header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.09.2014

Μόσχα: Οι ακροβατισμοί με τις κυρώσεις δεν θα μας αλλάξουν γνώμη Θανάσης Αυγερινός


Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι ετοιμάζει δεύτερο πακέτο αντίμετρων -Πτήσεις δυτικών εταιρειών, εισαγόμενα αυτοκίνητα, ενδύματα, δυστυχώς και γουναρικά, αλκοολούχα υπό συζήτηση.


Η ρωσική ηγεσία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να «υποκύψει» στις πιέσεις και τις κυρώσεις ώστε να τροποποιήσει την πολιτική της στο Ουκρανικό. Εκφράζει μάλιστα την έκπληξή της, που οι νέες δυτικές κυρώσεις ανακοινώθηκαν τώρα, που έστω και με δυσκολίες έχει επανέλθει η ενδοουκρανική συζήτηση στο πολιτικό πεδίο και οι αντιμαχόμενες πλευρές διαβουλεύονται με την υποστήριξη ΟΑΣΕ και Ρωσίας.
«Αναποτελεσματικές και περίεργες» χαρακτήρισε χθες αργά ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις κυρώσεις, τονίζοντας ότι ενισχύεται η αίσθησή του ότι «ουδείς ενδιαφέρεται για την ίδια την Ουκρανία», η οποία αξιοποιείται ως εργαλείο για την αποσταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων και κατάντησε όμηρος ξένων γεωπολιτικών σχεδιασμών.
Ο Ρώσος ηγέτης είναι προφανώς ότι ακολουθεί στις σχέσεις του με τη Δύση εδώ και αρκετά χρόνια την ανομολόγητη αρχή «θα κάνω τόσα, όσα επιτρέπετε εσείς στον εαυτό σας κι αν χρειαστεί και κάτι παραπάνω μέχρι να συνεννοηθούμε», όμως η σημασία της δεδομένης κρίσης αναβάλλει αναγκαστικά τη στιγμή της συνεννόησης. Αντιθέτως η Μόσχα φαίνεται πως έχει πάρει οριστικά τις αποφάσεις της και έχει εγκαταλείψει πλέον τις «χαζοχαρούμενες» αντιλήψεις των περασμένων ετών ή μερίδας της ηγεσίας και της κοινωνίας της ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων διεθνώς, χωρίς ανταγωνισμούς, με διαφάνεια και δημοκρατία. Ως και ο υπέργηρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πατέρας της λογικής, που εν πολλοίς χαντάκωσε τα συμφέροντα της Μόσχας για πολλά χρόνια, αναγκάστηκε να στηρίξει σε γενικές γραμμές τις επιλογές Πούτιν στο Ουκρανικό, άλλη μια απόδειξη της πρωτοφανούς συσπείρωσης γύρω από το Ρώσο ηγέτη όλων σχεδόν των ρωσικών πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση περιθωριακούς φιλοδυτικούς και δήθεν «φιλελεύθερους», που αισθάνονται καλύτερα να συνομιλούν με τις δυτικές πρεσβείες, παρά με το λαό τους.
Η Μόσχα δεν έχει πλέον αυταπάτες και ανακοινώνει ότι η Ουάσιγκτον υπολογίζει πως με μια «ελεγχόμενη Ουκρανία» (όπως κάποτε με μια αιμάσσουσα Τσετσενία) θα ανασχεθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας. Και ξεκαθαρίζει ότι τα δικά της αντίμετρα «δεν θα αργήσουν, αν και είναι αναγκαστικό μέτρο». Όπως έχει αποδείξει η Ρωσία από την πρώτη στιγμή της κατασκευασμένης αυτής κρίσης, η απάντηση, που θα επιλεγεί θα έχει το μεγαλύτερο δυνατό κόστος κυρίως για την ΕΕ, με την οποία ο όγκος των συναλλαγών ήταν πολλαπλάσιος σε σχέση με εκείνον των ΗΠΑ και τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία. Ανεξαρτήτως αντιδράσεων η Μόσχα δείχνει διατεθειμένη να ρισκάρει τη δοκιμασία και να προσπαθήσει να βγει ενισχυμένη από αυτή, ανανεώνοντας την εθνική της παραγωγή και αναβιώνοντας κλάδους, που είχαν παραγκωνιστεί ή και πλήρως εξαφανιστεί μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ακώλυτη υιοθέτηση των δυτικών συνταγών ανάπτυξης από τις ηγεσίες Γκορμπατσόφ-Γέλτσιν.
Επομένως δεν ακούγονται και τόσο γραφικές οι δηλώσεις του υπερεθνικιστή-«λαγού» του Κρεμλίνου Ζιρινόφσκι, ο οποίος γιόρτασε με κόκκινο κοστούμι την ένταξή του στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων και υποσχέθηκε ότι όσο περισσότερες επιβάλλονται, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργήσουν τα ρωσικά εργοστάσια, που είχαν σιγήσει και «τόσο περισσότερες αγελάδες και χοίροι θα μουγκανίζουν και θα ρουθουνίζουν στα λιβάδια μας».
Δυστυχώς για τα ελληνικά συμφέροντα, που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους όσον αφορά στις ανύπαρκτες πλέον ελληνορωσικές σχέσεις, τα ρωσικά ΜΜΕ υποδεικνύουν ως πιθανούς στόχους των αντίμετρων τόσο τα ενδύματα και τα γουναρικά, που είναι ο πρώτος σε όγκο κωδικός των εξαγωγών μας στη Ρωσία, πάνω και από τα οπωροκηπευτικά, όσο και τα αλκοολούχα ποτά. Αν επιβληθούν τελικά ρωσικές αντι-κυρώσεις και αν δεν υπάρξουν έγκαιρες κινήσεις αποτροπής τους ή διαβουλεύσεις για εξαιρέσεις, που σχεδόν επιδιώκει το Κρεμλίνο, κατανοώντας το πρόβλημα ειδικά των μικρών φιλικών προς τη Ρωσία χωρών της Ένωσης, θα πληγούν και οι πρώτες δειλές προσπάθειες του ελληνικού κρασιού να μπεί στη ρωσική αγορά.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα γουναρικά και το γεγονός ότι η Ρωσία εξάγει πρώτη ύλη (δέρματα και γούνες) και εισάγει σχεδόν όλη τα είδη από γούνα, προβλήθηκε από το δορυφορικό δίκτυο Ρωσία-24, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ούτε καν θα το πήρε πρέφα για να ενημερώσει έστω την ηγεσία της η μονίμως κοιμώμενη ελληνική Πρεσβεία μας στη Μόσχα, όπου ήταν το κλήμα στραβό, τό ‘φαγε κι ο γάιδαρος ή η γαϊδούρα, για να είμαστε και σεξιστικά πολιτικώς ορθοί…

 

Πηγή: newsbomb.gr
 

Σχόλιο (1)
  • Αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι αυτά τα δοσίλογα, γλοιώδη, λαμόγια, μαριονέτες της Μέρκελ, του Μπόμπολα και του Ψυχάρη- οι Σαχλαμαράς και ιπποπόταμος Βενιζέλος, η Ελλάδα το λιγότερο θα κρατούσε μια στάση παρόμοια με της Φινλανδίας, πατριωτική, αξιοπρεπή, με σεβασμό στη φιλία με τον ρωσικό λαό!
    Αλλά ποιός έχασε την αξιοπρέπειά του, για να την βρούν αυτά τα άθλια, δοσίλογα, λαμόγια, ο κωλοτούμπας Σαχλαμαράς και ο καραδεξιός χοντρομπαλάς Βενιζέλος;;; Νίκος 21.09.2014 11:47
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /