σχετικά άρθρα
|
12.08.2010 15:40
Οι Mοσχοβίτες γλίτωσαν από το νέφος, όχι όμως και από τις Κασσάνδρες.Τώρα τους πνίγουν οι φήμες Θανάσης ΑυγερινόςΤο τοξικό νέφος εγκατέλειψε τη ρωσική πρωτεύουσα, όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανακάμψει, όσο μαίνονται οι πυρκαγιές στα περίχωρα της Μόσχας, οι οποίες ξύπνησαν με τη σειρά τους το καλά θαμμένο «τέρας» της ραδιενέργειας και μνήμες από το τραγικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, ο αριθμός των πυρκαγιών στο σύνολο της Ρωσίας αυξήθηκε ελαφρώς χθες, φθάνοντας τις 612 εστίες, οι οποίες όμως είναι λιγότερο απειλητικές, καθώς η συνολική έκτασή τους μειώθηκε σχεδόν στα δύο και φθάνει περίπου τα 927.000 στρέμματα. Ιδιαίτερα «επίμονες» αποδείχθηκαν οι περίπου 40 φωτιές γύρω από τη Μόσχα, εκ των οποίων 17 καίνε σε επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης, με βασικό παράγωγο το μονοξείδιο του άνθρακα, που θα μπορούσε να αυξήσει τις συγκεντρώσεις του στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας ειδικά το επόμενο διήμερο, λόγω του προβλεπόμενου συνδυασμού των καιρικών συνθηκών. Αυτό τουλάχιστον εκτίμησε το Υδρομετεωρολογικό Κέντρο της Μόσχας, ζητώντας από κατοίκους και Αρχές να μη χαλαρώσουν πλήρως την επαγρύπνηση των τελευταίων ημερών, ώσπου να κηρυχθεί λήξαν το φαινόμενο.
Εκτρέπουν ποτάμια Μεταφέροντας δυνάμεις από άλλες περιοχές, καθώς η καιόμενη έκταση στα περίχωρα της Μόσχας προς στιγμήν μάλιστα αυξήθηκε, το επιτελικό κέντρο της επιχείρησης κατάσβεσης επέλεξε να επιταχύνει την τακτική του «πλημμυρίσματος» των φλεγόμενων κοιτασμάτων τύρφης, εκτρέποντας τα νερά του ποταμού Οκά και άλλων παραπόταμων του Μόσκοβα. Η μέθοδος αποδεικνύεται αποτελεσματική και οι αρμόδιοι εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η περιπέτεια της Μόσχας θα φθάσει στο τέλος της σε μερικά 24ωρα. Οι Μοσχοβίτες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής τους, χαίρονταν χθες την πρώτη εξ ολοκλήρου ελεύθερη από νέφος ηλιόλουστη ημέρα, όμως «πνίγονται» από ένα τεράστιο νέφος φημολογιών, αναπάντητων ερωτημάτων και διαψεύσεων. Ανάμεσά τους και η συζήτηση για τις μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού, καθώς ο αρχίατρος Ονίσενκο επιβεβαίωσε τους αυξημένους, σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς θνησιμότητας και προϊδέασε ότι οι ταλαιπωρημένοι οργανισμοί των κατοίκων θα είναι σε μερικές εβδομάδες εξαιρετικά ευάλωτοι σε ιώσεις και πιθανές επιδημίες.
Ραδιενέργεια Ομως ακόμη πιο εφιαλτικές ακούγονται οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο διάδοσης σε μεγάλη ακτίνα ραδιενεργών σωματιδίων από δάση που είχαν μολυνθεί κατά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 και ξεκινούν μόλις 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας (περιοχή Μπριάνσκ) για να φθάσουν ώς τα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Στον κίνδυνο είχαν αναφερθεί ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού και πολυάριθμες επιστημονικές και οικολογικές οργανώσεις, που θυμίζουν ότι παρεμφερές είναι και το πρόβλημα και με το παλαιότερο ατύχημα του 1957 στο Τσελιάμπινσκ των Ουραλίων. Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Ισάεφ από το Κέντρο Οικολογίας και Αναπαραγωγής, «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, εφ' όσον τα ραδιενεργά στοιχεία υπάρχουν στο μολυσμένο έδαφος, όμως δεν πρέπει να θεωρείται μεγάλη η απειλή, έστω και αν τα δάση αυτά πρέπει να φυλάσσονται με ειδικό τρόπο και κατά προτίμηση να μην καίγονται». Οι υποτίθεται καθησυχαστικές δηλώσεις του Ρώσου επιστήμονα μάλλον σκόρπισαν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία Δασών, από τα μέσα Ιουνίου έχουν καεί περί τα 40.000 στρέμματα «προβληματικού» δάσους νοτιοδυτικά της Μόσχας. Εκ μέρους του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ο Βλαντισλάφ Μπόλοφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις μετρήσεις ραδιενέργειας στην περιοχή».
* Τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τη Ρωσία εξέφρασε, προσφέροντας βοήθεια εφ' όσον χρειαστεί, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον ομόλογό του Β. Πούτιν.
πηγή: Ελευθεροτυπία short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;