header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.02.2015 23:35

Αναλυτικά τα όσα συμφώνησαν Αναστασιάδης- Πούτιν Θανάσης Αυγερινός


Με την υπογραφή δέκα συμφωνιών σήμερα και μιας ακόμη αύριο, με τις οποίες προωθείται και εμβαθύνεται η συνεργασία Ρωσίας και Κύπρου, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, που διεξήχθησαν σε εξαιρετικά θερμό κλίμα στην κατοικία του Ρώσου ηγέτη στα περίχωρα της Μόσχας.


Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική συνεργασία Μόσχας και Λευκωσίας, σημειώνοντας ειδικότερα τη συγκατάθεση της Ρωσίας να αναδιαρθρωθεί η εξόφληση του ρωσικού δανείου. Τη σχετική απόφαση επικύρωσε την παραμονή της επίσκεψης η ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και σύμφωνα με αυτήν η εξόφληση του δανείου παρατείνεται κατά τέσσερα χρόνια, από το 2018 στο 2022 και αυτή προβλέπεται πλέον να γίνει με 8 ισόποσες δόσεις, οι οποίες θα καταβάλλονται δύο φορές το χρόνο, Μάρτιο και Σεπτέμβριο.
Αναλυτική συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών έγινε για το πολιτικό πρόβλημα της νήσου, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός γνώστης όλων των πτυχών του Κυπριακού. Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κύπρου, «η Ρωσία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», η οποία θα διαμορφώσει και συνθήκες σταθερότητας στην «ασταθή περιοχή της Α. Μεσογείου». Μιλώντας για το θέμα ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Κύπριοι πρέπει μόνοι τους να επιλύσουν το Κυπριακό ζήτημα χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, εκτιμώντας ότι αποστολή της Ρωσίας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για την προώθηση αμοιβαία αποδεκτών και ισορροπημένων λύσεων με αφετηρία τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Διπλωματικές πηγές μάλιστα διέγνωσαν και τη δυνατότητα να συμβάλει η Μόσχα στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, παροτρύνοντας την Τουρκία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ανάμεσα στις συμφωνίες, που ξεχώρισαν είναι και η παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία διαπλέουν την Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, που έκανε ειδική αναφορά στην εξέλιξη αυτή, συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η συνεργασία αυτή και ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού «κανέναν δεν εμποδίζει» και δεν πρέπει να ανησυχεί, υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης, καθώς όπως είπαν επανειλημμένως και οι δύο πρόεδροι, δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου κράτους, αλλά ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο χωρών.
Εκτεταμένη συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων έγινε και για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στις ευρωρωσικές σχέσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και ειδικότερα στο θέμα των κυρώσεων, με τον πρόεδρο της Κύπρου να τονίζει ότι η χώρα του τάσσεται εξαρχής υπέρ του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου, ως μοναδικού τρόπου επίλυσης της κρίσης και αποφυγής των στρατιωτικών μεθόδων, υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας αυτής. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη να υπερκεραστεί το ταχύτερο η κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και να βοηθήσει και η Κύπρος στη βελτίωση των σχέσεων αυτών, καθώς οι συνέπειες των κυρώσεων είναι πλέον αισθητές τόσο στην ίδια την κυπριακή οικονομία, όσο και στην Ευρώπη ολόκληρη, ενώ όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί βλέπουν τα αρνητικά αποτελέσματα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Κατά την επίλυση του ζητήματος των κυρώσεων, σημείωσε ο κ. Πούτιν, οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία τους κάποιες ακατανόητες εκτιμήσεις γενικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι άγνωστο από ποιους έχουν διατυπωθεί, αλλά με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντά τους, πολύ περισσότερο, που η διακοπή της συνεργασίας έχει επιπτώσεις τόσο στην πτώση της ανταγωνιστικότητας στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και στην οικονομία της Ρωσίας.
Πούτιν και Αναστασιάδης συμφώνησαν να αναζητηθούν τρόποι υπέρβασης των δυσκολιών, που υπάρχουν στις διμερείς και ευρωρωσικές σχέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις υπάρχουσες κοινοπραξίες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, η δημιουργία ρωσοκυπριακών εμπορικών κοινοπραξιών, η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ ρωσικών και κυπριακών τραπεζών κλπ.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ είχε εκφράσει το ενδεχόμενο ρωσικό ενδιαφέρον για τις αερομεταφορές στην Κύπρο, που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διατήρηση και ανάπτυξη του παραδοσιακού, για τις διμερείς σχέσεις, κλάδου του τουρισμού.
Όπως επιβεβαιώθηκε ο Ν. Αναστασιάδης θα είναι μεταξύ των ξένων ηγετών, που θα παρευρεθούν στις 9 Μαΐου στους πανηγυρικούς εορτασμούς της Μόσχας για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής Νίκης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /