header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.06.2015 13:44

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος Θανάσης Αυγερινός


Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας, είναι μια ευκαιρία της Ελλάδας να διευρύνει τη συνεργασία της με τις χώρες των BRICS, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας και συμπρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας-Ρωσίας Κώστας Ήσυχος.


"Η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Α.Τσίπρα θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη και θεωρεί το γεγονός αυτό εξαιρετική ευκαιρία, θα έλεγα μια ιστορική ευκαιρία", είπε ο κ. Ήσυχος στο ξενόγλωσσο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή «ανοίγει νέες δυνατότητες για την Ελλάδα σε μια περιοχή, με την οποία διαθέτουμε παραδοσιακές σχέσεις, ιστορικές, θρησκευτικές, οικονομικές κλπ».
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο Κ.Ήσυχος επεσήμανε στη συνέντευξή του ότι "η Ελλάδα δεν μελέτησε ακόμη πλήρως όλο το "βάθος" των σχέσεών της με τη Ρωσία και υπολογίζει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες των BRICS, ειδικά σε ζητήματα ενέργειας". Πρόσθεσε επίσης ότι άλλοι εν δυνάμει τομείς συνεργασίας με τους BRICS είναι οι μεταφορές, τα προϊόντα διατροφής, ο τουρισμός, καθώς και η ίδρυση ρωσο-ελληνικών εταιρειών στο έδαφος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, η Αθήνα αναμένει "με ενδιαφέρον" τις συνομιλίες στην Αγία Πετρούπολη, ειδικότερα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης των συνομιλιών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS. Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας η Ελλάδα σχεδιάζει να μελετήσει λεπτομερώς εάν η ένταξή της στη νέα Τράπεζα είναι "ωφέλιμη για όλους".
Όπως εκτιμά ο κ. Ήσυχος η Τράπεζα των BRICS μπορεί να αποτελέσει μια "εναλλακτική" του ΔΝΤ, καθώς είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί "μια Τράπεζα αντίβαρο, η οποία δεν θα αντιγράφει πλήρως και δεν θα υπάγεται στο ΔΝΤ ή σε άλλον παρόμοιο θεσμό". Κατά τη γνώμη του Κ.Ήσυχου η νέα Τράπεζα πρέπει να βασιστεί "στο αμοιβαίο και πολύπλευρο ενδιαφέρον" όλων των χωρών-μελών.
Σχετικά με την προοπτική ένταξης στην Τράπεζα αυτή, ο κ. Ήσυχος παρατήρησε ότι "φυσικά προς το παρόν δεν έχουμε κάτι, είναι ακόμη πολύ νωρίς, όλα βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης και δεν διαθέτουμε κανέναν πρακτικό τρόπο να αναλύσουμε την Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS. Ωστόσο στη θεωρία η συμμετοχή στην Τράπεζα θα μπορούσε να μας υποσχεθεί ορισμένα οφέλη". Κατά το ρωσικό πρακτορείο ο Κ.Ήσυχος χαρακτήρισε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ως ένα καλό πεδίο συζήτησης του μέλλοντος τόσο της Ελλάδας, όσο και μιας σειράς άλλων χωρών, στο πλαίσιο της νέας Τράπεζας, καθώς στο πλαίσιο των εργασιών του θα εξετασθούν ειδικότερα οι προοπτικές ανάπτυξης των παγκόσμιων και περιφερειακών οικονομιών σε συνθήκες γεωπολιτικών προκλήσεων.
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για ένα grexit ο κ. Ήσυχος σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές βρίσκονται «σε ένα δύσκολο και τεταμένο σημείο» και είναι πιθανό να αρχίσει να αναζητεί νέες πηγές οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η Ελλάδα δεν προτίθεται να αναγγείλει μια χρεοκοπία, αν και «φυσικά τα ΜΜΕ προσπαθούν να ασκήσουν μια τέτοια επίδραση στους λαούς και τα έθνη, ώστε να δημιουργήσουν αρνητική ατμόσφαιρα για την Ελλάδα στις διεξαγόμενες συνομιλίες».
Σχετικά με τις κυρώσεις ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας επεσήμανε ότι η Ελλάδας εξαρχής υπέδειξε την βλαπτική επίδραση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και για τις δύο πλευρές, τάσσεται κατά των κυρώσεων της ΕΕ ως προς τη Ρωσία και υπέρ του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.
«Οι κυρώσεις είναι πρόβλημα της Ευρώπης και πρόβλημα της Ρωσίας, είναι ένα ρωσο-ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Ελλάδα εξαρχής υπέδειξε ότι οι κυρώσεις δεν θα ωφελήσουν καμία πλευρά», είπε ο Κ.Ήσυχος στο ρωσικό πρακτορείο. «Δεν υπάρχουν λόγοι για εχθρότητα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας», είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στις κυρώσεις.


πρώτη δημοσίευση ΑΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: BRICS, Ήσυχος, ΔΝΤ, Άμυνα, ΕΕ
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /