header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.10.2014 08:57

Σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, που φλέγεται Θανάσης Αυγερινός ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΡΩΝ


Οι ρωσόφωνοι αντάρτες δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαλείψουν τις εστίες πυρός, από όπου εκτοξεύονται τυφλά χτυπήματα εναντίον κατοικημένων περιοχών της πόλης και να προστατεύσουν τον πληθυσμό.
Βρεθήκαμε στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, Νοβορωσία για μερικά 24ωρα κι ενώ "γεννιέται" η επιθυμία να μείνεις εδώ για καιρό ώστε να γευτείς την άναρχη εξεγερτική ελευθερία του ένοπλου λαού, ετοιμαζόμαστε αναγκαστικά να αναχωρήσουμε πριν οξυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση και αποκλειστούν τα σύνορα. Κι αυτό τη στιγμή, που η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, μοιάζει πιο εύθραυστη από ποτέ και πρακτικά δεν ίσχυσε ποτέ ολοκληρωτικά, παρά την κήρυξή της στις αρχές Σεπτέμβρη.
Οι ρωσόφωνοι αντάρτες με μια φωνή μάς δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν στην εκεχειρία, που απλώς έδωσε ευκαιρίες για πολιτική και στρατιωτική ανασύνταξη του καθεστώτος του Κιέβου και ενώ φωνάζουν πως θέλουν την ειρήνη, αρκεί κανείς να μην τους ενοχλεί στο σπίτι τους και να μην επιδιώκει να τους υποδείξει πώς θα ζουν, δέχονται καθημερινά σχεδόν χτυπήματα εναντίον αμάχων τους.
Βρεθήκαμε σε μερικά από τα σπίτια, που χτυπήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ακούσαμε π.χ. τις μαρτυρίες ενός 50άρη γιου, ο οποίος επέστρεψε ταραγμένος από τη σκοπιά του για να διαπιστώσει το θάνατο της γηραιάς μητέρας τους από οβίδα, που έπεσε στην ήσυχη και φτωχική αυλή τους. Ο ίδιος βούρκωνε και στεκόταν μόνος αναλογιζόμενος τί έφταιξε, τί άλλαξε στη ζωή των ανθρώπων αυτών, που βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής λαίλαπας και μιας χιονοστιβάδας δυτικής υποκρισίας.
Πολλοί άλλοι ηλικιωμένοι μας είπαν πώς βρέθηκαν να ζουν σε κατεστραμμένα σπίτια, χωρίς στέγη ή τρόφιμα, πώς αναγκάστηκαν να καταφεύγουν στα υπόγεια για να επιβιώσουν από τους βομβαρδισμούς. Όλοι τους καταριώνται με την πρώτη ευκαιρία τον πρόεδρο της χώρας Πετρό Ποροσένκο, τη νεοφασιστική ηγεσία και τη χούντα του Κιέβου, τους γραφειοκράτες και ενδεχομένως συνεργάτες της προηγούμενης ηγεσίας, που δεν επιλύουν άμεσα τα πρακτικά προβλήματα της ζωής τους, γι’ αυτό και απευθύνονται στους πολιτοφύλακες, που μας συνοδεύουν και στους ηγέτες τους επιζητώντας απαντήσεις και αποτελέσματα. Σχεδόν ούτε μία φορά δεν διαπιστώσαμε να υπάρχει το παραμικρό υπονοούμενο, κάποια δεύτερη ή εναλλακτική σκέψη έναντι του Κιέβου, ή εναντίον των ανταρτών, που τους υπερασπίζονται, ενώ αντιθέτως διαφωνίες, συγκρούσεις, ακόμη και σφοδρές, φαίνεται πως υπάρχουν μεταξύ κάποιων από τους οπλαρχηγούς, που είναι και οι πραγματικοί φορείς εξουσίας στην υπό διαμόρφωση Νοβορωσία.
Οι μάχες των τελευταίων ημερών γύρω από το αεροδρόμιο οξύνθηκαν στο έπακρο τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι αντάρτες θεώρησαν απαράδεκτη και εμπόδισαν την προσπάθεια των αποκλεισμένων ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, να ενισχυθούν από νέες εφεδρείες, τη στιγμή, που ο θύλακάς τους έχει πλήρως περικυκλωθεί.
Στα τυφλά πυρά εναντίων αμάχων οι αντάρτες απάντησαν με γενικευμένη επιχείρηση ανακατάληψης του αεροδρομίου, το οποίο τις τελευταίες ώρες φλέγεται και έχει κατά 90 % περάσει υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων. Αυτό αφορά περισσότερο στις επίγειες εγκαταστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ οι μάχες εντοπίζονται πλέον στο κυρίως κτίριο του αερολιμένα, όπου έχουν συσπειρωθεί οι Ουκρανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι κατ’ εκτίμηση είναι αρκετές εκατοντάδες, κατ’ άλλους ως και δύο χιλιάδες. Το στρατηγικό πλεονέκτημα του αεροδρομίου είναι οι δαιδαλώδεις υπόγειες εγκαταστάσεις του, που θα μπορούσαν να αντέξουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πυρηνικό χτύπημα, ενώ δεν λείπουν και οι γνώμες ότι από τα υπόγεια τούνελ οι Ουκρανοί έχουν κατορθώσει να ανεφοδιάζονται έστω και με δυσκολίες.
Οι ηγέτες των ανταρτών επικοινωνούν με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ζητώντας τους να παραδοθούν, όμως εκείνοι αρνούνται και απαντούν σπασμωδικά στρέφοντας τα τελευταία κανόνια και πολεμοφόδιά τους αδιακρίτως κατά των αμάχων, αν και είναι προφανές ότι αυτοί είναι τα πλέον άδικα θύματα της σύγκρουσης.
Δεν λείπουν και οι γνώμες ότι οι ανένδοτοι Ουκρανοί, που συνεχίζουν να χύνουν αίμα αθώων αμάχων (20 οι νεκροί και περισσότεροι από 49 οι τραυματίες μόνο το τελευταίο 24ωρο) πρέπει να «ξετρυπωθούν» με έφλευκτα χημιά αέρια, που θα διοχετευθούν στις στοές και θα πυροδοτηθούν την κατάλληλη στιγμή. Η μέθοδος έχει χαρακτηριστεί απάνθρωπη από την πλειονότητα της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής και προς το παρόν αποφεύγεται, είναι άγνωστο όμως αν τελικά επικρατήσει η σωφροσύνη στην πλευρά των ανταρτών, όταν η πολεμική μηχανή του Κιέβου επέδειξε λυσσαλέο μίσος και αθλιότητες εναντίον αμάχων και αιχμαλώτων και βομβαρδίζεται πλέον από κατηγορίες για μαζικές εκτελέσεις με βασανιστήρια και ταφή των θυμάτων σε ομαδικούς τάφους. Κάποιοι μάρτυρες μιλούν για αποκεφαλισμένα, βίαια παραμορφωμένα πτώματα τουλάχιστον 400 αμάχων στα περίχωρα του Ντονιέτσκ, σε ορισμένεα από τα οποία υπάρχουν και σημάδια επεμβάσεων για αφαίρεση οργάνων.
Οπαδός της «σκληρής» γραμμής κατά των αποκλεισμένων στο αεροδρόμιο ανδρών της ουκρανικής Εθνοφρουράς και των πολλών ξένων μισθοφόρων, που κατά τις μαρτυρίες βρίσκονται εκεί, είναι και ο διαβόητος «Γκρεκ», ένας από τους σημαίνοντες οπλαρχηγούς του Ντονιέτσκ, που γνωρίσαμε. Αλλά για τον ομογενή μας θα πούμε περισσότερα μια επόμενη φορά.
Επικαλούμενη τα εγκλήματα πολέμου, η Μόσχα αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Γκελετέι, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και άλλων αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου, επιδιώκοντας μάλιστα να εκδοθούν για την περίπτωσή τους διεθνή εντάλματα σύλληψης. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει σε μια καμπή της ουκρανικής κρίσης, που θα κρίνει η ίδια κατάλληλη, να προχωρήσει σε συλλήψεις Ουκρανών αξιωματούχων.


 

Σχόλιο (1)
  • pragmati thavmazo tin ypomoni tis Russias se ola osa sumvenoun kai stohevoun tin idia !! herome para poly pou ehei anakampsei san pangosmia yperdinami !! thavmazo tin politiki tis !!SLAVA RUSSIA STRU 05.10.2014 14:58
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /