header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.01.2015 12:18

Α.Μητρόπουλος στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι: «Η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από τη νομισματική ένωση από το φόβο διάλυσής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει τη νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων» Θανάσης Αυγερινός ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


Πολλοί στην ΕΕ συζητούν πλέον την αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής αυστηρής λιτότητας και τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη, που δεν θα αφορά μόνο στην Ελλάδα, όπως εκείνη του 1953 για τη Γερμανία, που κατέληξε στη Συμφωνία του Λονδίνου, δήλωσε ο απερχόμενος βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι».


«Κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει την απομάκρυνση μιας χώρας από τη νομισματική ένωση, γεγονός, που θα δείξει ότι το ευρώ είναι αδύναμο και ευάλωτο», είπε ο Α.Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ίδια η κυρία Μέρκελ ομολόγησε ότι εάν κάποια χώρα αποχωρούσε από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, τότε θα ξεκινούσε η διάλυση της ευρωζώνης σε κομμάτια και όπως λένε επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι και αναλυτικά κέντρα με κύρος: η Γερμανία ποτέ δεν θα θελήσει να σφάξει την κότα, που γεννά χρυσά αυγά».
«Έχουμε κάθε λόγο να εκτιμούμε ότι η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική θα αλλάξει και ότι οι ευρωπαϊκές δομές ενδιαφέρονται να μην προκαλέσουν ούτε προσωρινές αναταραχές σε μια ήδη επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ εισέρχονται σε περίοδο οικονομικής πτώσης και υποπληθωρισμού», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος, θεωρώντας ότι η νέα σύμβαης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους και τον όρο εξυπηρέτησης του υπολοίπου χρέους από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι δια του πλεονάσματος του προϋπολογισμού, που πετυχαίνεται χάρη στην «καταστροφική αυστηρή λιτότητα».
Αναφερόμενος σε ένα από τα θέματα, που φαίνεται πως ενδιαφέρει ζωηρά τη ρωσική πλευρά, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμένος Θεσσαλονίκης, ο Α.Μητρόπουλος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος στην εξουσία θα ελέγξει τη νομιμότητα όλων των συμβολαίων αγοραπωλησίας κρατικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και σε τιμές ταχύτατης απαξίωσης. Η γραμμή αυτή προς την αποσύνθεση, η οποία προσομοιάζει προς κράτη-παρίες, που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές κοινωνικές και εθνικές ανάγκες, πρέπει να αλλάξει και «να αρχίσει γρήγορη αποκατάσταση των στοιχειωδών θεμελίων του κράτους», όπως συνέβη κατά την περίοδο Πούτιν στη Ρωσία, «μια μεγάλη χώρα η οποία ξεκινά και πάλι να παίζει τον ιστορικό της ρόλο».Παρόμοια ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, «αποκαθιστώντας υπό κρατικό και κοινωνικό έλεγχο όλα τα τα απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας στοιχεία» και καταργώντας άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, που συγκροτήθηκε κατά τα πρότυπα του Treuhandanstaltγια την εκπώληση της δημόσιας περιουσίας της Α.Γερμανίας.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο Α.Μητρόπουλος δήλωσε ότι στις τέσσερις λεγόμενες συστημικές τράπεζες το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος και το μόνο, που απομένει στο Δημόσιο είναι να υλοποιήσει τα δικαιώματά του αυτά και να προτείνει εμμέσως ή αμέσως τη διεύθυνση των τραπεζών, “ώστε να διευκολυνθεί για τη νέα κυβέρνηση η υλοποίηση του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης”.
Ο Α.Μητρόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να απαιτήσει την ανάκληση των κυρώσεων “ως προς την παραδοσιακή φίλη και ομόδοξο Ρωσία”, καθώς είναι προς το συμφέρον κυρίως της ελληνικής αγροτικής παραγωγής η διακοπή των καταστροφικών κυρώσεων και ο τερματισμός του άδικου πολέμου κατά της Ρωσίας με αφορμή τη σημερινή κρίση στην Ουκρανία.
“Η νέα Ελλάδα πρέπει γρήγορα να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και όχι μόνο εξαιτίας των σχέσεων του πληθυσμού, των πολιτιστικών, θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών”, αλλά και γιατί συμμερίζεται την άποψη του στρατηγού Ντε Γκολ, ο οποίος ήθελε μια ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και επιδιώκει την εξάλειψη των ακροτήτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, καθιερώνοντας την πρωτοκαθεδρία των δημοκρατικών πολιτικών θεσμών και του λαού επί της ανεξέλεγκτης σήμερα οικονομίας.    

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /