header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.03.2015

Ήσυχος: Η Ελλάδα αναζητά σε ρωσικά αρχεία ντοκουμέντα για τη γερμανική Κατοχή. Θανάσης Αυγερινός


Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, ο οποίος παραχώρησε από την Ελλάδα συνεντεύξεις σε ρωσικά ΜΜΕ, εκδηλώνοντας μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της Αθήνας να αποκτήσει από ρωσικά αρχεία τυχόν στοιχεία για την γερμανική Κατοχή, ενόψει και των επικείμενων εορτασμών των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα σκοπεύω να ρωτήσω τους Ρώσους συναδέλφους μου για την ύπαρξη στα αρχεία της Ρωσίας εγγράφων που σχετίζονται με την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη φασιστική Γερμανία. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου. Γι' αυτό, υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά αρχεία σχετικά έγγραφα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα».
Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), ενδιαφέρεται να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό» φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται να φθάσει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θεωρεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν βοηθούν την ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας, Κώστας Ήσυχος στο ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ».
«Η κυβέρνησή μας προσπαθεί σήμερα να διευρύνει την πολύπλευρη διεθνή συνεργασία, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και πέραν αυτής. Γι' αυτό, θεωρούμε σημαντικούς εταίρους όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι μέρος της στρατηγικής μας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες των BRICS» είπε ο κ. Ήσυχος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει πιο εντατικές σχέσεις τόσο συνολικά με τον διεθνή οργανισμό, «που ελπίζουμε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον πολυπολικό κόσμο», όσο και με τις χώρες- μέλη του, μεμονωμένα.
«Η Ελλάδα σκοπεύει να είναι μια χώρα που διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία με την Ευρώπη στη Μέση Ανατολική, η οποία ήδη είναι πολύ ασταθής και επικίνδυνη, γι' αυτό και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, των Ευρωπαίων εταίρων μας, η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε "νεκρή αποικία" ή κοινωνικά και οικονομικά ασταθή εθνική οντότητα» δήλωσε ο κ. Ήσυχος, προσθέτοντας ότι «εάν ακολουθήσουμε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο (σ.σ. της οικονομικής κατάρρευσης), τότε αυτό θα σημαίνει ότι μπορεί να καταστούμε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης».
Αναφερόμενος στον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που προωθεί η ρωσική Γκαζπρόμ, ο κ. Ήσυχος δήλωσε ότι μπορεί να φέρει σταθερότητα στην περιοχή, όμως «προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια μέτρα θα επιλέξουμε για το ζήτημα αυτό, διότι χρειάζεται να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες». Για τις λεπτομέρειες αυτές, διευκρίνισε ο κ. Ήσυχος, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Μιλώντας ειδικότερα για το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Ήσυχος είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κρατά με συνέπεια τη θέση της, η οποία είχε διατυπωθεί ακόμη «όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση» και τάσσεται «κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ουκρανία, κατά της επιδείνωσης των σχέσεων, τόσο των πολιτικών, όσο και των οικονομικών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».
«Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον των ευρω- ρωσικών και των ελληνο- ρωσικών σχέσεων μόνο χωρίς χρήση κυρώσεων, μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου, που θα επιτρέψει να αποφύγουμε νέες συγκρούσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να είναι μόνο βλαβερός για τους ευρωπαϊκούς λαούς, φυσικά τον ελληνικό και τον ρωσικό λαό» επισήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ, εκτιμώντας ότι ζήτημα προτεραιότητας πρέπει να καταστεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα υποστηρίζει τόσο τις συμφωνίες του Μινσκ, όσο και κάθε συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη στην Ουκρανία, είπε ο κ. Ήσυχος, επισημαίνοντας ότι στην ΝΑ Ουκρανία διαβιούν ιστορικοί ελληνικοί πληθυσμοί, ομογενείς που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή τεχνική και πολιτική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται».
«Ρωσία και Ελλάδα ήδη επί πολλά χρόνια, αναπτύσσουν συνεργασία, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον στρατιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων και στην αμυντική- τεχνική συνεργασία, καθώς έχουμε αγοράσει και ρωσικό εξοπλισμό. Αλλά είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις όχι μόνο αυστηρά στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή και τη Μεσόγειο, περιοχή η οποία ήδη σήμερα υφίσταται έκρηξη της έντασης» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ.
Αναφερόμενος στο σύνολο των προβλημάτων της περιοχής, όπως η κρίση στη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και την Ουκρανία, ο κ. Ήσυχος παρατήρησε ότι «όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο απλά στρατιωτικά ή οικονομικά, έχουν γεωπολιτική διάσταση και πρέπει να επιλυθούν από την άποψη της γεωπολιτικής. Νομίζω ότι και οι δύο χώρες μας μπορούν να έχουν κοινές προσεγγίσεις για την επίλυση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα, για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή».
Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ είχε σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Αλεξέι Πουσκόφ, με τον οποίον συμφωνήθηκε ότι μετά την εκλογή του ομολόγου του, Νίκου Μιχαλάκη από την ελληνική Βουλή, θα υπάρξει πρόσκληση και επαφές του στη Ρωσία έτσι ώστε να συσφιχθούν οι διμερείς σχέσεις.
Το μεσημέρι από κοινού με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, με ευθύνη τον τουρισμό, Έλενα Κουντουρά, εγκαινίασε το περίπτερο του ΕΟΤ στην ετήσια τουριστική έκθεση της Μόσχας (ΜΙΤΤ 2015) και αύριο θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του, τον συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής και υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος συμπεριελήφθη εσχάτως στη νέα διεύρυνση της «μαύρης λίστας» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: ήσυχος, ΥΠΕΘΑ, Καμμένος
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /