header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.03.2015

Κοτζιάς: Ρόλο «γέφυρας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, θα μπορούσαν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος Θανάσης Αυγερινός ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΣΠΟΥΤΝΙΚ


Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας όπως η Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ξενόγλωσσο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.


«Εμείς ποτέ δεν διεξαγάγαμε πολέμους ο ένας εναντίον του άλλου, δεν έχουμε υπάρξει ποτέ αντιτιθέμενες δυνάμεις, δεν είχαμε ποτέ κανενός είδους αρνητικό χαρακτηριστικό, όπως αυτά που υπάρχουν μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η χώρα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο μιας "γέφυρας"» σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε διανοούνται τον εαυτό τους εκτός της Ένωσης, παρά τις παραδοσιακές σχέσεις και των δύο χωρών με τις χώρες των BRICS.
«Είμαστε ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με χώρες όπως η Ινδία (στην αρχαιότητα), η Κίνα (όταν ήμασταν δύο μεγάλοι πολιτισμοί – η Κίνα στην Ασία και η Ελλάδα στην Ευρώπη για τρεις- τέσσερις χιλιάδες χρόνια) και η Ρωσία, με την οποία είχαμε πάντοτε βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα ύψωσε τη φωνή της, καθώς όπως είπε «στην Αθήνα σταματήσαμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς εμάς, η οποία θα φθάνει από τις Βρυξέλλες σ’ εμάς» και η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ελλάδας.
«Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε φωνή στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρχαν αυτιά να την ακούσουν. Νομίζω ότι ξεκινώντας από τις 29 Ιανουαρίου, όταν συζητήσαμε τα θέματα των τομεακών κυρώσεων [σ.σ. κατά της Ρωσίας], τα αυτιά των Ευρωπαίων άνοιξαν και τώρα, με σεβασμό όλων των άλλων κρατών- μελών, συμβάλλουμε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πολιτικής» είπε ο Ν. Κοτζιάς.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Sputnik «ο υπουργός υπενθύμισε τον αρχαίο ελληνικό μύθο για τον Δία να απάγει την όμορφη Ευρώπη, κόρη της Μεσογείου και να τη μεταφέρει στα όρη της Κρήτης», καθότι «χωρίς αυτή την απαγωγή, η Ευρώπη δεν θα υπήρχε σήμερα».
Κατά την εκτίμηση της Ελλάδας, οι οικονομικές κυρώσεις είναι άχρηστες στην προσπάθεια να αναγκαστεί μια άλλη χώρα να αλλάξει πολιτικά κίνητρα, είπε ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «στην ιστορία των διεθνών σχέσεων υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πράγματι λειτούργησαν, αλλά μόνο με την έννοια ότι διευκόλυναν ή προσέλκυσαν σε διαπραγματεύσεις. Όπως έχω ήδη πει, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν πηγάζουν από μια έκρηξη θυμού ή την επιθυμία να υποτάξεις την απέναντι πλευρά».
Ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ειδικότερα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν εναντίον των τομεακών κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ «άλλου είδους κυρώσεις είχαν επιβληθεί πολύ πριν συσταθεί η κυβέρνησή μας». Αναφέρθηκε επίσης και στην προηγούμενη σχετική εμπειρία της Ελλάδας: «Θα πρέπει να θυμόμαστε την ελληνική εμπειρία. Η Ελλάδα επέβαλε κυρώσεις και εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και όπως γνωρίζετε, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου οι μόνοι κερδισμένοι ήταν ορισμένοι ολιγάρχες, οι οποίοι ασκούσαν λαθρεμπόριο πρώτων υλών. Αποδείχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο και δεν είναι αποτελεσματικές σε κάθε περίπτωση».
Σχετικά με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που προωθεί η ρωσική πλευρά στη θέση του South Stream, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών σχετικά με τον αγωγό που έρχεται από την Τουρκία».
«Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, ενώ και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποφύγει ενέργειες που δεν οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα ασφαλείας κατά της Ρωσίας».

Λέξεις Κλειδιά: Κοτζιάς, Sputnik, Βρυξέλλες, Κίνα, Ασία
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΡΑΚΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΡΩΣΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ... / THGRΘανάσης Αυγερινός: Στόχος βάθους η Ρωσία πίσω από την κλιμάκωση στη Συρία / Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΤραμπ για Συρία : Σύντομα θα αποφασίσω – Μόσχα: Να συνεδριάσει άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΣαρωτική νίκη Αλίγεφ στο Αζερμπαιτζάν / Λάμπρος Ζαχαρήςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΗ μέρα του κοσμοναύτη σήμερα στη Ρωσία / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΤύμπανα πολέμου για Ρωσία- ΗΠΑ / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΤηλεφωνική συνομιλία Β.Πούτιν – Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΧιλιάδες άτομα στη Ρωσία μνημονεύουν τα θύματα της θανατηφόρας πυρκαγιάς του Κεμέροβο / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΡωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε κατάλληλα στις ΗΠΑ για τις απελάσεις των διπλωματών / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΠυρκαγιά Ρωσία: Στον τόπο της τραγωδίας ο Πούτιν - Ημέρα εθνικού πένθους η Τετάρτη / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΠαγκόσμια προβολή του ελληνικού τουρισμού μέσα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό /