21.01.2015 18:48
Λαβρόφ: “Συγκεκριμένες συζητήσεις στην ΕΕ για τον “τουρκικό” αγωγό φυσικού αερίου”. Θανάσης Αυγερινός ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ
Στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για το νέο αγωγό φυσικού αερίου “ΤουρκικόΡεύμα”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότιγίνονται συγκεκριμένες συζητήσειςγια την προώθησή του μετάτην ακύρωσητης κατασκευήςτου αγωγού South Stream.
“Tώρα θα προτείνουμε το εναλλακτικό (στον South Stream) σχέδιο, το λεγόμενο «Τουρκικό Ρεύμα», προς το οποίο ήδη δείχνουν ενδιαφέρον στην Ευρώπη και για το οποίο ήδη διεξάγονται τώρα συγεκριμένες συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Υπολογίζουμε ότι θα υλοποιηθεί και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, διασφαλίζοντάς την από προβληματικές χώρες διαμετακόμισης“, είπε Σ.Λαβρόφ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να παρακάμψει οριστικά την Ουκρανία και να κατευθύνει σε άλλες διαδρομές το ρωσικό φυσικό αέριο έωςτο 2020.
Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η κατάσταση με τον South Stream είναι ξεκάθαρη: «το σχέδιο ακυρώθηκε, δυστυχώς κατά πρώτο λόγο, διότι έγινε αντικείμενο μεροληπτικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε μάλιστα στην εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, υποστηρίζοντας ότι εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση και η στοιχειώδης διάθεση θα μπορούσαν να γίνουν και για τον South Stream αντίστοιχες εξαιρέσεις: «Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε τον αγωγό ΤAP μέσω της Αδριατικής από τις απαιτήσεις του 3ου ενεργειακού Πακέτου σε ό,τι αφορά την πρόσβαση τρίτων στις υποδομές και τη ρύθμιση τιμών και τελών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, πουσυμμετέχειστον ΤΑΡ ως εξαγωγέας φυσικού αερίου, εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία ΔΕΣΦΑ, πουείναι διαχειριστήςτουδικτύουφυσικού αερίουτηςΕλλάδας, πράγμα, πουδεν επιτρεπόταν να γίνει βάσειτου 3ου ενεργειακού πακέτου, όμως έγινε για την περίπτωση αυτή και πολλές άλλες, εξαίρεση, ενώ στη Βουλγαρία κάτι τέτοιο απαγορεύθηκε».
Ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε το Δεκέμβριο επισκεπτόμενος την Τουρκία την ακύρωση του South Stream και την απόφαση να δημιουργηθείστα ελληνοτουρκικάσύνορα κόμβος (hub) διαμετακόμισηςτουρωσικούφυσικού αερίου, στον οποίο, κατάτον επικεφαλήςτης Gazprom Α.Μίλερ, θα διοχετευθούν προοπτικά όλοι οι όγκοι φυσικού αερίου, που διέρχονται σήμερα από ουκρανικό έδαφος προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Οι ενεργειακές Αρχές της Ρωσίας καλούν το τελευταίο διάστημα την ηγεσία της ΕΕ να ξεκινήσει την κατασκευή δικών της υποδομών έτσι ώστε να είναι σε θέση σε μερικά μόλις χρόνια να παραλαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, «διαφορετικά οι όγκοι αυτοί θα στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε επίσης ότι «περίπου οι μισές χώρες-μέλη της ΕΕ ήδη αρχίζουν επίμονα να τάσσονται υπέρ της άρσης των κυρώσεων» κατά του εμπορίου με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις ακολουθούν «έναν φαύλο κύκλο αποφάσεων», που συντάσσεται «εξ αδρανείας» με τις επιλογές των ΗΠΑ.
Όπως επεσήμανε ο Σ.Λαβρόφ, η Μόσχα δεν αρνείται το διάλογο, αλλά η επανέναρξή του μπορεί να γίνει μόνο σε ισότιμη βάση και χωρίς την άρση των κυρώσεων από την ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες εμπορικές υποχωρήσεις προς αυτήν, όπως κάποιες που ζητήθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. «Παιχνίδι μονότερμα» δεν θα υπάρξει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ποια είναι η γνώμη σας;