, αλλά το μυαλό τους βρίσκεται πάντα στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα. Θεωρώ ότι μέσα από τις επαφές μου αυτές με τους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες, με την ελληνική κοινότητα της Ρωσίας, βοηθάμε να επιτευχθεί ο ιδανικός στόχος, δηλαδή η τελειοποίηση των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας και αφετέρου τη βοήθεια Ελλήνων  επενδυτών που δραστηριοποιούνται  Ρωσία και   στην ελληνική αγορά κάτι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί μέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να γυρίσουμε σελίδα.

 

Έχουν εισρεύσει Ρωσικά κεφάλαια στη Μακεδονία και στη Θράκη; Για ποιους λόγους θα συμβουλεύατε Ρώσους και Έλληνες ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα;
Χωρίς να διαθέτω πρόχειρα στοιχεία υπάρχουν πολλές επενδύσεις που έχουν γίνει από Ρώσους  είτε από Έλληνες-Ρώσους Πολίτες στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης . Ενδεικτικά και επιγραμματικά μόνο αναφέρω τις επανδύσεις που έχει κάνει ο Ιβαν ο Σαββίδης σε ότι αφορά το χώρο των ξενοδοχείων αλλά και την καπνοβιομηχανία αφού έχει αγοράσει και τη ΣΕΚΑΠ  αλλά και του τουρισμού γενικότερα, αφού έχει αγοράσει μια έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής και ετοιμάζεται και εκεί για επενδύσεις, όπως επίσης και την ποδοσφαιρική ομάδα τον ΠΑΟΚ. Να αναφέρω επίσης τις πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού που έχει κάνει ο Μπόρις ο Μουζενίδης . Και μια σειρά άλλων επενδύσεων ξενοδοχείων Ρώσικων συμφερόντων που έχουν που έχουν γίνει στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο Platamon beach , όπως το ξενοδοχείο Philippion στα  Ψακούδια της Χαλκιδικής, καθώς και το ξενοδοχείο Pomegranate που είχα την τιμή να το εγκαινιάσω εγώ πέρυσι στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις και από άλλους Ρώσους.
Οι Ρώσοι πολίτες κατανούν ότι η Ελλάδα τους αγαπάει τους εκτιμάει και θα τους βοηθήσει να γίνουν στον τόπο μας οι επενδύσεις αυτές. Όπως έχω πει χαρακτηριστικά και εγώ και η κυβέρνηση, προθεσή μας είναι να στρώσουμε στην κυριολεξία κόκκινα χαλιά για τους επενδυτές και να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στον τόπομας. Μόνο μέσα από αυτές, είτε είναι ελληνικές είτε ξένες μπορεί να επέλθει η ανάπτυξη και βεβαίως να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η πατρίδα μας και είναι η ανεργία.


Σε ποιους τομείς θα καλούσατε τους Ρώσους να επενδύσουν;
Στον τουρισμό κυρίως. Στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, όπου ήδη υπάρχει ενδιαφέρον Ρώσου Πολίτη για το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ. Ευκαιρίες υπάρχουν σε όλο το χώρο της Βόρειας Ελλάδας όπου μπορεί να τις εντοπίσει κανείς και να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εμείς θέλουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές και να τους βοηθήσουμε να αναλάβουν δράση σε συνεργασία με τα εμπορικά και βοιμηχανικά επιμελητήρια

 

Παλιότερα είχε ακουστεί κάτι για τη δημιουργία Ελεύθερης οικονομικής ζώνης στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, με πολυ χαμηλή φορολογία. Συζητιέται ακόμα κάτι τέτοιο;
Οι ΕΟΖ έχουν συζητηθεί αρκετές φορές, ωστόσο αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας είναι ότι για να δημιουργηθεί κάπου μια ελεύθερη οικονομική ζώνη, θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από την Ευρωπαική Ένωση. Παρ' αυτά, θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα, με τον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν φοβερές δυνατότητες. Για παράδειγμα αναφέρω ότι υπάρχουν περιοχές της Θράκης όπου οι επιδοτήσεις μπορούν να φτάσουν το 40- 45% της συνολικής επένδυσης. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ψάξιμο από τους ενδιαφερόμενους.

 

Αν καλούσατε προσωπικά τους Ρώσους τουρίστες στην Μακεδονία και τη Θράκη, σε ποια μέρη θα τους προτείνατε να πάνε;
Τόσο η Μακεδονία κια η Θράκη όσο και γενικότερα η χώρα μας συνδυάζει πανέμορφα φυσικά τοπία, παραλίες, ποτάμια, βουνά, φυσικά τοπία, ιστορικά, θρησκευτικά τοπία και ο καθένας μπορεί να δει ό,τι θέλει. Μονο ενδεικτικά και χωρίς να θέλω να αδικήσω καμμία περιοχή, η Χαλκιδική νομίζω ότι είναι παγκοσμίως γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές καθώς και για το Άγιο Όρος. Έναν χώρο όπου μόνο οι άντρες μπορούν να εισέλθουν, υπάρχουν 20 μονές και πρόκειται για το περιβόλι της Παναγίας, είναι η κιβωτός της ορθοδοξίας. Εκεί βέβαια υπάρχει και το ρώσικο Μοναστήρι, η Ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονος και είμαι σίγουρος ότι οι Ρώσοι πολίτες, που είναι βαθιά θρησκευόμενοι, το γνωρίζουν και θα ήθελαν να το επισκεφτούν. Ακόμη έχουμε τις μαγευτικές ακτές της Πιερίας, τον μυθικό Όλυμπο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ζούσαν οι 12 θεοί του Ολύμπου, έχουμε στην Ανατολική μακεδονία και τη Θράκη τις πανέμορφες ακτές του Στρυμονικού κόλπου, της Καβάλας, το νησί της Σαμοθράκης, της Θάσου, όπως επίσης το φανάρι και την Παραλία της Αλεξανδρουπολης, όπου είναι περιοχές πραγματικά μεγευτικότατες.

 

Ας σταθούμε στα θρησκευτικά μνημεία, γιατί το Υπουργειο Μακεδονίας Θράκης έχει κάνει κάποιες δράσεις προσκηνυματικού τουρισμού.
Οργανώσαμε πριν από μερικούς μήνες ένα συνέδριο για το θρησκευτικό τουρισμό, το οποίο έγινε σε στενή συνεργασία με το γραφείο της Ιεράς συνόδου της Ελλάδος που είναι υπέυθυνο για τις θρησκευτικές περιηγήσεις. Μέσα από το συνέδρι αυτό καταδείξαμε ότι θα πρέπει να προβάλλουμε όσο περισσότερο γίνεται, αυτά τα θρησκευτικά μνημεία τα οποία είναι παρα πολύ σημαντικά, και βεβαίως ενδιαφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών, συνανθρώπων μας οι οποίοι ζουν στις βόρεις και βορειοανατολικές χώρες όπως είναι οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Ρουμάνοι, Μολδαβοί, Ουκρανοί, Ρώσοι και γενικότερα όσοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Έτσι λοιπόν, σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία, με το γραφείο θρησκευτικών περιηγήσεων της Ιεράς συνόδου της Ελλάδος έτσι ώστε μέσα από το διαδίκτυο να μπορέσουμε να προβάλλουμε όλα αυτά τα μνημεία όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στη Ρωσική και βεβαίως στην Αγγλική, που είναι μια διεθνής γλώσσα και τη γνωρίζει αρκετός κόσμος έτσι ώστε όταν κάποιος επισκέπτης έρθει στην Ελλάδα για να γνωρίσει τις θρησκευτικές ομορφιές να μπορέι να ξέρει, που βρίσκονται αυτά τα θρησκευτικά μνημεία, τι ακριβώς είναι και πως μπορεί να τα επισκεφτεί.

 

Πρόκειται να κάνετε κάτι άλλο για να καταστήσετε την περιοχή πιο ελκυστική;
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και σε συνεργασία με άλλους φορείς και κυρίως με το Υπουργείο Τουρισμού και τον αρμόδιο Ελληνικό Οργανισμό τουρισμού είναι να συμμετέχουμε σε εκθέσεις όπου συμμετέχει επίσημα ο ΕΟΤ ή όπου εκτιμάμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία του, έτσι ώστε να προβλαλλουμε  όσο περισσότερο γίνεται τις ομορφιές της Μακεδονίας και της Θράκης. Και φέτος έχουμε επισκεφτεί εκθέσεις στα Βαλκάνια, όπως  στη Σόφια και στο Βελιγράδι όπου μέσα από συνετεύξεις, παρουσία περιπτερου, μέσα από συναντήσεις, προβάλλαμε και τις ομορφιές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα μέσα Μαρτίου συμμετέχουμε σαν Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στη διεθνή έκθεση του Βουκουρεστίου, σε συνεργασία με τις τρεις Περιφέρειες τις οποίες εποπτεύουμε και θα προβάλλουμε τις τουριστικές ομορφιές κάθε μορφής της Μακεδονίας και της Θράκης Να σημειώσω εδώ ότι φέτος θα περιμένουμε τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι πέρσυσι μας εντυπωσίασαν με τον αριθμό, (ξεπεράσαμε το 1, 5 εκατομμύριο) αλλά και με την ποιότητά τους. Τους περιμένουμε ξανά με ανοιχτές αγκάλες και επιθυμούμε να προτιμήσουν ξανά, μια ιστορικά φιλική και ομόδοξη τους χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι θα αισθάνονται σαν να είναι η Ελλάδα το δεύτερο σπίτι τους.

 

Κλείνοντας θέλω να μου πείτε τα 5 πιο σημαντικά σας επιτεύγματα σαν υπουργός Μακεδονίας Θράκης.
Πολύ σημαντικό ήταν ότι αναλάβαμε ένα υπουργείο που δεν υπήρχε καθώς είχε καταργηθεί  και καταφέραμε να το αναστήσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να αποκτησει αρμοδιότητες της οποίες δεν είχε ποτέ. Δεύτερο εξίσου σημαντικό, ήταν το ότι σε στενη συνεργασία με τους εργαζομένους, πετύχαμε να φτιάξουμε έναν νέο οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από μια Γενική διεύθυνση και 8 διευθύνσεις πήγαμε σε μια γενική διεύθυνση και 8 διευθύνσεις, μείωση δηλαδή κατα 50% των συγκεκριμμένων θέσεων ευθυνης και από 62 συνολικά τμήματα πήγαμε στα 16. Ακόμη σε αυτή τη φάση έχουμε τις ιστορικά περισσότερες αρμοδιότητες που έχει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπως για παράδειγμα μια από αυτές που τη θωρώ πολύ σημαντική, από 1/10/2012, γίναμε φορέας υποδοχής, ελέγχου και αξιολόγησης  των επενδυτικών προτάσεων που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα. Έως σήμερα πετύχαμε να έχουμε παραλάβει 259 επενδυτικά σχέδια που αφορούν, ύψος επενδύσεων 1,7 δις ευρώ . Το πιο σημαντικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έμμεσες ή άμεσες, από τις επενδύσεις αυτές. Επίσης παρα πολύ σημαντικό ήταν ότι αναδείξαμε την ιστορία του τόπου μας μέσα απο μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων  που κάναμε, που με αφορμή από τα 100 χρόνια πό την απελευθέρωση της Μακεδονίας είχαμε γεγονότα σε όλο το χώρο της Μακεδονίας. Και βεβαίως δράσεις για την τουριστική προβολή και την προστασία του Περιβάλλοντος. 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /