σχετικά άρθρα
|
02.09.2014 18:53
Τι θέλει η (αμερικανική) αλεπού στο (βακτηριολογικό) παζάρι της Ουκρανίας; Θανάσης Αυγερινός ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗΣυγκλονιστικές διαρροές από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, για προετοιμασίες βακτηριολογικού πολέμου και απειλή να πλησιάσει ο εφιάλτης της χημικής και βιολογικής τρομοκρατίας στην αυλή της Ευρώπης.
Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι προβλέψεις του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Βαλέρι Γκελετέι, με τις οποίες κάλεσε τους συμπολίτες του να προετοιμάζονται για «δεκάδες χιλιάδες θύματα» κι έναν μεγάλο «πατριωτικό πόλεμο»; Γιατί επέλεξε αυτή τη στιγμή ο υπό απόλυτη αμερικανική καθοδήγηση Ουκρανός αξιωματούχος για να επιμείνει στον πέραν κάθε μέτρου ισχυρισμό ότι η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά όπλα το Κίεβο;
Σύμφωνα με εμπιστευτική στρατιωτική έκθεση, που έχει κατατεθεί στην ηγεσία της Ρωσίας και έχουμε στη διάθεσή μας, η Μόσχα ανησυχεί ότι υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης κρίσης στην Ουκρανία και της ήττας στα πεδία των μαχών από τους ρωσόφωνους αντάρτες, «αυξάνεται η απειλή χρήσης χημικών και βακτηριολογικών όπλων από τη χούντα του Κιέβου, καθώς και από τους όχι πλήρως ελεγχόμενους στρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως οι ιδιωτικοί στρατοί μεμονωμένων ολιγαρχών».
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση «πολλά από τα εν λόγω μέσα βιολογικού πολέμου θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις μυστικές υπηρεσίες τους», οι οποίες έδειξαν αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ειδικό ενδιαφέρον για μια σειρά επιστημονικά ιδρύματα, που στο πλαίσιο του σοβιετικού καταμερισμού έμειναν να λειτουργούν στην Ουκρανία.
Μάλιστα η συνεργασία αυτή προχώρησε τόσο, που το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ήδη παραχώρησε οικόπεδο εντός των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Οικολογικής Υγιεινής και Τοξικολογίας (ονόματι Μεντβιέντεφ) ώστε να δημιουργηθεί το εργαστήριο του αμερικανικού Πενταγώνου «για τη φύλαξη ιδιαιτέρως επικίνδυνων παθογενών οργανισμών ζωϊκής και ανθρώπινης προέλευσης», οι οποίοι επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως στην κατασκευή βιολογικού όπλου.
Όπως εκτιμά η Μόσχα επί της ουσία το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη θέσει υπό τον έλεγχό του όλη την επιστημονική και παραγωγή βάση της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τα βιολογικά όπλα και τα μέσα προστασίας από αυτά, γεγονός, που γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό, καθώς πληθαίνουν οι δηλώσεις περί ανάγκης «εξάλειψης του πληθυσμού της Ανατολικής Ουκρανίας», ακόμη κι αν χρειαστεί να πεθάνουν εκατομμύρια.
Παρόμοιες δηλώσεις γίνονται τακτικά ακόμη και μέσω της ουκρανικής τηλεόρασης, από εθνικιστές δημοσιογράφους, αλλά και σε ιδιωτικές συνομιλίες Ουκρανών πολιτικών, όπως η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε ούτε λίγο, ούτε πολύ προτείνει να χρησιμοποιηθούν ακόμη και πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής, αν διαφορετικά δεν μπορούν να «μεταπειστούν» οι πληθυσμοί της Ανατολής.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές εάν συνδυαστούν με τις καταγγελίες των ρωσόφωνων ανταρτών ότι παρατήρησαν σε ορισμένες περιπτώσεις την ρίψη εναντίον τους «περίεργων βομβών», οι οποίες περιείχαν άγνωστη σύνθεσης «αφρό» και μικροσκοπικές βελόνες, που εκτοξεύονταν σε απόσταση όπως τα θραύσματα. Οι βόμβες αυτές θεωρούνται αμερικανικής παραγωγής και προκάλεσαν, κατά τις καταγγελίες, άμεση δηλητηρίαση σε όσους έρχονταν σε επαφή με αυτές.
Τα περιστατικά δεν αποκλείεται να συνδέονται με κάποιου είδους «πειραματική χρήση» με σκοπό να βγουν συμπεράσματα για περαιτέρω χρήση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αντίθεση με πολλά στερεότυπα, που υπάρχουν στη δυτική κοινή γνώμη περί «φιλορώσων ηγετών», η συνεργασία αυτή αναπτύχθηκε και δεν διακόπηκε ποτέ ούτε επί προεδρίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, που ανατράπηκε από τις ηγεσίες των χωρών εκείνων, με τις οποίες ο ίδιος πίστευε ότι «συνομιλεί», ισορροπώντας πάνω στο βαθύ δίλημμα και τον υπαρκτό διχασμό της Ουκρανίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση του απόλυτου ελέγχου των σχετικών εργαστηρίων και της κατασκευής νέων στο έδαφος της Ουκρανίας έχει εκδηλώσει ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας αντίστοιχων εργαστηρίων στη Γεωργία (στην πρώην ρωσική αεροπορική βάση Βαζιάνι), το Ουζμπεκιστάν, το Καζαχστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το Ουκρανικό Κέντρο Αμυντικών-Πολιτικών Ερευνών, που διευθύνεται από τον κάθε άλλο παρά φιλορωσικών διαθέσεων Ντ.Τιμτσούκ, πραγματικός σκοπός των εργαστηρίων είναι «όχι τόσο η έρευνα ιών και παθογενών παραγόντων για τις ανάγκες του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, όσο η συνέχιση υπό τη διεύθυνση Αμερικανών στρατιωτικών γιατρών και μικροβιολόγων των εργασιών για τη δημιουργία βιολογικού-βακτηριολογικού όπλου και το «στρώσιμό» του συνυπολογίζοντας την ιδιομορφία της περιοχής».
Αν και δεν είναι πολλά μέχρι στιγμής τα ενθαρρυντικά μηνύματα, ας ελπίσουμε ότι και σε αυτόν και σε άλλους σχεδιασμούς θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική, που δεν επιτρέπει σε τελική ανάλυση νικητές και ηττημένους σε περίπτωση χρήσης βιολογικού όπλου και υπαγορεύει επιστροφή της Μεγάλης Ευρώπης το ταχύτερο σε κλίμα ουσιαστικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των πραγματικών εστιών απειλών, όπως η τρομοκρατία, και όχι τη δημιουργία διαρκώς νέων εστιών αποσταθεροποίησης. short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;