header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.09.2014 16:54

Μόσχα: Οι ακροβατισμοί με τις κυρώσεις δεν θα μας αλλάξουν γνώμη Θανάσης Αυγερινός


Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι ετοιμάζει δεύτερο πακέτο αντίμετρων -Πτήσεις δυτικών εταιρειών, εισαγόμενα αυτοκίνητα, ενδύματα, δυστυχώς και γουναρικά, αλκοολούχα υπό συζήτηση.


Η ρωσική ηγεσία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να «υποκύψει» στις πιέσεις και τις κυρώσεις ώστε να τροποποιήσει την πολιτική της στο Ουκρανικό. Εκφράζει μάλιστα την έκπληξή της, που οι νέες δυτικές κυρώσεις ανακοινώθηκαν τώρα, που έστω και με δυσκολίες έχει επανέλθει η ενδοουκρανική συζήτηση στο πολιτικό πεδίο και οι αντιμαχόμενες πλευρές διαβουλεύονται με την υποστήριξη ΟΑΣΕ και Ρωσίας.
«Αναποτελεσματικές και περίεργες» χαρακτήρισε χθες αργά ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις κυρώσεις, τονίζοντας ότι ενισχύεται η αίσθησή του ότι «ουδείς ενδιαφέρεται για την ίδια την Ουκρανία», η οποία αξιοποιείται ως εργαλείο για την αποσταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων και κατάντησε όμηρος ξένων γεωπολιτικών σχεδιασμών.
Ο Ρώσος ηγέτης είναι προφανώς ότι ακολουθεί στις σχέσεις του με τη Δύση εδώ και αρκετά χρόνια την ανομολόγητη αρχή «θα κάνω τόσα, όσα επιτρέπετε εσείς στον εαυτό σας κι αν χρειαστεί και κάτι παραπάνω μέχρι να συνεννοηθούμε», όμως η σημασία της δεδομένης κρίσης αναβάλλει αναγκαστικά τη στιγμή της συνεννόησης. Αντιθέτως η Μόσχα φαίνεται πως έχει πάρει οριστικά τις αποφάσεις της και έχει εγκαταλείψει πλέον τις «χαζοχαρούμενες» αντιλήψεις των περασμένων ετών ή μερίδας της ηγεσίας και της κοινωνίας της ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων διεθνώς, χωρίς ανταγωνισμούς, με διαφάνεια και δημοκρατία. Ως και ο υπέργηρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πατέρας της λογικής, που εν πολλοίς χαντάκωσε τα συμφέροντα της Μόσχας για πολλά χρόνια, αναγκάστηκε να στηρίξει σε γενικές γραμμές τις επιλογές Πούτιν στο Ουκρανικό, άλλη μια απόδειξη της πρωτοφανούς συσπείρωσης γύρω από το Ρώσο ηγέτη όλων σχεδόν των ρωσικών πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση περιθωριακούς φιλοδυτικούς και δήθεν «φιλελεύθερους», που αισθάνονται καλύτερα να συνομιλούν με τις δυτικές πρεσβείες, παρά με το λαό τους.
Η Μόσχα δεν έχει πλέον αυταπάτες και ανακοινώνει ότι η Ουάσιγκτον υπολογίζει πως με μια «ελεγχόμενη Ουκρανία» (όπως κάποτε με μια αιμάσσουσα Τσετσενία) θα ανασχεθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας. Και ξεκαθαρίζει ότι τα δικά της αντίμετρα «δεν θα αργήσουν, αν και είναι αναγκαστικό μέτρο». Όπως έχει αποδείξει η Ρωσία από την πρώτη στιγμή της κατασκευασμένης αυτής κρίσης, η απάντηση, που θα επιλεγεί θα έχει το μεγαλύτερο δυνατό κόστος κυρίως για την ΕΕ, με την οποία ο όγκος των συναλλαγών ήταν πολλαπλάσιος σε σχέση με εκείνον των ΗΠΑ και τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία. Ανεξαρτήτως αντιδράσεων η Μόσχα δείχνει διατεθειμένη να ρισκάρει τη δοκιμασία και να προσπαθήσει να βγει ενισχυμένη από αυτή, ανανεώνοντας την εθνική της παραγωγή και αναβιώνοντας κλάδους, που είχαν παραγκωνιστεί ή και πλήρως εξαφανιστεί μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ακώλυτη υιοθέτηση των δυτικών συνταγών ανάπτυξης από τις ηγεσίες Γκορμπατσόφ-Γέλτσιν.
Επομένως δεν ακούγονται και τόσο γραφικές οι δηλώσεις του υπερεθνικιστή-«λαγού» του Κρεμλίνου Ζιρινόφσκι, ο οποίος γιόρτασε με κόκκινο κοστούμι την ένταξή του στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων και υποσχέθηκε ότι όσο περισσότερες επιβάλλονται, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργήσουν τα ρωσικά εργοστάσια, που είχαν σιγήσει και «τόσο περισσότερες αγελάδες και χοίροι θα μουγκανίζουν και θα ρουθουνίζουν στα λιβάδια μας».
Δυστυχώς για τα ελληνικά συμφέροντα, που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους όσον αφορά στις ανύπαρκτες πλέον ελληνορωσικές σχέσεις, τα ρωσικά ΜΜΕ υποδεικνύουν ως πιθανούς στόχους των αντίμετρων τόσο τα ενδύματα και τα γουναρικά, που είναι ο πρώτος σε όγκο κωδικός των εξαγωγών μας στη Ρωσία, πάνω και από τα οπωροκηπευτικά, όσο και τα αλκοολούχα ποτά. Αν επιβληθούν τελικά ρωσικές αντι-κυρώσεις και αν δεν υπάρξουν έγκαιρες κινήσεις αποτροπής τους ή διαβουλεύσεις για εξαιρέσεις, που σχεδόν επιδιώκει το Κρεμλίνο, κατανοώντας το πρόβλημα ειδικά των μικρών φιλικών προς τη Ρωσία χωρών της Ένωσης, θα πληγούν και οι πρώτες δειλές προσπάθειες του ελληνικού κρασιού να μπεί στη ρωσική αγορά.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα γουναρικά και το γεγονός ότι η Ρωσία εξάγει πρώτη ύλη (δέρματα και γούνες) και εισάγει σχεδόν όλη τα είδη από γούνα, προβλήθηκε από το δορυφορικό δίκτυο Ρωσία-24, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ούτε καν θα το πήρε πρέφα για να ενημερώσει έστω την ηγεσία της η μονίμως κοιμώμενη ελληνική Πρεσβεία μας στη Μόσχα, όπου ήταν το κλήμα στραβό, τό ‘φαγε κι ο γάιδαρος ή η γαϊδούρα, για να είμαστε και σεξιστικά πολιτικώς ορθοί…

 

Πηγή: newsbomb.gr
 

Σχόλιο (1)
  • Αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι αυτά τα δοσίλογα, γλοιώδη, λαμόγια, μαριονέτες της Μέρκελ, του Μπόμπολα και του Ψυχάρη- οι Σαχλαμαράς και ιπποπόταμος Βενιζέλος, η Ελλάδα το λιγότερο θα κρατούσε μια στάση παρόμοια με της Φινλανδίας, πατριωτική, αξιοπρεπή, με σεβασμό στη φιλία με τον ρωσικό λαό!
    Αλλά ποιός έχασε την αξιοπρέπειά του, για να την βρούν αυτά τα άθλια, δοσίλογα, λαμόγια, ο κωλοτούμπας Σαχλαμαράς και ο καραδεξιός χοντρομπαλάς Βενιζέλος;;; Νίκος 21.09.2014 11:47
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /