header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.08.2015 16:15

Επιβεβαιώνει ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν ότι αποχωρεί από την ηγεσία της εταιρείας Θανάσης Αυγερινός


Την οριστική του αποχώρηση από την ηγεσία του κολοσσού των Ρωσικών Σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε ο επικεφαλής τους Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ο οποίος προορίζεται να καταλάβει θέση «τιμητικής αποστρατείας» στη ρωσική Άνω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

 

Αυτό θα συμβεί πιθανόν την 13η Σεπτεμβρίου, μετά την εκλογή νέου κυβερνήτη στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, εάν, όπως όλα δείχνουν, καταλάβει το αξίωμα ο εκλεκτός του Κρεμλίνου Νικολάι Τσουκάνοφ, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε χθες πρότεινε στον 67χρονο Β. Γιακούνιν να εκπροσωπήσει την περιφέρειά του στην Άνω Βουλή της Ρωσίας.
Ο ίδιος ο Β. Γιακούνιν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες δηλώνοντας στη ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του μετά τις περιφερειακές εκλογές, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε ότι η αποχώρηση γίνεται φυσικά σε συνεννόηση με την «ηγεσία της χώρας, που του έκανε άλλη πρόταση και την δέχθηκε».
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος φέρεται από καιρό ότι εποφθαλμιά την ηγεσία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και προτίθεται να επιταχύνει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στη διαχείρισή τους, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν θα αντικαταστήσει τον παλιό διπλωμάτη και –κατά τα δημοσιεύματα του Τύπου– στέλεχος και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Β. Γιακούνιν είχε επανειλημμένως με δηλώσεις και συναντήσεις του με κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας εκδηλώσει το ενεργό ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, σε συνδυασμό όμως με την εξαγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Ο Γιακούνιν, ένας από τους ισχυρότερους σε επιρροή παλαιός φίλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, φαίνεται πως κλείνει τον κύκλο της ενεργού δραστηριότητάς του σε μια από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες της χώρας, την οποία διοικεί από το 2005. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές φορές έντονες φημολογίες που τον ήθελαν να αποχωρεί από την εταιρεία, ωστόσο το πενταετές συμβόλαιό του παρατάθηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Ορισμένες μάλιστα από τις φήμες είχαν συνδεθεί με κατηγορίες από στελέχη της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ για υπερβολικές σπατάλες. Απαντώντας στο Forbes ο Γιακούνιν είχε πει ότι ο μισθός του ξεπερνούσε τις 75.000 ευρώ.
Γνωστός για τις πατριωτικές και αντιδυτικές τοποθετήσεις του ο Β. Γιακούνιν είχε σχολιάσει το γεγονός ότι εντάχθηκε στη «μαύρη λίστα» των δυτικών κυρώσεων, παρομοιάζοντάς τις με τα κουνούπια της Σιβηρίας: "είναι ενοχλητικά, αλλά ζεις μαζί τους". Ανέπτυσσε έντονη κοινωνική δραστηριότητα για την υποστήριξη του έργου της ρωσικής Εκκλησίας και το Ίδρυμα Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στο οποίο παραμένει επικεφαλής, οργανώνει κάθε Πάσχα τη μεταφορά του αγίου φωτός από τα Ιεροσόλυμα στη Ρωσία.
Ο Β. Γιακούνιν είναι επίσης συνιδρυτής της διεθνούς οργάνωσης «Διάλογος των Πολιτισμών», η οποία διοργανώνει από το 2003 στη Ρόδο την ετήσια Σύνοδό της, προσκαλώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες διανοούμενους, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και εφέτος στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς κύκλοι του περιβάλλοντος του Β. Γιακούνιν επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η προετοιμασία συνεχίζεται κανονικά και είναι απίθανο να επηρεαστεί από τις εξελίξεις».

 

πηγή: ΑΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /