header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.10.2014

Σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, που φλέγεται Θανάσης Αυγερινός ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΡΩΝ


Οι ρωσόφωνοι αντάρτες δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαλείψουν τις εστίες πυρός, από όπου εκτοξεύονται τυφλά χτυπήματα εναντίον κατοικημένων περιοχών της πόλης και να προστατεύσουν τον πληθυσμό.
Βρεθήκαμε στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, Νοβορωσία για μερικά 24ωρα κι ενώ "γεννιέται" η επιθυμία να μείνεις εδώ για καιρό ώστε να γευτείς την άναρχη εξεγερτική ελευθερία του ένοπλου λαού, ετοιμαζόμαστε αναγκαστικά να αναχωρήσουμε πριν οξυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση και αποκλειστούν τα σύνορα. Κι αυτό τη στιγμή, που η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, μοιάζει πιο εύθραυστη από ποτέ και πρακτικά δεν ίσχυσε ποτέ ολοκληρωτικά, παρά την κήρυξή της στις αρχές Σεπτέμβρη.
Οι ρωσόφωνοι αντάρτες με μια φωνή μάς δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν στην εκεχειρία, που απλώς έδωσε ευκαιρίες για πολιτική και στρατιωτική ανασύνταξη του καθεστώτος του Κιέβου και ενώ φωνάζουν πως θέλουν την ειρήνη, αρκεί κανείς να μην τους ενοχλεί στο σπίτι τους και να μην επιδιώκει να τους υποδείξει πώς θα ζουν, δέχονται καθημερινά σχεδόν χτυπήματα εναντίον αμάχων τους.
Βρεθήκαμε σε μερικά από τα σπίτια, που χτυπήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ακούσαμε π.χ. τις μαρτυρίες ενός 50άρη γιου, ο οποίος επέστρεψε ταραγμένος από τη σκοπιά του για να διαπιστώσει το θάνατο της γηραιάς μητέρας τους από οβίδα, που έπεσε στην ήσυχη και φτωχική αυλή τους. Ο ίδιος βούρκωνε και στεκόταν μόνος αναλογιζόμενος τί έφταιξε, τί άλλαξε στη ζωή των ανθρώπων αυτών, που βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής λαίλαπας και μιας χιονοστιβάδας δυτικής υποκρισίας.
Πολλοί άλλοι ηλικιωμένοι μας είπαν πώς βρέθηκαν να ζουν σε κατεστραμμένα σπίτια, χωρίς στέγη ή τρόφιμα, πώς αναγκάστηκαν να καταφεύγουν στα υπόγεια για να επιβιώσουν από τους βομβαρδισμούς. Όλοι τους καταριώνται με την πρώτη ευκαιρία τον πρόεδρο της χώρας Πετρό Ποροσένκο, τη νεοφασιστική ηγεσία και τη χούντα του Κιέβου, τους γραφειοκράτες και ενδεχομένως συνεργάτες της προηγούμενης ηγεσίας, που δεν επιλύουν άμεσα τα πρακτικά προβλήματα της ζωής τους, γι’ αυτό και απευθύνονται στους πολιτοφύλακες, που μας συνοδεύουν και στους ηγέτες τους επιζητώντας απαντήσεις και αποτελέσματα. Σχεδόν ούτε μία φορά δεν διαπιστώσαμε να υπάρχει το παραμικρό υπονοούμενο, κάποια δεύτερη ή εναλλακτική σκέψη έναντι του Κιέβου, ή εναντίον των ανταρτών, που τους υπερασπίζονται, ενώ αντιθέτως διαφωνίες, συγκρούσεις, ακόμη και σφοδρές, φαίνεται πως υπάρχουν μεταξύ κάποιων από τους οπλαρχηγούς, που είναι και οι πραγματικοί φορείς εξουσίας στην υπό διαμόρφωση Νοβορωσία.
Οι μάχες των τελευταίων ημερών γύρω από το αεροδρόμιο οξύνθηκαν στο έπακρο τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι αντάρτες θεώρησαν απαράδεκτη και εμπόδισαν την προσπάθεια των αποκλεισμένων ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, να ενισχυθούν από νέες εφεδρείες, τη στιγμή, που ο θύλακάς τους έχει πλήρως περικυκλωθεί.
Στα τυφλά πυρά εναντίων αμάχων οι αντάρτες απάντησαν με γενικευμένη επιχείρηση ανακατάληψης του αεροδρομίου, το οποίο τις τελευταίες ώρες φλέγεται και έχει κατά 90 % περάσει υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων. Αυτό αφορά περισσότερο στις επίγειες εγκαταστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ οι μάχες εντοπίζονται πλέον στο κυρίως κτίριο του αερολιμένα, όπου έχουν συσπειρωθεί οι Ουκρανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι κατ’ εκτίμηση είναι αρκετές εκατοντάδες, κατ’ άλλους ως και δύο χιλιάδες. Το στρατηγικό πλεονέκτημα του αεροδρομίου είναι οι δαιδαλώδεις υπόγειες εγκαταστάσεις του, που θα μπορούσαν να αντέξουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πυρηνικό χτύπημα, ενώ δεν λείπουν και οι γνώμες ότι από τα υπόγεια τούνελ οι Ουκρανοί έχουν κατορθώσει να ανεφοδιάζονται έστω και με δυσκολίες.
Οι ηγέτες των ανταρτών επικοινωνούν με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ζητώντας τους να παραδοθούν, όμως εκείνοι αρνούνται και απαντούν σπασμωδικά στρέφοντας τα τελευταία κανόνια και πολεμοφόδιά τους αδιακρίτως κατά των αμάχων, αν και είναι προφανές ότι αυτοί είναι τα πλέον άδικα θύματα της σύγκρουσης.
Δεν λείπουν και οι γνώμες ότι οι ανένδοτοι Ουκρανοί, που συνεχίζουν να χύνουν αίμα αθώων αμάχων (20 οι νεκροί και περισσότεροι από 49 οι τραυματίες μόνο το τελευταίο 24ωρο) πρέπει να «ξετρυπωθούν» με έφλευκτα χημιά αέρια, που θα διοχετευθούν στις στοές και θα πυροδοτηθούν την κατάλληλη στιγμή. Η μέθοδος έχει χαρακτηριστεί απάνθρωπη από την πλειονότητα της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής και προς το παρόν αποφεύγεται, είναι άγνωστο όμως αν τελικά επικρατήσει η σωφροσύνη στην πλευρά των ανταρτών, όταν η πολεμική μηχανή του Κιέβου επέδειξε λυσσαλέο μίσος και αθλιότητες εναντίον αμάχων και αιχμαλώτων και βομβαρδίζεται πλέον από κατηγορίες για μαζικές εκτελέσεις με βασανιστήρια και ταφή των θυμάτων σε ομαδικούς τάφους. Κάποιοι μάρτυρες μιλούν για αποκεφαλισμένα, βίαια παραμορφωμένα πτώματα τουλάχιστον 400 αμάχων στα περίχωρα του Ντονιέτσκ, σε ορισμένεα από τα οποία υπάρχουν και σημάδια επεμβάσεων για αφαίρεση οργάνων.
Οπαδός της «σκληρής» γραμμής κατά των αποκλεισμένων στο αεροδρόμιο ανδρών της ουκρανικής Εθνοφρουράς και των πολλών ξένων μισθοφόρων, που κατά τις μαρτυρίες βρίσκονται εκεί, είναι και ο διαβόητος «Γκρεκ», ένας από τους σημαίνοντες οπλαρχηγούς του Ντονιέτσκ, που γνωρίσαμε. Αλλά για τον ομογενή μας θα πούμε περισσότερα μια επόμενη φορά.
Επικαλούμενη τα εγκλήματα πολέμου, η Μόσχα αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Γκελετέι, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και άλλων αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου, επιδιώκοντας μάλιστα να εκδοθούν για την περίπτωσή τους διεθνή εντάλματα σύλληψης. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει σε μια καμπή της ουκρανικής κρίσης, που θα κρίνει η ίδια κατάλληλη, να προχωρήσει σε συλλήψεις Ουκρανών αξιωματούχων.


 

Σχόλιο (1)
  • pragmati thavmazo tin ypomoni tis Russias se ola osa sumvenoun kai stohevoun tin idia !! herome para poly pou ehei anakampsei san pangosmia yperdinami !! thavmazo tin politiki tis !!SLAVA RUSSIA STRU 05.10.2014 14:58
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ Π«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΠολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςWow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας /