14.10.2014 18:17
Το διπλωματικό παιχνίδι του Ερντογάν με τον Πούτιν Λάμπρος Ζαχαρής ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Μπορεί να ακoύμε συνεχώς διακηρύξεις για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και η οικοδόμησή τους έχει γίνει πλέον ευσεβής πόθος για Ελλάδα, Κύπρο και τα διάφορα τμήματα του απανταχού Ελληνισμού, την ίδια ώρα, όμως, οι μόνες σχέσεις που φαίνεται να οικοδομούνται και να θεριεύουν είναι οι Ρωσοτουρκικές.
Αυτό συμβαίνει κατόπιν μιας σειράς ενεργειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, που έχουν ευνοήσει την Τουρκία να προσεγγίσει τη Ρωσία και να πέσει στην αγκαλιά της. Ενδεικτικά και μόνο αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ανύπαρκτος Υπουργός Εξωτερικών της δεν έκαναν καμία κίνηση για να διαφοροποιηθούν από τη στάση των υπολοίπων Ευρωπαικών χωρών, την ώρα που επιβάλλονταν οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα, λιγότερο γνωστό είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση διευκόλυνε τη μείωση του αριθμού των εκπροσώπων των Ρώσων καταθετών στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, παρά τις ενστάσεις και την παράταση χρόνου, που εκείνοι επεδίωξαν.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία που παρακολουθεί προσεκτικά τα τεκταινόμενα κάνει τις σωστές κινήσεις με τη διπλωματία της απέναντι στους Ρώσους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαρκής στήριξη της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Κριμαίας, καθώς υποστηρίζει τη Ρωσία από την πρώτη στιγμή. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός, μάλιστα από τότε που ο ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα Αντρέι Καρλοβ, θέλοντας να ευχαριστήσει τους Τούρκους τους απήυθυνε πρόσκληση συνεργσίας σε οικονομικό επίπεδο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Κριμαίας, την τουριστική και την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης είχε επισημάνει ότι η Ρωσία μετά την επιβολή του δυτικού εμπάργκο και τα ρωσικά αντίμετρα θα προμηθευτεί ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες οπωρολαχανικών και άλλων τροφίμων από την Τουρκία σε αντικατάσταση των (ευρωπαϊκών) χωρών από όπου τα προμηθευόταν εως σήμερα.
Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αλλη μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τουρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες και έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες που έχουν καταστήσει την επικοινωνία των δύο ηγετών θερμή και συνεχή, με εφ' όλης της ύλης συζητήσεις.
Ωστόσο πολλοί εδώ στην Ελλάδα βιάστηκαν να μιλήσουν για τελεσίγραφο του Πούτιν στους Τούρκους όσον αφορά τις ενεργειές τους σχετικά με το Κυπριακό. Μια δεύτερη ανάγνωση, πιο προσεκτική, θα μας δείξει ότι το "τελεσίγραφο" είναι στην πραγματικότητα μια λιτή. λακωνικότατη ανακοίνωση από το ρωσικό ΥΠΕΞ που σημειώνει ότι “μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη δύναμης στην επίλυση του Κυπριακού είναι απαράδεκτες και επιδεινώνουν την κατάσταση στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.
Βλέποντας τις ρωσoτουρκικές σχέσεις να ανεβαίνουν αναρωτιέται κανείς για το αν υπάρχει χώρος πλέον για τις ελληνορωσικές σχέσεις και αν θα μπορέσουμε ποτέ να κερδίσουμε το χαμένο, όπως πάντα, έδαφος...